Χάος στην Ειδομένη - Προσπάθησαν να ρίξουν τον φράχτη, επιτέθηκαν οι Σκοπιανοί αστυνομικοί - Εκτός ελέγχου η κατάσταση

Επεισόδια με ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης από τη σκοπιανή αστυνομία σημειώνονται στην Ειδομένη, μετά από χειρόγραφο κάλεσμα στα αραβικά προς τους πρόσφυγες να περάσουν μαζικά τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

 

Η κατάσταση  βγήκε εκτός ελέγχου με τους μετανάστες να προσπαθούν να ρίξουν το φράχτη και τους Σκοπιανούς αστυνομικούς να απαντούν με ξύλο και χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Από το πρωί εκατοντάδες πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ. Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. 

Οι αρχές των Σκοπίων αρχικά ζήτησαν από την αντιπροσωπεία των προσφύγων που διαπραγματεύονταν μαζί τους να φύγουν ειρηνικά.

Ωστόσο, καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία, ενώ από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων.

Επικράτησε ένταση ενώ η ατμόσφαιρα πάνω από τον καταυλισμό είχε καλυφθεί από καπνούς. Μπροστά στο φράχτη βρίσκονταν τουλάχιστον 100 μετανάστες - ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Για αρκετούς τραυματίες έκανε λόγο η δημόσια τηλεόραση. Όπως αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, πολλοί πρόσφυγες κατέφυγαν στα ιατρεία του καταυλισμού με αναπνευστικά προβλήματα, με τα περιστατικά να ξεπερνούν τα 300.

Οι ρίψεις δακρυγόνων στον αυτοσχέδιο καταυλισμό στην Ειδομένη συνεχίστηκαν και το απόγευμα, σε μια προσπάθεια να διαλυθεί η συγκέντρωση περίπου 200 προσφύγων, που παραμένουν μπροστά από τον φράκτη, στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ.

Οι αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ ρίχνουν νερό με υδροβόλο όχημα και εκσφενδονίζουν δακρυγόνα αρκετά μέτρα μέσα στο ελληνικό έδαφος, με κίνδυνο να πάρει φωτιά κάποια από τις σκηνές που είναι δίπλα στον φράχτη, ενώ συνεχίζεται και η ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Η ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι αποπνικτική, εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης χημικών στη διάρκεια των συμπλοκών.

Εν τω μεταξύ, η στάση των Σκοπιανών αστυνομικών να περάσει τα όρια του φράχτη ξεσήκωσε ποικίλα σχόλια στην Ελλάδα, με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να διαψεύδει δημοσιεύματα που ήθελαν τους αστυνομικούς να έχουν περάσει τα σύνορα, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών προέβει σε προφορικό διάβημα.

Γ. Κυρίτσης: Επικίνδυνη και καταδικαστέα η χρήση βίας εναντίον προσφύγων

«Η χρήση χημικών, σφαιρών από καουτσούκ και βομβίδων κρότου λάμψης από τις δυνάμεις της ΠΓΔΜ, άνευ διακρίσεων, εναντίον ευάλωτων πληθυσμών, και μάλιστα χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, είναι πρακτική επικίνδυνη και καταδικαστέα» τονίζει ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Καλούμε τις αρχές της ΠΓΔΜ να αντιληφθούν τους δυνητικούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών.  Καλούμε επίσης τους πρόσφυγες να μην πιστεύουν τις φήμες και τις ψευδείς πληροφορίες που διακινούν με εγκληματική ανευθυνότητα άγνωστοι, και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές που εγγυώνται την ασφαλή μετακίνησή τους στους οργανωμένους χώρους προσωρινής φιλοξενίας», σημειώνει ο κ. Κυρίτσης.  

Διαβάστε επίσης: Οι Σκοπιανοί αστυνομικοί πέρασαν μπροστά από τον φράχτη και επιτέθηκαν - Τι απαντά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ