Τα Ελληνικά Πετρέλαια διατηρούν την κερδοφορία τους και το 2016 και επεκτείνονται σε νέες αγορές

Την αισιοδοξία του για την πορεία του ομίλου των ΕΛΠΕ και την περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων το 2016 και το 2017 εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος, Γρηγόρης Στεργιούλης.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ σημείωσε ότι η αύξηση των αποτελεσμάτων, εκτός από διεθνείς παράγοντες όπως τα περιθώρια διύλισης και η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου, οφείλεται και στη βελτίωση της αξιοποίησης των διυλιστηρίων και των προμηθειών αργού, αλλά και στην επιτυχή αντιμετώπιση των επιπτώσεων των capital controls.

Μίλησε για ενθαρρυντικά σημάδια αναφορικά με την κατανάλωση και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το 2016 λέγοντας οτι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τα αποτελέσματα θα είναι πολύ πιο ενθαρρυντικά.

Ανήγγειλε ότι εξετάζεται επέκταση σε νέες αγορές, όπου τα ΕΛΠΕ δεν έχουν παρουσία σήμερα και όχι μόνο στον τομέα των καυσίμων αλλά και στον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο κ.α. ενώ αναφερόμενος στις έρευνες για υδρογονάνθρακες είπε ότι μεγάλοι “παίκτες” ζητούν συνεργασία με την εταιρία για τις δραστηριότητες στη Δυτική Ελλάδα όπου οι πρώτες ενδείξεις, όπως είπε, είναι ενθαρρυντικές.

Στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στη συμφωνία με το Ιράν λέγοντας ότι τα ΕΛΠΕ ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρία που συνήψε συμφωνία με τη χώρα αυτή για την προμήθεια αργού αλλά και για την αποπληρωμή του χρέους και πρόσθεσε ότι η συμφωνία με τη ρωσική ROSNEFT που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου της Ρωσίας Β. Πούτιν στην Αθήνα, μπορεί επίσης να αποδώσει σημαντικά οφέλη όχι μόνο στον τομέα της προμήθειας αργού αλλά και στη διαχείριση των προϊόντων στην περιοχή της Μεσογείου.

Τέλος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της ασφάλειας υπενθυμίζοντας το σοκ που υπέστη ο όμιλος πέρυσι λόγω του δυστυχήματος που συνέβη στο διϋλιστήριο του Ασπρόπυργου κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της  ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., κ. Ευστάθιος Τσοτσορός, στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, αναφέρθηκε στον απολογισμό της χρονιάς και τους στόχους της επιχείρησης.

Αναλυτικά η ομιλία του:

Η εταιρική χρήση του 2015, ο απολογισμός της οποίας αποτελεί το κύριο θέμα της σημερινής Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων του Ομίλου ΕΛΠΕ, σημαδεύτηκε από το τραγικό δυστύχημα της 8ης Μαϊου 2015 στα διυλιστήρια Ασπροπύργου και την απώλεια της ζωής τεσσάρων εργαζομένων μια ημέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Διοίκησης. Από την πρώτη στιγμή η Διοίκηση εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της εταιρείας προς τις οικογένειες των θυμάτων, τις οποίες και έμπρακτα στήριξε. Επίσης, η Διοίκηση έχει προχωρήσει στην υλοποίηση προγράμματος ολιστικής ασφάλειας με την εφαρμογή ενός διεθνούς συστήματος διαμόρφωσης στρατηγικών εργασίας με στόχο την εφαρμογή διαδικασιών ασφάλειας και την αυστηρή τήρησή των χωρίς αποκλίσεις.  

Η παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας των δύο κύριων διυλιστηρίων Ασπροπύργου και Ελευσίνας και τα Capital Controls αποτέλεσαν δύο επιπλέον σημαντικά γεγονότα με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις για τη λειτουργία, τις αποδόσεις της παραγωγής  και τις επιδόσεις του Ομίλου, οι οποίες επι πλέον βαρύνονται από έναν αντικειμενικά υψηλό δανεισμό δια του οποίου και μόνο πραγματοποιήθηκαν οι σημαντικές επενδύσεις προηγούμενων περιόδων. 

Παρά όμως τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις των σημαντικών αυτών γεγονότων και παραγόντων, το 2015 ο Όμιλος αύξησε την παραγωγή του στους 12,8 εκατ. τόνους και τις πωλήσεις στους 14,1 εκατ. τόνους, ήτοι στα  υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξη (6) ετών και επέτυχε νέο ιστορικό υψηλό εξαγωγών στους 6,9 εκατ. τόνους. Συνακόλουθα επέτυχε ιστορικό ρεκόρ ετήσιων συγκρίσιμων κερδών (EBITDA) ύψους 758 εκατ. ευρώ, αυξημένων έναντι του 2014 κατά 81,8 % και λειτουργικά κέρδη 245 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 289 εκατ. ευρώ το 2014, καθώς επίσης και υψηλή κερδοφορία με EBITDA 169 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο  του 2016 . Στη διάρκεια του τρέχοντος έτους  ο Όμιλος προέβη την 16-05-2016 σε εξόφληση του Ομολόγου λήξης 2016 ύψους $ 400 εκατ., όπως και της πρώτης δόσης 100 εκατ. ευρώ προς την Ιρανική εταιρεία NIOC στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας αποπληρωμής της ρυθμισμένης παλαιάς οφειλής η οποία σημειωτέων ήταν η πρώτη σχετική συμφωνία εταιρείας Δυτικής χώρας μετά την άρση των κυρώσεων (sanctions) με την ΕΕ.

Παράλληλα, μετά σχετικές αποφάσεις του ΔΣ, ο Όμιλος προέβη στις αναγκαίες ενέργειες, αφ’ ενός μεν για  την δρομολόγηση των διαδικασιών τροποποποίησης των όρων των δανειακών συμβάσεων του Ομίλου συνολικού ύψους 1.526 εκατ. ευρώ  (Κοινοπρακτικά δάνεια 400 εκατ. ευρώ, Δάνειο Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων 333 εκατ. ευρώ, Ομόλογο λήξης 2019 ύψους 500 εκατ. ευρώ και Ομόλογο λήξης 2019 ύψους 325 εκατ. δολλαρίων), οι οποίοι όροι αφορούν τους χρηματοοικονομικούς δείκτες (Financial ratios in Debt Covenants) με σημαντικότατες εκτιμώμενες επιπτώσεις τόσο στους Ισολογισμούς όσο και στα κόστη λειτουργίας, αφ’ ετέρου δε για την αναχρηματοδότηση δανειακών συμβάσεων συνολικού ύψους έως 1 δισ. ευρώ με ευνοϊκότερους όρους, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους θεσμούς της ελληνικής οικονομίας και την διαφαινόμενη σταθεροποίηση και βελτίωση της θέσης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και κύρια μετά τα θετικά αποτελέσματα λειτουργίας του Ομίλου, σε συνδυασμό με την έγκαιρη, πλήρη και ολοσχερή αποπληρωμή των υποχρεώσεων μας ύψους 600 εκατ. ευρώ περίπου το τρέχον έτος 2016.

Η δρομολόγηση της επίλυσης του μείζονος ζητήματος της αναχρηματοδότησης των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων βελτιώνει αποφασιστικά τις δυνατότητες του Ομίλου για να υποστηρίξει τον κεντρικό στρατηγικό στόχο της σταδιακής ολοκλήρωσης της μετεξέλιξης σε σημαντικό ανταγωνιστικό και εξωστρεφή ενεργειακό Όμιλο με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι αρνητικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, την τελευταία επταετία, άσκησαν ιδιαίτερες πιέσεις στην εσωτερική αγορά πετρελαιοειδών, η ζήτηση της οποίας μειώθηκε κατά 38 % μεταξύ των ετών 2009 και 2015, καθιστώντας μονόδρομο την ενίσχυση του εξωστρεφούς προσανατολισμού, που ανέδειξε τον Ομιλο στον πλέον σημαντικό εξαγωγικό φορέα της χώρας, με εξαγωγές που ήδη ξεπερνούν το 50 % της ετήσιας παραγωγής.

Επίσης, στο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της εκμετάλλευσης των ευκαιριών που παρουσιάζονται στον κλάδο της διεθνούς εμπορίας και εφοδιασμού, ο Όμιλος σύναψε αξιόλογες συμφωνίες συνεργασίας με σημαντικούς προμηθευτές, όπως  η Ιρανική εταιρεία NIOC και η Ρωσσική Rosneft, ενώ παράλληλα διεύρυνε τον κατάλογο των προμηθευτριών χωρών και εταιρειών, με στόχο τη μεγέθυνση των δυνατοτήτων, των επιλογών και των όρων προμήθειας και τη μείωση του κόστους. 

Πλην, όμως, όπως είναι προφανές η διαχρονικά επιτυχής συμμετοχή στο διεθνή ανταγωνισμό και η βιώσιμη ανάπτυξη του Ομίλου, δεν είναι δυνατή χωρίς την κατανόηση των δομών και του συντελούμενου μετασχηματισμού της παγκόσμιας οικονομίας, της συστηματικής μελέτης και εμβάθυνσης στην αξιολόγηση των παραμέτρων του διεθνούς ενεργειακού και ειδικότερα του πετρελαϊκού περιβάλλοντος και οπωσδήποτε των ραγδαίων αλλαγών στο θεσμικό και οικονομικοκοινωνικό ελληνικό και ευρωπαϊκό σύστημα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ