Καρδιά και αλκοόλ: Ποια ποσότητα θεωρείται «ασφαλής» - Λίγο, καθόλου, πόσο τελικά;

Αν και το κόκκινο κρασί φημίζεται για τη θετική του επίδραση στην καρδιά, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό έχει οφέλη για την καρδιαγγειακή λειτουργία, αρκεί να καταναλώνεται στη σωστή ποσότητα. 

Ερευνητές από τη Νορβηγία και τη Σουηδία εξέτασαν την επίδραση του αλκοόλ στην καρδιά. 

Συγκεκριμένα η μία εκ των δύο μελετών, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Internal Medicine, εστίασε στο αλκοόλ και τη σχέση αυτού με την καρδιακή ανεπάρκεια. Αναλύθηκαν στοιχεία που αφορούσαν συνολικά σε 60.665 άτομα και κάλυπταν διάστημα δύο ετών. Οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν πόσο αλκοόλ κατανάλωναν οι συμμετέχοντες αλλά και το ατομικό ιστορικό τους.

Καρδιακή ανεπάρκεια εκδήλωσαν 1.588 άτομα κατά τη διετία. Έπειτα από προσαρμογή των δεδομένων, φάνηκε πως τις περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια είχαν όσοι κατανάλωναν πολύ σπάνια ή πολύ συχνά αλκοόλ αλλά και αυτοί που δεν έπιναν ποτέ. Από την άλλη, όσοι έπιναν πέντε ή και περισσότερες φορές το μήνα φάνηκε να διατρέχουν 21% μικρότερο κίνδυνο συγκριτικά με όσους έπιναν ελάχιστα ή δεν έπιναν ποτέ.

Η δεύτερη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση International Journal of Cardiology, αφορούσε στη σχέση του αλκοόλ με το έμφραγμα. Από τους 58.827 συμμετέχοντες, οι οποίοι κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με το πόσο έπιναν, 2.966 έπαθαν έμφραγμα. Για κάθε επιπλέον ποτό, ο εκτιμώμενος κίνδυνος εμφράγματος φάνηκε να μειώνεται κατά 28%.

Ο κίνδυνος θανάτου από καρδιοπάθεια φάνηκε να αυξάνεται για τα άτομα που κατανάλωναν πέντε ή και περισσότερα ποτά την εβδομάδα. Σύμφωνα με τον Imre Janszky από το νορβηγικό πανεπιστήμιο NTNU, το αλκοόλ συμβάλλει στην αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL), όμως σε μεγάλη ποσότητα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την υπέρταση, οπότε η μέτρια κατανάλωση εξασφαλίζει τη καλύτερη δυνατή έκβαση για την υγεία της καρδιάς.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι σε μικρή ποσότητα το αλκοόλ είναι ασφαλές ή και ευεργετικό για την καρδιά, όπως αναφέρει το onmed.gr, σε καμία περίπτωση ωστόσο τα ευρήματά τους δεν σημαίνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε καθημερινή βάση αποτελεί προϋπόθεση για την καλή υγεία της καρδιάς.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ