Υποψήφιος και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος,  τόνισε ότι «στο βαθμό που δρομολογηθούν οι διεργασίες του ενιαίου σχήματος της κεντροαριστεράς, ναι θα είμαι υποψήφιος στη διαδικασία αυτή από τη βάση για να προχωρήσουμε μπροστά με ενότητα και ανανέωση».

 

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρόπουλο, στόχος είναι ο ενιαίος προοδευτικός σοσιαλδημοκρατικός φορέας που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς.

 

Χρειάζεται ανανέωση ιδεών, πολιτικών πρακτικών και προσώπων. Ανανέωση χωρίς να κοιτάμε συνεχώς προς τα πίσω με τάση συνεχούς αυτοεπιβεβαίωσης. Για να υπάρξει η κεντροαριστερά ως ενιαίος φορέας στην κοινωνία, απαιτείται να μιλήσουμε με καθαρές κουβέντες για το πώς θέλουμε την χώρα μας το επόμενο χρονικό διάστημα».

 

Οπως διευκρίνισε, «νόημα έχει να προχωρήσουμε σε ένα ενιαίο προοδευτικό σοσιαλδημοκρατικό σχήμα, όχι να συζητάμε αν θα γίνει πρώτα η ψηφοφορία για τον επικεφαλής ή το συνέδριο».

Το χρονοδιάγραμμα

Ο Θ. Θεοχαρόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι αρχές Ιουλίου η επιτροπή διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις θα καταλήξει σε κοινό πόρισμα προγραμματικών θέσεων, που θα δοθεί στα κόμματα. «Στη συνέχεια χωρίς αμφισημίες, χωρίς ταλαντεύσεις και χωρίς τάσεις αυτό-επιβεβαίωσης να προχωρήσουμε μπροστά την επόμενη ημέρα. Δεν πρέπει να κυριαρχήσουν σε αυτή την διαδικασία ούτε μηχανισμοί ούτε πολιτικά νεφελώματα. Να έχουμε ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, προοδευτικό, σοσιαλδημοκρατικό, μεταρρυθμιστικό» τόνισε.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κλειδί είναι η ενότητα και η ανανέωση μαζί. «Για να είμαι ξεκάθαρος, ανανέωση δεν σημαίνει χωρίς την ύπαρξη της εμπειρίας. Ανανέωση σημαίνει ότι παίρνεις τα καλά από τα παρελθόν, τα κρατάς, αφήνεις όσα έχουν πληγώσει την ευρύτερη προοδευτική παράταξη και προχωράς μπροστά».

Ποιοι «χωράνε» στο νέο σχήμα

Ερωτηθείς αν χωρούν στο νέο σχήμα ονόματα όπως οι Γιώργος Παπανδρέου, Αλέκος Παπαδόπουλος, Γιώργος Φλωρίδης, Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, ο κ. Θεοχαρόπουλος απάντησε: «Χρειάζεται ενότητα και ανανέωση. Θα πρέπει να βρούμε το κατάλληλο πλαίσιο. Δεν περισσεύει κανείς για να μείνει εκτός τους σχήματος (...) Η βάση τους θέλει όλους στο νέο σχήμα, αλλά επίσης θέλει στην κορυφή, στην ηγετική ομάδα, να εκφράζεται από ανθρώπους της ανανέωσης, όχι μόνο ηλικιακής και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, να μην κοιτάμε πίσω».

 

Ο Τσίπρας έχει εμμονές

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε πως όπως αποδεικνύεται «έχει ιδεολογικές εμμονές, αυταπάτες και κινείται μόνο στη βάση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Συνεπώς πρέπει να υπάρχει μια αλλαγή και μια αντιπαράθεση, στο πλαίσιο της πολιτικής, με τον κ Τσίπρα και αυτή θα υπάρξει».

 

Θέλουμε απλή αναλογική

Τέλος, ως προς τον εκλογικό νόμο, είπε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναμένει την τελική συγκεκριμένη πρόταση της κυβέρνησης και υπενθύμισε ότι η Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποφάσισε ένα από τα 50 σημεία της προγραμματικής πρότασης να είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής με το όριο του 3%, η καθιέρωση της απλής αναλογικής και η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. «Η εποχή ευνοεί τις συνεργασίες και αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στο εκλογικό σύστημα, άλλωστε από το 2012 κανένα κόμμα δεν είχε αυτοδυναμία. Περιμένουμε όμως την τελική πρόταση της κυβέρνησης για να τοποθετηθούμε» σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ