Ηλεκτρισμένη η πρώτη συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη: "Αλέξη πρέπει να αποφασίσεις αν είσαι με εμάς ή το ΔΝΤ"

Μιάμιση ώρα έμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ήταν εκρηκτική.

Είναι ενδεικτικό ότι όσο διαρκούσε η συνάντηση, το Μέγαρο Μαξίμου με διαρροές σε δημοσιογράφους άνοιγε τα πρώτα μέτωπα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σημειώνουν οι πηγές πως: «Ζητάμε από τη ΝΔ να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους ειδικά στο θέμα με τους δανειστές και την διαπραγμάτευση. Δηλαδή το να ελπίζουν ότι θα σου τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια και να ποντάρεις πολιτικά σε αυτό είναι μια γραμμή που και οι ίδιοι θα καταλάβουν κάποια στιγμή ότι δεν βοηθάει».

Σύμφωνα με τις διαρροές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον πρόεδρο της ΝΔ:

  • Πρέπει να ξεμπλοκαριστεί το ΕΣΡ, να εκλεγεί καινούργιο για να μπορέσει απρόσκοπτα να προχωρήσει η διαδικασία για τις άδειες. Δεν είναι σωστό κανένα κόμμα να κάνει αβάντες στους ολιγάρχες μιντιάρχες.
  • Πρέπει να πάρεις θέση για το Δ.Ν.Τ να αποφασίσεις με ποιους είσαι. Δεν μπορείς να λες ταυτόχρονα αποσύρω το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και την ίδια στιγμή να επικροτείς το Δ.Ν.Τ
  • Του ζήτησε να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση. Το πρόβλημα δεν είναι οι μετακλητοί που φεύγουν με τον υπουργό. Το πρόβλημα είναι η αδιαφάνεια και ο κομματισμός στη διαδικασία αναδείξεις των μόνιμων στελεχών του δημοσίου.

Αλλά και μετά το τέλος της συνάντησης, οι διαρροές του Μαξίμου συνεχίστηκαν σε πολεμικό κλίμα:

«Καλώς έγινε αυτή η συνάντηση. Τονίζουν πως θα πρέπει να σταματήσουν οι αναφορές για τους διορισμούς... Και συζητάμε πλέον τα σοβαρά θέματα. Ο κ. Τσίπρας έβαλε 4 θεματα στη συζήτηση πάνω στα σοβαρά ζητήματα:

1. Το ασφαλιστικό. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως περιμένουν να καταλήξει σε θέση η ΝΔ δεν έχουμε ξεκαθαρίσει ακόμα αν υπάρχει θέση της ΝΔ ή αν η ΝΔ έχει μια θέση που δεν θέλει να την πει ακόμα. Το γεγονός είναι ότι έχουν περάσει πάρα πολλές ημέρες και η ΝΔ δεν έχει βάλει κανένα θέμα στην ατζέντα που να έχει κάποια σημασία μεγαλύτερη της μικροπολιτικής Δεν έχει ανοίξει κανένα σοβαρό θέμα από αυτά που απασχολούν τον κόσμο. Κάνουν μικροπολιτικές στη ΝΔ «Θέλουμε να σταματήσουν τα τζαρτζαρίσματα και να μπούμε στη σοβαρή συζήτηση», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι πηγές του Μαξίμου.

2. Το ζήτημα της διαπραγμάτευσης. Θεωρούν οι ίδιες πηγές ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να πάρουν θέση αυτή τη στιγμή. Για τη στάση των θεσμών και για αυτά που είπε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκάθαρα ότι δεν γίνεται διαπραγμάτευση με διαρροές θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξουν χρονοδιαγράμματα και σαφής τοποθέτηση από τους θεσμούς.

Περιμένουμε και από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και ειδικά από την αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετηθούν. Μέχρι τώρα δεν έχει φανεί μια στάση που να θέλει να βοηθήσει την κοινωνία.

3. Το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση. Υπενθυμίζουν πως αξιοσημείωτο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σε αυτό το πόστο και θα περιμέναμε πιο γρήγορα αντανακλαστικά σε σχέση με το νομοσχέδιο του Βερναρδάκη το οποίο κατά την άποψή μας είναι μια μεταρρύθμιση που απέφευγε ο θεσμικός παλιός δικομματισμός.

4. Η σύνθεση του ΕΣΡ. Η δήλωση της Ολγας Γεροβασίλη ήταν πάρα πολύ προσεκτική. Δεν κατήγγειλε κανέναν, αυτό που είπε ότι κρινόμαστε όλοι από τη θέση μας στο ζήτημα αυτό.
Επειδή ακούμε διάφορα από το πρωί, δεν ξέρουμε τι θα γίνει, αλλά τους δίνουμε το χρόνο που χρειάζεται και να έρθουν στη διάσκεψη των προέδρων και να τοποθετηθούν.

Το tweet του Τσίπρα 
Ενδεικτική του κλίματος της συνάντησης ήταν και η ανάρτηση που έκανε ο πρωθυπουργός στο Twitter, λίγα λεπτά μετά από το τέλος του τετ α τετ που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ