Τοp 10: Τα δέκα βότανα και μπαχαρικά που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε νέοι

Το σκόρδο και η κουρκούμη βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων 5 τροφών που θα σας κάνουν να φαίνεστε νέοι χάρη στην ικανότητά τους να εξισορροπούν τις ορμόνες αλλά και χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους.

Η μέντα και το μοσχοκάρυδο αποτελούν άλλες δύο σημαντικές τροφές. Όσο για τις υπόλοιπες 10 που έχω επισημάνει σε αυτό το άρθρο, πραγματικά δεν μπορώ να μαγειρέψω ή να ζήσω χωρίς αυτές.

1. Βασιλικός

Είναι τρομερά γευστικός, βοηθά στην πέψη (εξολοθρεύει μικρόβια, σκουλήκια και ιούς) και περιέχει φλαβονοειδή που προστατεύουν τη δομή και τη λειτουργία των κυττάρων. Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, η οποία ενισχύει τα οστά.

Τρόπος χρήσης: Μπορείτε να τον χρησιμοποιήστε στη σάλτσα πέστο, τις σαλάτες, τις σούπες (κυρίως ντοματόσουπες), τα τηγανιτά ή το τσάι (ιδιαίτερα νόστιμο). Τα έλαιά του είναι πτητικά, γι’ αυτό λοιπόν προσθέστε τον στο φαγητό σας στο τέλος του μαγειρέματος. Προσωπικά μου αρέσει λίγος ψιλοκομμένος βασιλικός μέσα σε γρανίτες λεμονιού.

2. Κανέλα

Τη χρησιμοποιήσω όσο συχνά θέλω, δεδομένου ότι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όταν καταναλώνεται σε γλυκά βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου. Είναι επίσης αντιφλεγμονώδης, σκοτώνει τα βακτήρια και τους μύκητες κι έτσι είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμη για το έντερο, ενώ μειώνει και τη χοληστερίνη. Είναι ένα συστατικό που σίγουρα πρέπει να έχετε στο ντουλάπι σας.

Τρόπος χρήσης: Προσθέστε τη σε γλυκά, όπως στα επιδόρπια, τα κέικ, τα αρτοποιήματα και τα σμούθι ή συνδυάστε τη με φρούτα για να ελαχιστοποιήσετε την απότομη αύξηση του σακχάρου. Είναι επίσης μια πολύ καλή επιλογή για την ινδική κουζίνα και το κάρυ.

3. Κόλιανδρος

Είτε σε φύλλα είτε σε σπόρους, αυτό το ισχυρό αντιφλεγμονώδες μειώνει το σάκχαρο του αίματος και τη χοληστερίνη και βοηθά στην πέψη του λίπους. Χρησιμοποιείται στην καταπολέμηση του διαβήτη και τη μείωση του άγχους.

Τρόπος χρήσης: Προσθέστε αλεσμένους σπόρους στο κρέας, τις φακές και τα δημητριακά. Αποτελεί συστατικό του μείγματος κάρυ, ενώ τα φύλλα του κόλιανδρου είναι νόστιμα μέσα σε σαλάτες, δίνουν τη βασική γεύση στο γουακαμόλε και αποτελούν μια εναλλακτική λύση για τον βασιλικό στη σάλτσα πέστο.

4. Κύμινο

Το κύμινο είναι καλό αντιοξειδωτικό και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, ενώ βοηθά στη λήψη των θρεπτικών ουσιών διεγείροντας την παραγωγή των παγκρεατικών ενζύμων. Πιστεύεται ότι προστατεύει από τον καρκίνο. Αποτελεί επίσης το μυστικό συστατικό σε πολλά πιάτα της ανατολίτικης κουζίνας.

Τρόπος χρήσης: Αγοράστε το σε μορφή σπόρων ή αλεσμένο ως μπαχαρικό. Προσωπικά το χρησιμοποιώ αρκετά σε σούπες και ρύζι, δημητριακά και φασόλια. Πασπαλίστε το σε σπιτικό τυρί από ξηρούς καρπούς. Είναι κατάλληλο για αρτοποιήματα, κράκερ ανάμικτων σπόρων, σμούθι και κέικ καρότου.

5. Μάραθος

Είτε χρησιμοποιείται ως βολβός λαχανικών ή ως σπόρος, διαθέτει ένα σωρό αντιγηραντικές ιδιότητες. Είναι αντιφλεγμονώδης και εξαιρετικά ωφέλιμος για το πεπτικό σύστημα διότι αποτελεί μια αντιμυκητιασική (καταπολεμά τον μύκητα Κάντιντα) και αντιβακτηριακή ουσία. Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και μέταλλα.

Τρόπος χρήσης: Μπορείτε να καταναλώσετε τον βολβό ωμό σε σαλάτες ή να τον ψήσετε. Συνδυάζεται ωραία με τα ψάρια. Ρίξτε ψημένο μάραθο μέσα σε λεμόνι και λάδι και καταναλώστε τον με λεπτοκομένα κολοκυθάκια ή πασπαλίστε σπόρους μάραθου σε σμούθι και σάλτσες.

6. Τζίντζερ

Καταπραΰνει το πεπτικό σύστημα, καταπολεμά τη ναυτία και έχει αντιφλεγμονώδη δράση, που σημαίνει ότι είναι ωφέλιμο για τις αρθρώσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι το τζίντζερ βοηθά στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, του πόνου στους μυς και τις μυοσκελετικές παθήσεις καθώς και στην εμπόδιση ανάπτυξης όγκων.

Τρόπος χρήσης: Χρησιμοποιείται συχνά σε γλυκά ή αλμυρά πιάτα και σε σμούθι αλλά και ως τσάι. Χρησιμοποιήστε ρίζα ή σκόνη τζίντζερ.

7. Λεβάντα

Βελτιώνει τη διάθεση και τον ύπνο, χρησιμοποιείται για τη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης και καταπραΰνει το νευρικό σύστημα. Επίσης, μειώνει τους πονοκεφάλους. Το αιθέριο έλαιο από τα λουλούδια της είναι αυτό που χρειάζεστε και μπορείτε να αποξηράνετε τα μπουμπούκια. Ορισμένοι εισπνέουν το αιθέριο έλαιο ή χρησιμοποιούν μαξιλάρι εμποτισμένο με λεβάντα, αλλά προσωπικά μου αρέσει να τρώω τη λεβάντα.

Τρόπος χρήσης: Προσθέστε αποξηραμένη λεβάντα στο κρέας αντί για ρίγανη, φασκόμηλο και θυμάρι ή χρησιμοποιήστε τη για να δώσετε γεύση στα κέικ και τα αρτοποιήματα. Δοκιμάστε να πιείτε τσάι λεβάντας πριν πέσετε για ύπνο.

8. Μαϊντανός

Έχει ιδιαιτέρως υψηλή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη, βιταμίνη C, φολικό οξύ, σίδηρο και άλλα μέταλλα ενώ διαθέτει αντιφλεγμονώδη φλαβονοειδή που δρουν ως εξολοθρευτές ελεύθερων ριζών. Έχει επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες και μειώνει το σάκχαρο στο αίμα. Είναι ένα απαραίτητο συστατικό για να δείχνετε νέοι, γι’ αυτό φροντίστε να τον καταναλώνετε τακτικά!

Τρόπος χρήσης: Ο μαϊντανός μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως οι πράσινες σαλάτες, σε σμούθι και ταμπουλέ ή μπορείτε να τον προσθέσετε σε σούπες, σάλτσα πέστο, ψητά κατσαρόλας ή τηγανιτά. Προσθέστε τα φύλλα του στο τέλος του μαγειρέματος για να διατηρήσετε τη θρεπτική του αξία.

9. Δεντρολίβανο

Αποτελεί σημαντικό αντιγηραντικό που περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, ενώ λειτουργεί επίσης και ως ήπιο αποτοξινωτικό του ήπατος. Αυτό το βότανο διεγείρει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στη βελτίωση της πέψης. Το δεντρολίβανο ενδυναμώνει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που ωφελεί το δέρμα και τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, γι’ αυτό άλλωστε ίσως ονομάζεται και βότανο της μνήμης.

Τρόπος χρήσης: Το χρησιμοποιώ κυρίως μαζί με ψητά λαχανικά, κρέας και ψάρια (συνδυάζεται παραδοσιακά με το κρέας επειδή βοηθά στην παραγωγή χολής, η οποία διασπά τα κορεσμένα λίπη). Είναι μια νόστιμη προσθήκη στα αρτοποιήματα, τα κράκερ και τις σαλάτες. Πιείτε το σε μορφή τσαγιού ή χρησιμοποιήστε το για να δώσετε γεύση στο γάλα ξηρών καρπών.

10. Θυμάρι

Είναι ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό που, όπως και το δεντρολίβανο, βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και ενισχύει την ανοσοποιητική δράση του εντέρου. Μια μελέτη έδειξε ότι επιβραδύνει τα συμπτώματα γήρανσης στα ζώα. Το αιθέριο έλαιό του – η θυμόλη – αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά των στοματικών διαλυμάτων λόγω των αντισηπτικών ιδιοτήτων του.

Τρόπος χρήσης: Το θυμάρι αποτελεί ένα παραδοσιακό συστατικό στο μπουκέ γκαρνί (συλλογή μυρωδικών) και δίνει γεύση στις σούπες, τους ζωμούς, τα ψητά κατσαρόλας, τα ψάρια, το κρέα και τα αυγά. Αν μπορείτε, χρησιμοποιήστε το φρέσκο, όταν δηλαδή η θυμόλη και τα άλλα φλαβονοειδή που περιέχει είναι πιο αποτελεσματικά.

Πηγή: enallaktikidrasi.com

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ