Αφγανιστάν: Γνωρίστε τις 35 γενναίες κοπέλες που έφτιαξαν ορχήστρα και πολεμούν τους Ταλιμπάν με μουσική

Οπως πολλοί έφηβοι έτσι και η 19χρονη Negin Khpalwak από το Kunar του ανατολικού Αφγανιστάν αγαπά τη μουσική. Αυτό που πρέπει να κάνει όμως είναι να πολεμήσει ενάντια στις προκαταλήψεις, τις απειλές και την εχθρότητα όσων πιστεύουν πως η μουσική είναι κάτι απαγορευμένο ειδικά για τις γυναίκες.

Στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν είχαν απαγορέψει τη μουσική και τα μουσικά όργανα. Η Negin ξεκίνησε να μαθαίνει μουσική κρυφά μέχρι που αποκάλυψε το μυστικό της στον πατέρα της. Εκείνος την ενθάρρυνε αλλά οι αντιδράσεις από την υπόλοιπη οικογένεια ήταν πολλές και αρνητικές.

 

«Εκτός από τον πατέρα μου, η υπόλοιπη οικογένεια είναι αρνητική», λέει η 19χρονη και συνεχίζει: «Πως είναι δυνατόν ένα κορίτσι από το Pashtun να παίζει μουσική; Ειδικά στη φυλή μας που ούτε στους άνδρες δεν επιτρέπεται να παίζουν μουσική».

Η Negin τώρα ζει σε ένα ορφανοτροφείο στην Καμπούλ και μαζί με άλλα 35 κορίτσια έχουν φτιάξει την ορχήστρα Zohra στο Εθνικό Ινστιτούτο του Αφγανιστάν. Στην τελευταία της επίσκεψη στο σπίτι της οι θείοι και τα αδέρφια της απείλησαν να την χτυπήσουν επειδή την είδαν σε μουσική παράσταση στην τηλεόραση. «Σε σύγκριση με τις άλλες γυναίκες εκτός Αφγανιστάν αισθανόμαστε ότι είμαστε σε κλουβί», λέει η Negin. 


Σε μια χώρα που έχει γίνει γνωστή παγκοσμίως για τους σκληρούς περιορισμούς που έχει επιβάλλει στις γυναίκες η ιστορία της Negin είναι μια μεγάλη πρόκληση. «Η ορχήστρα αυτή είναι δικό της επίτευγμα», λέει ο Ahmad Naser Sarmast, μουσικός που επέστρεψε στην πατρίδα του από την Αυστραλία μετά την πτώση των Ταλιμπάν. Ο Sarmast μάλιστα βοήθησε το 2010 να ιδρυθεί το Εθνικό Ινστιτούτο Μουσικής.

Negin: «Δεν θα δεχτώ ποτέ την ήττα»

«Την ώρα που οι γονείς στηρίζουν τα παιδιά τους που πηγαίνουν σχολείο πολλοί από την οικογένεια πιέζουν για το αντίθετο. Η γενναιότητα αυτών των 35 κοριτσιών αλλά και της Negin να φτιάξει μια καθαρά γυναικεία ορχήστρα στην καρδιά του συντηρητικού Αφγανιστάν είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα», λέει ο Sarmast. 

Μερικά από τα κορίτσια λένε ότι οι συγγενείς τους είναι υπερήφανοι, αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν την καχυποψία των άλλων. 

 

«Οταν κουβαλάω τα μουσικά μου όργανα ακούω πολλούς να συζητούν πίσω από την πλάτη μου», λέει η Mina που είναι η τρομπετίστας της ορχήστρας και της οποίας η μητέρα είναι αστυνομικός στην πόλη Jalalabad και συνεχίζει: «Υπάρχουν πολλά θέμα ασφάλειας εδώ και όταν πρέπει να μετακινηθούμε το κάνουμε πάντα με αυτοκίνητο.

Οι κίνδυνοι στο Αφγανιστάν παραμένουν καθώς το 2014 ο Sarmast παραλίγο να σκοτωθεί όταν βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε έξω από σχολείο στην Καμπούλ την ώρα που μέσα η γυναικεία ορχήστρα έδινε παράσταση. Δεν το έβαλε κάτω όμως. «Το πάθος των κοριτσιών ήταν η καλύτερη απάντηση στους ακραίους εξτρεμιστές. Μου δίνει κουράγιο να συνεχίσω να διδάσκω αυτά τα γενναία κορίτσια μουσική, παρά τα οικογενειακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

 

Η Negin είναι αποφασισμένη να συνεχίσει στο δύσκολο μονοπάτι: «Δεν είμαι πια η παλιά Negin. Διευθύνω την ορχήστρα για έξι μήνες και θα συνεχίσω την προσπάθεια. Θα αφήσω πίσω την οικογένειά μου για την μουσική μου. Η οικογένεια στο Αφγανιστάν καθορίζει την τύχη μας και τη θέση μας στην κοινωνία. Δεν θα δεχτώ ποτέ την ήττα.

Θα συνεχίσω να παίζω μουσική. Δεν είμαι ασφαλής αλλά όταν κάποιοι άνθρωποι με βλέπουν και λένε "αυτή είναι η ορχήστρα της Negin", αυτό μου δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσω». 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ