O Δημήτρης Σκαρμούτσος σήκωσε τα μανίκια & έφτιαξε τάρτα μύρτιλο - λεμόνι ! Συνταγή για βραβείο

Απίθανη τάρτα που θα ξεσηκώσει και τους πιο απαιτητικούς.

 

Για τη ζύμη:

  •     1 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •     2 κ.σ. ζάχαρη
  •     Πρέζα αλάτι
  •     ½ φλ. Χωριό βούτυρο αγελάδος, κρύο, σε κομμάτια
  •     1 μεγάλο αβγό, διαχωρισμένο
  •     2 κ.σ. παγωμένο νερό, συν 1 κ.γ. επιπλέον

Για τη γέμιση:

  •     4 μεγάλα αβγά
  •     1½ φλ. ζάχαρη
  •     1 φλ. φρέσκο χυμό λεμονιού (περίπου 5 λεμόνια)
  •     ¼ φλ.κρέμα γάλακτος
  •     Ξύσμα από 1 λεμόνι
  •     Πρέζα αλάτι
  •     2 φλ. μύρτιλα

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Σκαρμούτσο και το dimitrisskarmoutsos.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Διαδικασία

Για τη ζύμη:

Χτυπάμε μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων.

Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι η ζύμη να μοιάζει με καλαμποκάλευρο.

Προσθέτουμε τον κρόκο αβγού και 2 κ.σ. παγωμένο νερό και χτυπάμε πάλι τη ζύμη.

Τυλίγουμε τη ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Αλευρώνουμε μία μεγάλη επιφάνεια, καλύτερα μάρμαρο, βάζουμε την μπάλα επάνω και με τον πλάστη αρχίζουμε να τη δουλεύουμε. Την ανοίγουμε σιγά-σιγά, αλευρώνοντας ανά διαστήματα και γυρνώντας την διαρκώς μέχρι να ανοίξει αρκετά και να γίνει λίγο μεγαλύτερη από την ταρτιέρα.

Τοποθετούμε τον πλάστη μερικά εκατοστά μπροστά από την άκρη της ζύμης προς το κέντρο της, τυλίγουμε την άκρη που προεξέχει και συνεχίζουμε το τύλιγμα προς την άλλη άκρη.

Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και ξετυλίγουμε τη ζύμη απαλά επάνω της. Πιέζουμε τη βάση και τις άκρες της ταρτιέρας για να "κάτσει" ομοιόμορφα η ζύμη.

Καλύπτουμε τη φόρμα με πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για άλλα 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.

Αφαιρούμε τη ζύμη μας από το ψυγείο και τρυπάμε τη βάση της με ένα πιρούνι.

Κόβουμε ένα λαδόχαρτο διαμέτρου λίγο μεγαλύτερη από αυτή της φόρμας μας και σκεπάζουμε τη ζύμη της τάρτας μας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε βάρος π.χ. ρεβύθια ή φασόλια και ψήνουμε για 25 λεπτά.

Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το βάρος.

Χτυπάμε ελαφρά το ασπράδι με 1 κ.γ. νερό, αλείφουμε τη ζύμη μας και αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη γέμιση:

Τοποθετούμε μαζί τα αβγά, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα και το αλάτι και τα χτυπάμε ελαφρά.

Προσθέτουμε τα μύρτιλα στην κρύα ζύμη μας, προσθέτουμε από πάνω το μείγμα που μόλις έχουμε χτυπήσει ελαφρά.

Ψήνουμε για 20 έως 25 λεπτά.

Αφήνουμε την τάρτα μας να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.
 

WHO IS WHO:

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία 18 ετών πήγε στην Αμερική όπου σπούδασε Οικονομικά στο UCLA και κατόπιν φοίτησε στην Culinary Institute of America. Από το 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα και από το 1996 άρχισε να εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια στην Αμερική. Από το 2005 είναι σεφ σε κρητικό εστιατόριο που έχει βραβευτεί με Χρυσό Σκούφο και με βραβεία Gourmet

Αγαπημένη του κουζίνα η Ασιατική, αγαπημένο συστατικό τα αγριόχορτα, αγαπημένο λαχανικό η ντομάτα και προτιμά τα αλμυρά από τα γλυκά.

Εκτός από τη μαγειρική μεγάλη του αγάπη είναι ο γιός του και λατρεύει το σκύλο του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ