Good news: Ηρώδειο & Δελφοί στα 10 ομορφότερα αμφιθέατρα της Ευρώπης για την Telegraph

Στα ομορφότερα αρχαία αμφιθέατρα της Ευρώπης βρίσκονται το Ωδείο Ηρώδου Αττικού στην Αθήνα και το αρχαιοελληνικό αμφιθέατρο των Δελφών.

Τις τέχνες και τα αθλήματα, οι εκδηλώσεις των οποίων διεξάγονταν στους χώρους επιβλητικών, ελλειπτικών αμφιθεάτρων και ξεχωριστών, ημικυκλικών θεάτρων, αγαπούσαν οι αρχαίοι έλληνες και ρωμαίοι που ευθύνονται για την κατασκευή των αμφιθεάτρων της λίστας

Τα περισσότερα από τα αμφιθέατρα κατασκευάστηκαν στην ακμή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και χρησιμοποιήθηκαν για μονομαχίες, εξωτικό κυνήγι ζώων και εικονικές μάχες. Πολλά από τα θέατρα κτίστηκαν από Έλληνες μερικούς αιώνες νωρίτερα και αποτέλεσαν τους χώρους όπου μεγαλούργησε το αρχαίο δράμα, οι δημηγορίες και η μουσική. Όσα διατηρούνται σε καλή κατάσταση εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται και σήμερα για εκδηλώσεις. 

Τα αμφιθέατρα που ξεχώρισε η Telegraph είναι προσβάσιμα μέσω προγραμμάτων κρουαζιέρας και είναι τα εξής:

Πομπηία

Στην Πομπηία κατά τους αρχαίους χρόνους υπήρχε ένα ολόκληρο οβάλ αμφιθέατρο, ένα ημικυκλικό θέατρο καθώς και ένα μικρότερο. Το πρώτο ήταν σε χρήση για 160 χρόνια πριν θαφτεί κάτω από τις στάχτες του Βεζούβιου. Σήμερα, κάθε αρένα σώζεται σε εξαιρετική κατάσταση, παρότι το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων στο αμφιθέατρο λείπει. Η κλασική ξενάγηση στην Πομπηία περιλαμβάνει περιήγηση στα δύο θέατρα όμως όχι και στο αμφιθέατρο.  

Κολοσσαίο, Ρώμη

Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 80 μ.Χ. και πρόκειται για το πιο γνωστό ρωμαϊκό αμφιθέατρο στον κόσμο με χωρητικότητα 50.000 θεατών. Χρησιμοποιήθηκε για παραστάσεις δράματος καθώς και για μονομαχίες. Η δομή τεσσάρων επιπέδων που διαθέτει θεωρείται ως αξιοθαύμαστο επίτευγμα μηχανικής της εποχής. Σήμερα το επάνω μέρος του μπορεί να λείπει όμως εξακολουθεί να αποτελεί έναν μαγευτικό αρχαιολογικό χώρο εάν αγνοήσει κανείς τους ψεύτικους εκατόνταρχους στο εξωτερικό. Επισκεφθείτε το Κολοσσαίο μόνοι σας εκτός κι αν βρείτε ειδική ξενάγηση μεγάλης διάρκειας.

Πούλα, Κροατία

Το επιβλητικό αυτό αμφιθέατρο της Κροατίας διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση. Είναι επίσης ένα από τα μεγαλύτερα και πιο περίπλοκα της εποχής του, με χωρητικότητα 23.000 θεατών. Φιλοξενούσε μονομαχίες έως και τον 5ο αιώνα. Σήμερα φιλοξενεί συναυλίες, όπως του Παβαρότι και του Τομ Τζόουνς. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το αγκυροβόλιο κρουαζιέρας.

Έφεσος, Τουρκία

Η Έφεσος ήταν κατά την αρχαιότητα εμπορικός κόμβος και διαθέτει ένα τεράστιο ελληνικό θέατρο που χρονολογείται από το 3ο αιώνα π.Χ. και ανακατασκευάστηκε τους ρωμαϊκούς χρόνους. Οι θεατές των 66 σειρών του παρακολουθούσαν πολιτικές, θρησκευτικές και μουσικές εκδηλώσεις της εποχής. Σήμερα, το θέατρο βρίσκεται στο επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος και για αυτό περιλαμβάνεται στα προγράμαμτα κρουαζιέρας με στάση στο Κουσάντασι ή τη Σμύρνη.  

Ωδείο Ηρώδου Αττικού / Θέατρο του Διονύσου

Όταν κανείς σκέφτεται την Ακρόπολη, το μυαλό του πηγαίνει στον Παρθενώνα, όμως στον ίδιο βράχο υπάρχουν επίσης 2 σημαντικά θέατρα, το ρωμαϊκό Ωδείο Ηρώδου Αττικού (161 μ.Χ.) και το πολύ παλαιότερο Θέατρο του Διονύσου. Εάν έχετε μια κενή ημέρα στην Αθήνα, εξασφαλίστε οτι τα θέατρα αυτά θα είναι στο πρόγραμμά σας καθώς και οι αρχαιολογικοί χώροι της Ακρόπολης.

Αρχαιοελληνικό θέατρο Ταορμίνας, Σικελία

Το βουνό Αίτνα που είναι το φόντο του αμφιθεάτρου αυτού, το κάνει ξεχωριστό. Με ρίζες στον 7ο αι. π.Χ., επεκτάθηκε από τους ρωμαίους και διαθέτει λεπτομερή τοιχοποιία. Σήμερα το θέατρο βρίσκεται λίγα λεπτά από τον κύριο δρόμο της Ταορμίνας στην Σικελία. Γίνονται και ξεναγήσεις, όμως αξίζει ακόμη και ένας περίπατος γύρω από το θέατρο για την ατμόσφαιρα που αυτό δημιουργεί στον επισκέπτη.  

Αρχαιοελληνικό αμφιθέατρο - Πέργαμος, Τουρκία

Πρόκειται για το πιο απότομο αρχαίο θέατρο του κόσμου. Βρίσκεται στην ακρόπολη του αρχαιολογικού χώρου της Περγάμου στην Τουρκία και έχει ηλικία 2.300 ετών. Σήμερα προσφέρει εξαιρετική θέα από την κορυφή των 80 σειρών θέσεων που διαθέτει. Δείτε το ως τμήμα μιας οργανωμένης ή ανεξάρτητης ξενάγησης στα πολλά και σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.  

Δελφοί

Επάνω από το Ναό του Απόλλωνα, σε αυτόν τον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο, βρίσκεται ένα καλοδιατηρημένο αρχαιοελληνικό θέατρο ηλικίας 2.400 ετών, λαξευμένο στην όχθη του Παρνασσού. Υπάρχει επίσης ένα στάδιο που χρησιμοποιούνταν για αθλητικές εκδηλώσεις. Σήμερα, η θέα από το θέατρο στους Δελφούς είναι εντυπωσιακή. Η καλύτερη επιλογή εξερεύνησής του είναι μέσω οργανωμένης ξενάγησης από το λιμάνι της Ιτέας, με μια μικρή διαδρομή με αυτοκίνητο.  

Ρωμαϊκό αμφιθέατρο Καρθαγένης, Ισπανία

Αυτό το θέατρο, στα νοτιοανατολικά της Ισπανίας, ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα από την αρχαιολογική σκαπάνη, και είναι ένα από τα αρχαιότερα της Αυτοκρατορίας. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως αγορά και κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα στην κορυφή κατασκευάστηκε ένας καθεδρικός ναός. Σήμερα το θέατρο, (ανοικτό 6 ημέρες την εβδομάδα) βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, πολύ κοντά στο λιμάνι. Ένα πολύ καλό μουσείο αποτελεί τμήμα του συγκροτήματος.    

Ρωμαϊκό αμφιθέατρο Αρλ, Γαλλία

Το θέατρο αυτό βρίσκεται σε μια περιοχή, κοντά στο δέλτα του Ροδανού, που διέθετε ένα σημαντικό ρωμαϊκό εμπορικό λιμάνι. Στο κέντρο της περιοχής Αρλ, βρισκόταν το πιο άθικτο οβάλ αμφιθέατρο στον κόσμο, που κατασκευάστηκε το 90 μ.Χ. Η χωρητικότητά του έφτανε τα 20.000 άτομα. Δίπλα του βρίσκεται ένα ημικυκλικό θέατρο του 1ου αι. π.Χ.  Σήμερα, αποτελεί χώρο διεξαγωγής συναυλιών ενώ γίνονται και οργανωμένες ξεναγήσεις, χωρίς όμως συνήθως την είσοδο σε αυτό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ