Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα μετά τις απειλές για έξοδο από τη Σένγκεν: Τέλος στο blame game για το προσφυγικό

Τη δική του απάντηση στις απειλές προς την Ελλάδα για έξοδο από τη ζώνη Σένγκε, έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το Ισραήλ όπου βρίσκεται.

O Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στους ευρωπαίους μιλώντας για γραφειοκράτες των Βρυξελλών και τους κάλεσε να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους. Μάλιστα, τους κάλεσε να σταματήσουν το παιχνίδι ευθυνών, λέγοντας χαρακτηριστικά, "τέλος στο blame game", λέγοντας πως δεν είναι αποτελεσματικό.

Διευκρίνισε πως η συνεισφορά της Ελλάδας σε αυτό το θέμα είναι σημαντική ακόμα κι αν αυτό δεν το καταλαβαίνουν κάποιοι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας πως η πραγματικότητα είναι καταγεγραμμένη και αναγνωρισμένη. Κάλεσε με αυστηρό ύφος την Ευρώπη να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ελλάδα σημειώνοτνας πως η λύση πρέπει να δοθεί σρτη Συρία και με τη συνεργασία της Τουρκίας.

Δεσμεύτηκε πως όλα όσα έχει αναλάβει η Ελλάδα ως υποχρεώσεις θα είναι έτοιμα τον επόμενο και δήλωσε πως "μένει να δουμε αν και η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει προς την Ελλάδα. Η Κομισιόν έστειλε σήμερα δύο σαφή "μηνύματα" με αποδέκτη το Μέγαρο Μαξίμου. Η έξοδος της χώρας από τη συνθήκη Σένγκεν είναι πια ορατή και μάλιστα έχει χρονοδιάγραμμα. Τρεις μήνες. Τόσο περιθώριο δίνεται στην Ελλάδα για να βελιώσει τις συνθήκες ελέγχου στα σύνορά της, οι οποίες σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν είχαν βαθμό... κάτω από τη βάση. Την ίδια ώρα, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις "υπογράφει" το δεύτερο μήνυμα.

Το οποίο αναφέρει πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ουδεμία σχέση έχει με την προσφυγική κρίση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ότι η Ελλάδα "αμέλησε σοβαρά" τα καθήκοντά της όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων της Ζώνης Σένγκεν και δίνει στην Αθήνα διορία τριών μηνών προκειμένου να ελέγχει τα σύνορά της, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι άλλες χώρες της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης θα κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα.

Στην αντίθετη περίπτωση θα μπορούν, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί, οι χωρες της ζώνης του Σέγκεν να επαναφέρουν ελέγχους στα συνορά τους ως το μέγιστο χρονικό διάστημα των δύο ετών και όχι των έξι μηνών, όπως σήμερα ισχύει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ