Ο expert Γιώργος Πίττας γράφει για τη ξακουστή μπουγάτσα του Ιορδάνη στα Χανιά

Το πλοίο έφτασε χαράματα στο λιμάνι της Σούδας. Το ξεκίνημα της περιήγησης μου στην Κρήτη θα ξεκινούσε από τα Χανιά, και από πού αλλού για να γλυκαθεί η καρδιά; 

Από το μπουγατσάδικο του Ιορδάνη. Παρ’ όλο που μόλις είχε φέξει, ο κόσμος, (άνθρωποι της πόλης, πρωινές αφίξεις από τα χωριά) έτρωγαν καθιστοί στα τσίγκινα πιατάκια τους μπουγάτσα Ιορδάνης.

Οι ταμπέλες στους τοίχους με εμπνευσμένα στιχάκια (ως μαντινάδες) περιέγραφαν γλαφυρά την αγάπη του κόσμου:

«Κάθε που έρχομαι Χανιά, λιγούρα σαν με πιάνει, πάω και τρώω ένα ταψί, μπουγάτσα Ιορδάνη, (μα δυστυχώς δε φτάνει)»

«Αν έρχονταν και στα Χανιά, αντί για παντεσπάνι κ΄ η Αντουανέττα θα ‘τρωγε, μπουγάτσα Ιορδάνη»

«Τα πράγματα δυσκόλεψαν, η σύνταξη δεν φτάνει, μια μου ΄μεινε παρηγοριά, η μπουγάτσα του Ιορδάνη»

«Καμιά φίρμα δε ζήλεψα, κι ας ήταν κι Αρμάνι μα στη μπουγάτσα αναζητώ, να είναι Ιορδάνη»

Την μπουγάτσα, ένα είδος πίτας αλμυρής ή γλυκιάς, με καταγωγή από το Βυζάντιο, τη φέραν από την Κωνσταντινούπολη στις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη οι μικρασιάτες πρόσφυγες. Από εκεί κατέκτησε όλη την Ελλάδα και για πολλά χρόνια ήταν ένα από τα αγαπημένα εδέσματα των Ελλήνων – μαζί με την τυρόπιτα -, ως πρόχειρη τροφή του δρόμου (street food) και κολατσιό.

Η μπουγάτσα (pogaça= ζύμη στα τούρκικα), είναι πίτα από λεπτό φύλλο, με γέμιση συνήθως από κρέμα, τυρί, κιμά ή σπανάκι. Παραδόξως, πολύ πριν φτάσει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η Κρήτη έτρωγε μπουγάτσα, όταν ο πεθερός του Ιορδάνη στα Χανιά, φούρναρης στην Κωνσταντινούπολη, αγόρασε το 1924 από έναν Τουρκοκρητικό την επιχείρηση της μπουγάτσας. Ο Ιορδάνης Ακασιάδης στη συνέχεια ανέλαβε και έμεινε και το όνομα. Σήμερα η πιο φημισμένη μπουγάτσα της Κρήτης παρασκευάζεται από την τέταρτη γενιά απογόνων του Ιορδάνη.

 

Σε αντίθεση με την «ηρακλειώτικη» μπουγάτσα που γίνεται με κρέμα γλυκιά και τρώγεται με ζάχαρη και κανέλα, η χανιώτικη είναι ελαφρά υπόξινη γιατί φτιάχνεται από χανιώτικη μυζήθρα (χανιώτικο πηχτόγαλο), και τρώγεται πασπαλισμένη με ζάχαρη.

Τι κι αν στις μέρες μας δεκάδες ταχυφαγεία έχουν κατακλύσει τα Χανιά; Ντόπιοι και ξένοι, νέοι και παλιοί, έρχονται στον Ιορδάνη για να φάνε την ολόφρεσκια χανιώτικη μπουγάτσα, ένα γλυκό σύμβολο μιας εποχής, ένα γλυκό που ανασύρει γλυκές μνήμες!

 

Αποκορώνου 24, Χανιά 73134, 28210 88855, www.iordanis.gr, Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο 6:00-14:30, Κυριακή 6:00-13:30

 

ΠΗΓΗ: athensvoice.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ