Daily Mail: Το νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα της Ευρώπης η Ειδομένη

Μπορεί στην ουδέτερη ζώνη της Ειδομένης να βρίσκονται περίπου 7.000 πρόσφυγες, 2.000 έχουν απλώσει ωστόσο τις σκηνές και τα λιγοστά υπάρχοντά τους στα γύρω χωράφια.

Με 10.000 περίπου πρόσφυγες να βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ εξακολουθεί να επικρατεί χάος στον καταυλισμό της Ειδομένης, αφού χθες το βράδυ οι αρχές της γειτονικής χώρας άνοιξαν το σημείο διέλευσης και δέχτηκαν μόλις 70 άτομα, ενώ η ροή ξανάρχισε λίγο μετά τις 6 σήμερα το πρωί και ως τις 9, οπότε και ξανάκλεισε η “στρόφιγγα”, πέρασαν άλλα 100 άτομα.

Οι ρυθμοί, με τους οποίους οι πρόσφυγες περνούν στην απέναντι πλευρά των συνόρων είναι ιδιαίτερα αργοί, την ίδια ώρα που ο καταυλισμός στην ουδέτερη ζώνη “βουλιάζει”. Επτά χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εντός αυτού, ενώ περισσότεροι από 2.000 έχουν απλώσει τις σκηνές και τα λιγοστά υπάρχοντά τους στα γύρω χωράφια. Άλλα 180 άτομα παραμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από την Ειδομένη.

Στο μεταξύ, κανονικά διεξάγονται από χθες το απόγευμα τα δρομολόγια των εμπορευματικών αμαξοστοιχιών. H κυβέρνηση των Σκοπίων ανέπτυξε τις τελευταίες ώρες στην ουδέτερη ζώνη από τη μεριά της Γευγελής μία ισχυρή δύναμη πλέον των 700 αστυνομικών και στρατιωτών. Για 30 χιλιόμετρα κατά μήκος συνόρων με την ΠΓΔΜ, οι παράλληλοι φράχτες που έχουν ύψος σχεδόν 2,5 μέτρων κρατούν χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα, σημειώνει η Daily Mail.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, «το νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα που κρατάει πίσω τις ορδές. Ο 30 χιλιομέτρων αγκαθωτός φράχτης που χτίστηκε στα σύνορα της ΠΓΔΜ προκειμένου να σταματήσει μία ανθρώπινη πλημμυρίδα μεταναστών, καθώς στην Ελλάδα είπαν ότι αντιμετωπίζει μία «θυσία» προκειμένου να σώσει την Ε.Ε.».

To αδιαχώρητο και στα νησιά

Περίπου 6000 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονταν χθες το βράδυ στα νησιά του βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές, παρά το γεγονός ότι οι ισχυροί νοτιάδες είχαν μειώσει τις ροές τις περασμένες ημέρες. Στη Λέσβο, ο αριθμός των προσφύγων που έχουν ταυτοποιηθεί στα hot spots αλλά δεν μπορούν να φύγουν λόγω του περιορισμού στις μετακινήσεις με τα πλοία που επέβαλε η κυβέρνηση ξεπερνά τους 4.000.

Ανάλογη είναι η κατάσταση στη Χίο, καθώς στο νησί έτοιμα να αναχωρήσουν βρίσκονταν 1281 άνθρωποι που διαμένουν στους καταυλισμούς του hot spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας και στην Σάμο, όπου βρίσκονται 658 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

Δεν εκδίδουν πλέον εισιτήρια

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε εφαρμογή απόφασης του υπουργείου Ναυτιλίας για την καθυστέρηση της μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στο εσωτερικό της Ελλάδας, δεν εκδίδουν από εχτές το μεσημέρι και για το επόμενο 48ωρο, εισιτήρια σε πρόσφυγες και μετανάστες, οι ταξιδιωτικές εταιρείες που εκπροσωπούν πλοία που πραγματοποιούν δρομολόγια στη γραμμή Μυτιλήνη – Χίος – Πειραιάς

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο στα λιμάνια Μυτιλήνης και Χίου βρίσκονται από το περασμένο Σάββατο αγκυροβολημένα άδεια τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Τέρα Τζετ». Δεδομένης της παραπάνω απόφασης αναμένεται να ταξιδέψουν σήμερα και τις επόμενες μέρες, μόνο όσοι έχουν εκδώσει ήδη εισιτήριο και οι οποίοι, έως την αναχώρησή τους, διαμένουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και είναι κυρίως Σύροι και Ιρακινοί πρόσφυγες.

Χάος και στο λιμάνι του Πειραιά

Περίπου 3.000 πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους τρείς επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην Πέτρινη Αποθήκη στο Λιμάνι του Πειραιά μετά τον κατάπλου, το μεσημέρι της Τρίτης, δύο επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με 1.046 πρόσφυγες. 

Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει τις πρωινές ώρες της Τετάρτης το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη", μεταφέροντας 829 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Το πλοίο παρέλαβε 519 άτομα από τη Μυτιλήνη και 310 από τη Χίο. Eπίσης το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "blue star 2" παρέλαβε από την Κω 62 μετανάστες και πρόσφυγες.

Στα τρένα

Το τρένο της… μεγάλης φυγής φαίνεται να παίρνουν δεκάδες πρόσφυγες που επιχειρούν να ταξιδέψουν προς τη Θεσσαλονίκη μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου και από εκεί οδικώς ή πεζή προς τα σύνορα. Το τελευταίο 48ωρο παρατηρείται μια σταδιακή αύξηση των προσφύγων που φθάνουν στον Σταθμό Λαρίσης προκειμένου να επιβιβαστούν σε συρμούς που εκτελούν το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Η κατανομή στην Αττική

Στο Ελληνικό βρίσκονται 4.600, από τους οποίους 1.600 στο χόκεϊ, 1.700 στο παλιό κτίριο της ΥΠΑ στον πρώην Δυτικό Αερολιμένα, 1.400 στο Baseball. Στον Ελαιώνα 700. Σχιστό 1.400. Πλ. Βικτωρίας 150. Λιμάνι Πειραιά 1.800. Στο λιμάνι αναμένονται 1.100 από νησιά που θα μεταφερθούν σε κάποια από τις εγκαταστάσεις στο Ελληνικό πιθανόν στο Baseball.  

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ