Good news: Ο Ντάριο Φο υπέρ του Νόμπελ Ειρήνης 2016 στους κατοίκους Λέσβου - Λαμπεντούζα

«Είναι μια υπέροχη ιδέα και την υποστηρίζω» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φο για την πρόταση του Ιταλού σκηνοθέτη Τζιανφράνκο Ρόσι προς την επιτροπή των Νόμπελ.

Ο γνωστός Ιταλός θεατρικός συγγραφέας Ντάριο Φο, ο οποίος κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997 και για το συγγραφικό έργο του, στηρίζει την πρόταση του Ιταλού σκηνοθέτη Τζιανφράνκο Ρόζι να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στους κατοίκους της Λέσβου και της Λαμπεντούζα.

«Είναι μια υπέροχη ιδέα και την υποστηρίζω. Κατά την άποψή μου δεν θα ήταν μόνον μια συμβολική αναγνώριση, αλλά και πραγματική, για όλα όσα προσφέρουν κάθε μέρα οι κάτοικοι των νησιών αυτών της Μεσογείου, για να επιζήσουν οι άνθρωποι που φτάνουν στις ακτές τους», δήλωσε ο Ντάριο Φο.

«Οι κάτοικοι της Λέσβου και της Λαμπεντούζα απέδειξαν σε όλο τον κόσμο ότι μπορεί να είναι αλληλέγγυος κανείς, ότι μπορεί να υποδέχεται και να δείχνει ανοχή χωρίς να οικοδομεί τείχη και χωρίς να υποστεί η ζωή του φοβερές συνέπειες».

Ο Ιταλός σκηνοθέτης Τζιανφράνκο Ρόζι, ο οποίος κέρδισε φέτος την Χρυσή Αρκτο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, πρότεινε χθες να απονεμηθεί το Νομπέλ Ειρήνης στους κατοίκους των δυο αυτών νησιών, διότι «η βράβευση ενός λαού και όχι ενός μεμονωμένου ατόμου θα αποτελούσε ισχυρή συμβολική επιλογή».

Το φιλμ-ντοκιμαντέρ «Fuoccoammare» που σημαίνει «Φωτιά στη θάλασσα» του Ιταλού σκηνοθέτη γυρίστηκε στη Λαμπεντούζα και πραγματεύεται ακριβώς την ανθρώπινη περιπέτεια των ατέλειωτων αυτών ταξιδιών προσφύγων και μεταναστών. «Στη Λαμπεντούζα, στο Παλέρμο ή στην Κατάνη της Σικελίας κανείς δεν μιλά για τείχη. Γυρίζοντας το έργο αυτό, το πρώτο που έμαθα είναι η αξία της υποδοχής και της φιλοξενίας», δήλωσε ο Τζανφράνκο Ρόζι.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ