A. Τσίπρας: Η κατανομή της ευθύνης & του βάρους των προσφύγων να μοιραστούν σε όλα τα κράτη μέλη

Την ανάγκη τήρησης των συμφωνιών επεσήμανε για ακόμη μια φορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες όπου έφτασε νωρίς το πρωί για τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ τόνισε ότι το βάρος και οι ευθύνες πρέπει να μοιράστουν σε όλα τα κράτη μέλη.

 

«Στην Ευρώπη έχουμε αρχές και αξίες και μια από τις θεμελιώδεις αρχές μας είναι η κατανομή της ευθύνης και του βάρους αλλά και η αλληλεγγύη» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε στις δηλώσεις του πως το προσφυγικό είναι ένα «κοινό, ευρωπαϊκό πρόβλημα, δεν είναι το πρόβλημα μιας χώρας» και πως «πρέπει να βρούμε συλλογικές, ευρωπαϊκές λύσεις». «Δυστυχώς» ανέφερε «μεταξύ των δύο Συνόδων Κορυφής υπήρξαν κάποιες συμφωνίες που δεν εφαρμόστηκαν απ' όλους, κάτι που αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη. Οι συμφωνίες που δεν εφαρμόζονται, δεν είναι συμφωνίες», επισημαίνοντας τη «δύσκολη κατάσταση» που καλείται τώρα να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.

«Σήμερα προσβλέπω σε ουσιαστικά αποτελέσματα στη συνάντηση με την Τουρκία, έτσι ώστε να εφαρμοστεί το Σχέδιο Δράσης, να μειωθούν ουσιαστικά οι ροές προς την Ελλάδα και να καταπολεμήσουμε τα δίκτυα των διακινητών» συνέχισε ο Α. Τσίπρας, προσθέτοντας πως είναι ανάγκη «να επιταχύνουμε σημαντικά τη διαδικασία της μετεγκατάστασης και να έχουμε μια αξιόπιστη διαδικασία μετεγκατάστασης».

«Στην Ευρώπη έχουμε αρχές και αξίες και μια από τις θεμελιώδεις αρχές μας είναι η κατανομή της ευθύνης και του βάρους αλλά και η αλληλεγγύη. Προσμένω πως αυτές οι αρχές είναι για όλους, οι κανόνες είναι για όλους και όλοι πρέπει να εφαρμόζουν τις κοινές μας αποφάσεις» κατέληξε ο πρωθυπουργός, ο οποίος πριν την Σύνοδο είχε σειρά επαφών με ηγέτες, μεταξύ των οποίων η Άγκελα Μέρκελ και ο Αχμέτ Νταβούτογλου.


Όπως ανέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές, η ελληνική διπλωματία στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία στις Βρυξέλλες θα κινηθεί σε τέσσερις βασικούς άξονες:

  • Ο πρώτος άξονας θα είναι να οριστικοποιηθούν διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες.
  • Ο δεύτερος θα είναι η αποστολή ενός σαφούς μηνύματος προς τους οικονομικούς μετανάστες ότι δεν έχει νόημα η διακινδύνευση της μετάβασής τους στην Ελλάδα.
  • Ο τρίτος θα είναι η οριστικοποίηση διαδικασιών για την επιστροφή στις χώρες τους και
  • ο τέταρτος η οικονομική αποζημίωση της Ελλάδας για το άχθος της προσφυγικής κρίσης.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι στα ηγετικά κλιμάκια της Ευρώπης αρχίζει σταδιακά να ωριμάζει η ιδέα ότι θα πρέπει να δοθεί μια σαφής εικόνα σε πρόσφυγες και μετανάστες, πως η Ελλάδα δεν συνιστά οδό μετάβασης προς τη βόρεια Ευρώπη.

Κοινοτικές πηγές σημείωναν πως στο πλαίσιο αυτό επικρατεί η ιδέα ότι ακόμα και οι Σύροι πρόσφυγες, που έχουν το δικαίωμα αίτησης παροχής ασύλου, δεν θα προωθούνται στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας, αλλά μέσω της Τουρκίας και το θέμα αυτό αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων με την τουρκική πλευρά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ