Πτώχευση Μαρινόπουλου : Τι λένε οι 13.000 εργαζόμενοι - οι φόβοι για ντόμινο στην αγορά

Όλα ξεκίνησαν από ένα μικρό φαρμακείο στα τέλη του 19ου αιώνα. 

Το οποίο όμως στις αρχές του 1900, το φαρμακείο των αδελφών Μαρινόπουλου γίνεται σημείο αναφοράς.

Λίγο μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, οι γιοι του Πάνου Μαρινόπουλου, Δημήτρης και Γιάννης, ιδρύουν την φαρμακοβιομηχανία ΦΑΜΑΡ το 1949 και αυτή είναι μόνο η αρχή!

Η οικογένεια Μαρινόπουλου επεκτείνεται και στο λιανεμπόριο και το 1962 φτιάχνει τα πρώτα σούπερ μάρκετ. Σε ένα χρόνο κάνουν συνεργασία με την γαλλική Le Printemps.

Έτσι τα καταστήματα μετονομάζονται σε Prisunic Μαρινόπουλος, ή αλλιώς PM, όπως έγιναν γνωστά τη δεκαετία του ’70.

Το 1982 φτιάχνουν τα Beauty Shops, αλυσίδα καταστημάτων καλλυντικών και ειδών αισθητικής.

Πολλές ακόμη συνεργασίες με ξένες εταιρίες ακολούθησαν  αλλά οι οικονομικές συγκυρίες ίσως και πιθανόν η λάθος οικονομική διαχείριση οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση με την εταιρεία Μαρινόπουλος να έχει υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα με 13.000 εργαζόμενους να είναι στον αέρα, πάνω από 3.000 προμηθευτές να κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους και με έναν όμιλο με μακραίωνη ιστορία να παραπαίει...

Η ανακοίνωση της εταιρίας:
«Η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα», σημειώνει η εταιρεία σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Κύρια σημεία του σχεδίου αυτού, αποτελούν η βελτίωση της απρόσκοπτης λειτουργίας, η αύξηση των πωλήσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση των καναλιών διανομής και η πλήρη αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης.
Στην παρούσα φάση η ένταξη της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης είναι μονόδρομος, καθώς αποτελεί τη μόνη επιλογή για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ως μια βιώσιμη οικονομική μονάδα με βασικά οφέλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και της διασφάλισης των οφειλών προς τους προμηθευτές που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης.
Η εταιρεία παραμένει σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες και θα επανέλθει με σχετικές ενημερώσεις αναφορικά με την πορεία του σχεδιασμού της», καταλήγει.

Υπ. Εργασίας: Παρακολουθούμε τις εξελίξεις
Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας. Σημειώνει ότι «από καιρό και από κοινού με άλλα Υπουργεία παρακολουθεί στενά τις διεργασίες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και ιδιαίτερα στην εταιρεία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της.
Το βασικότερο κριτήριο για τη συστηματική εμπλοκή του Υπουργείου Εργασίας στο ζήτημα αυτό είναι η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στην εταιρία και παράλληλα η διασφάλιση της οικονομικής και εργασιακής ισορροπίας στην εφοδιαστική αλυσίδα που εξαρτάται από αυτήν».
Εργαζόμενοι: Δεν κάνουμε βήμα πίσω
Να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, αλλά και να μην γίνει κούρεμα στον μισθό τους ζητούν οι 12.500 περίπου εργαζόμενοι της εταιρείας, οι πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις έξω από τα κεντρικό της εταιρίας στον Άλιμο.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και έξω από το σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» στην οδό Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία απασχολεί 2.000 εργαζόμενους στη Βόρεια Ελλάδα.
«Οι εργαζόμενοι της εταιρείας δεν κάνουν βήμα πίσω, πάνω στα ελάχιστα που μας έχουν απομείνει. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας έχουν μια σειρά από άλλες εταιρείες και τα κέρδη τους είναι τεράστια. Άρα σε καμιά των περιπτώσεων δεν θα πρέπει να υποχωρήσουμε», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων της εταιρείας στην Β. Ελλάδα, Ηλίας Τζίνας για να συμπληρώσει:
«Εμείς δεν έχουμε να πάρουμε μισθούς προηγούμενων χρόνων, καθώς είμαστε πληρωμένοι και για τον Μάιο. Η μόνη μας εκκρεμότητα είναι ο μήνας Ιούνιος που τελειώνει σε λίγες ημέρες και το επίδομα αδείας. Όμως η εταιρεία μπορεί να απαντήσει σε αυτά με κούρεμα. Πράγμα που ούτε θέλουμε να το σκεφτούμε. Ο αγώνας των εργαζομένων είναι μπροστά και μας περιμένουν δύσκολες ημέρες».
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Γιάννη Κοντογιάννη, εργαζόμενου και μέλος του σωματείου, που επισήμανε πως «τώρα πρέπει να φανούμε δυνατοί. Πρέπει να απαντήσουμε με βάση τα συμφέροντά μας. Δεν θα πρέπει να λειτουργήσουμε όπως άλλες εποχές που δεν είχαμε συμμετοχή στους αγώνες. Τώρα πρέπει όλοι να πολεμήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας».
Για την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι της Βόρειας Ελλάδας, προγραμματίζουν πορεία διαμαρτυρίας, με κατάληξη στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και για την Παρασκευή γενική συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ