Vintage Story: Η Μary Pickford η μεγαλύτερη σταρ του βωβού, η γυναίκα που ανέβασε τα κασέ των ηθοποιών

Η Μαίρη Πίκφορντ στη διάρκεια της καριέρας της γύρισε περισσότερες από 200 ταινίες.     Γεννήθηκε ως Γκλάντις Λουιζ Σμιθ το 1892 στο Τορόντο του Καναδά . Εργαζόταν στο θέατρο από 5 ετών. Μετακόμισε στο Μπρόντγουέι στα 15.

 Η Πίκφορντ πήρε τα πρώτα διαπιστευτήρια, όταν εμφανίστηκε το 1911, στην ταινία Their First Misunderstanding.      

Έγινε γνωστή ως το κορίτσι της Biograph, του στούντιο με το οποίο συνεργαζόταν σταθερά. Μόνο το 1909 γύρισε 40 ταινίες. 

Κέρδισε 2 όσκαρ και με τους Γκρίφιθ, Ντάγκλας Φέρμπανκς και τον Τσάρλι Τσάπλιν, ίδρυσαν το στούντιο των United Artists. 

Το σύντομο βιογραφικό της 

Μαίρη Πίκφορντ, (8 Απριλίου 1892 - 29 Μαΐου 1979) ήταν Καναδοαμερικανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου βραβευμένη με Όσκαρ Γυναικείας Ερμηνείας για την ταινία του 1929 Η Κοκέτα . Η Πίκφορντ υπήρξε επίσης συνιδρύτρια της εταιρίας παραγωγής ταινιών United Artists καθώς κι ένα από τα 36 ιδρυτικά μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.


Η ηθοποιός ήταν μια από τις μεγαλύτερες σταρ του βωβού κινηματογράφου και στα χρόνια της δόξας της ήταν γνωστή ως Η Αγαπημένη της Αμερικής ως Μικρή Μαίρη ή ως το κορίτσι με τις χρυσές μπούκλες.

Σημαντικότερες ταινίες της Πίκφορντ ήταν οι Rebecca of Sunnybrook Farm, 1917, Stella Maris, 1918, Μικρός Λόρδος (Little Lord Fauntleroy, 1921), Μπεν Χουρ (Ben-Hur: A Tale of the Christ, 1925) και My Best Friend, 1927.


Αποτέλεσε μια από τις πρωτοπόρους ηθοποιούς της πρώιμης περιόδου του Χόλιγουντ και είχε τεράστια επιρροή, όσον αφορά την υποκριτική μπροστά από τον κινηματογραφικό φακό, για τις γενιές που ακολούθησαν.

Παραμένει μέχρι και τις μέρες μας μια από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες και παραγωγούς της περιόδου του βωβού κινηματογράφου και οι όροι σύμβασης που έθετε στους παραγωγούς με τους οποίους συνεργαζόταν ήταν καίριοι για τη διαμόρφωση της κινηματογραφικής βιομηχανίας του Χόλιγουντ τα χρόνια που ακολούθησαν.

Λόγω της τεράστιας προσφοράς της στον Αμερικανικό Κινηματογράφο, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατέταξε στην 24η θέση στη λίστα με τις μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών
Πηγή: wikipedia 


Προσωπική ζωή 

Η Πίκφορντ παντρεύτηκε τρεις φορές. Ο πρώτος της γάμος έγινε το 1911 με τον ιρλανδό ηθοποιό του βωβού Owen Moore, με τη φήμη της ίδιας να επισκιάζει ωστόσο την αγαστή σχέση και σύντομα το ζευγάρι να ζει χώρια.

Όντας σε διάσταση με τον σύζυγό της, συνδέεται ερωτικά το 1918 με τον περίφημο ηθοποιό Ντάγκλας Φέρμπανκς, με την Πίκφορντ να παίρνει το πολυπόθητο διαζύγιο στις 2 Μαρτίου 1920 και να παντρεύεται τον Φέρμπανκς στις 28 Μαρτίου! Ήταν το πρώτο καυτό δίδυμο της showbiz, με τις κοινές εμφανίσεις τους να προκαλούν κυριολεκτικά κοσμοσυρροή.

Στο γαμήλιο ταξίδι μάλιστα του ζευγαριού σε Λονδίνο και Παρίσι, ξέσπασαν ταραχές από το συγκεντρωμένο πλήθος που προσπαθούσε να δει από κοντά τους σούπερ αστέρες. Όσο για την Αμερική, σε κάθε έξοδό τους γινόταν κυριολεκτικά χαμός, με το ζευγάρι να εγκαινιάζει τελικά την παράδοση που θέλει τους σταρ να ακολουθούνται από μαγνητισμένα πλήθη.

Σύντομα οι Πίκφορντ και Φέρμπανκς θα αποκαλούνταν «το βασιλικό ζεύγος του Χόλιγουντ», με τους θαμώνες των κέντρων να σηκώνονται ενστικτωδώς από τη θέση τους όταν έκαναν την εμφάνισή τους οι «γαλαζοαίματοι» του αμερικανικού σινεμά. Η παγκόσμια φήμη του ζευγαριού θα έκανε βέβαια όλους σχεδόν τους αρχηγούς κρατών και αξιωματούχους που επισκέπτονταν τον Λευκό Οίκο να ρωτούν αν θα μπορούσαν να επισκεφτούν το «Pickfair», την κατοικία του ζεύγους στο Μπέβερλι Χιλς!


Το μοναδικό στα χρονικά γεγονός της εξαιρετικής δημοσιότητας που απολάμβαναν Πίκφορντ και Φέρμπανκς σύντομα θα έριχνε τη σκιά του στις σχέσεις τους: οι δυο τους σπανίως συναντιόνταν, τόσο εξαιτίας των επαγγελματικών υποχρεώσεών τους όσο και λόγω του γεγονότος ότι λειτουργούσαν κάπως σαν ανεπίσημοι πρεσβευτές στην Αμερική, εγκαινιάζοντας κτίρια, οδηγώντας παρελάσεις και εκφωνώντας λόγους. Από τις αρχές της δεκαετίας του '30 το ζευγάρι ζούσε σε διάσταση, με το διαζύγιο να έρχεται το 1936.

 

Στις 24 Ιουνίου 1937, η Πίκφορντ παντρεύτηκε τον τρίτο σύζυγό της, τον ηθοποιό και μουσικό Τσαρλς «Μπάντι» Ρότζερς, με τον οποίο υιοθέτησαν δύο παιδιά και παρέμειναν μαζί μέχρι τον θάνατό της...

 

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε με αφορμή την επέτειο γέννησης της Πίκφορντ - 8 Απριλίου 1892

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ