Good news: Γνωρίστε - σας υποχρεώνω - τον Κώστα Βογιατζής – Yatzer: τον succesful Έλληνα που διάλεξε το Johnnie Walker για την παγκόσμια καμπάνια του

Ο Κώστας Βογιατζής είναι η επιτομή του ανθρώπου που άλλαξε τη μοίρα του, το παιχνίδι της ζωής, επιβάλλοντας σε αυτό τους δικούς του όρους. Γι’ αυτό άλλωστε και επιλέχθηκε από το “Johnnie Walker Blue Label”, ως ένα από τα πρόσωπα, που άλλαξε τα δεδομένα στον τομέα του και μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για τον καθένα.

Η ιδέα του ήρθε σε ένα «γερμανικό νούμερο», 2-5, στην Πάρνηθα. Εκεί «σχεδίασε» το yatzer.com, το όχημα που τον έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο. Εκεί άλλαξε τη μοίρα του, εγκαταλείποντας τις σπουδές του στη Φυσική, για να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο brand: τον εαυτό του.



Είναι ευτυχισμένος, όχι επειδή περνάει μια ζωή που αποτυπώνεται πολύ συχνά στον φωτογραφικό φακό αλλά γιατί, όπως λέει, κατάφερε να κάνει το όνειρό του να τον ακολουθήσει. Αυτό, με λίγες λέξεις, είναι το Yatzer.com, που ξεκίνησε ως ένα προσωπικό blog και μέσα σε λίγα χρόνια έγινε ένα από τα πιο επιδραστικά websites για το design και την αισθητική – παγκοσμίως.

Ο Κώστας Βογιατζής είναι η επιτομή του ανθρώπου που άλλαξε τη μοίρα του, το παιχνίδι της ζωής, επιβάλλοντας σε αυτό τους δικούς του όρους. Γι’ αυτό άλλωστε και επιλέχθηκε από το “Johnnie Walker Blue Label”, ως ένα από τα πρόσωπα, που άλλαξε τα δεδομένα στον τομέα του και μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για τον καθένα.

Ο δημιουργός, αρχισυντάκτης και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Yatzer.com, ήταν από τα βασικά τιμώμενα πρόσωπα στις εκδηλώσεις στο κατάστρωμα του πολυτελούς ιστιοφόρου (τύπου 1920) “John Walker & Sons Voyager”, που «έπιασε» Ελλάδα, στο μακρύ ταξίδι του από τη Σαγκάη στο Λονδίνο. Το ιστιοφόρο ακολούθησε αντιστρόφως τον «δρόμο του ουϊσκι», που άνοιξε προς την Ανατολή το “Johnnie Walker” πριν από δύο αιώνες, γιορτάζοντας το ταξίδι χωρίς όρια μαζί με καταξιωμένες προσωπικότητες και τους πρωτοπόρους της νέας γενιάς.



Ο Κώστας είναι δικαίως ένας από αυτούς. Όπως λέει ο ίδιος στο in.gr… «Keep walking πάντα. Όταν έμαθα ότι με διάλεξαν αισθάνθηκα τρομερή τιμή αλλά σκέφτηκα και “τι σύμπτωση” αφού όταν ήμουν παιδί, οι φίλοι μου με φώναζαν “Voyatzer”, λογοπαίγνιο από το επώνυμό μου. Χάρηκα επίσης, γιατί αισθάνθηκα ότι στο πρόσωπό μου θέλουν να διαφοροποιηθούν από τον Έλληνα εκείνο που σκέφτεται “στην Ελλάδα δεν γίνονται πράγματα, όλα είναι αρνητικά, αν δεν βγεις έξω δεν θα δεις άσπρη μέρα”. Μαγικό το ταξίδι του «John Walker & Sons Voyager» που ενώνει διαφορετικούς ανθρώπους με επιρροή, από όλα τα σημεία της γης στο κατάστρωμά του και είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχω σε αυτό το ελπιδοφόρο ταξίδι με αφετηρία την φράση keep walking και φυσικά keep dreaming, keep inspiring…». (περισσότερα http://www.jwsvoyager-odyssey.com)

Γιατί Ελλάδα

Χαμογελάει συνεχώς, τις στιγμές που δεν γελάει δυνατά. Αισθάνεται ευλογημένος και θέλει να χαίρεται κάθε στιγμή της ζωής του. Όταν ταξιδεύει σε κάποια γωνιά του πλανήτη ή όταν απλώς βρίσκεται στο σπίτι του, στη βάση του στην Αθήνα. Στο κέντρο της. «Είναι μία πολυσυλλεκτική πόλη με πολύ ωραία στοιχεία αλλά και πολύ άσχημα. Εγώ επιλέγω να βλέπω πάντα την ομορφιά στα πράγματα και είμαι χαρούμενος που ζω εδώ».

Δεν θέλει να αφήσει την Ελλάδα: «Την αγαπάω πολύ και θέλω να ζω στη χώρα που μιλάει τη γλώσσα της καρδιάς μου. Ξέρω ότι αν πάω να μείνω κάπου αλλού, δεν θα μπορέσω ποτέ να κάνω αληθινούς φίλους όπως αυτούς που έχω εδώ. Η προσωπικότητά μας εξαρτάται από τη γλώσσα που μιλάμε».



Τι καιρό κάνει στο Yatzer;

Ο Κώστας παράτησε τις σπουδές του στη Φυσική και τη Μετεωρολογία για να κυνηγήσει το όνειρό του, ωστόσο έχει τρόπο να κάνει την πρόγνωση για τον αυριανό καιρό: «Έχω μαγνήτη για τα θετικά πράγματα και δεν αφήνω τίποτα να με ρίξει. Άλλωστε, το Yatzer είναι ένα συνεχές ταξίδι με τον καιρό πάντα καλό. Μήπως φταίει το γεγονός ότι δεν βλέπω τηλεόραση και ζω στον κόσμο του Yatzer, όντας σε μια αέναη αναζήτηση του εαυτού μου και του κόσμου;» αναρωτιέται.

Όνειρό του πάντα τα ταξίδια. «Όταν ήμουν έφηβος ήθελα να γίνω πιλότος. Δεν τα κατάφερα γιατί είχα ένα πρόβλημα στο αριστερό μάτι. Μετά από τόσα χρόνια, κατάφερα να πάρω ένα διαβατήριο που είναι πιο ισχυρό από οποιοδήποτε άλλο. Το Υatzer διαβατήριό μου με ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και μου ανοίγει πόρτες που δεν είχα ποτέ φανταστεί».

Περί αισθητικής

«Είμαι ένα φίλτρο», λέει, «που μεταφέρει την ομορφιά του κόσμου μέσα από τα μάτια μου, με κανάλι επικοινωνίας το Yatzer. Το κείμενο που συνοδεύει τις φωτογραφίες στο Yatzer έχει σκοπό να μεταφέρει όσους δεν μπορούν να νιώσουν την ομορφιά των πραγμάτων από κοντά, ακριβώς δίπλα τους, να τα περιγράψει ανάγλυφα και να αφήσει τη φαντασία του να χαϊδέψει τις καμπύλες του έργου τέχνης που ανακαλύψαμε. Την αισθητική την έχω συνδέσει με την ομορφιά της αλήθειας που κρύβουν τα πράγματα. Και, βέβαια, με την οπτική γωνία στην οποία στέκεται καθένας μας».

Αλλάζει ο Έλληνας;

Στο TEDx Athens 2012 είπε: «Αν κατάλαβα κάτι από αυτή την πορεία είναι ότι η δουλειά των ονείρων µας δεν υπάρχει, πρέπει εµείς να τη δημιουργήσουμε». Έχει αλλάξει πια το σκεπτικό των Ελλήνων; «Σίγουρα έχει εξαφανιστεί η φράση “να βρω δουλειά στο Δημόσιο”, γίνονται πολύ σημαντικά πράγματα και όλοι γίνονται εξωστρεφείς. Βλέπω μία ευχάριστη αλλαγή, και τους ανθρώπους να έρχονται κοντά για να κάνουν πράγματα μαζί, αυτό είναι τεράστια αλλαγή από τα περασμένα χρόνια. Ξαφνικά συνειδητοποιούν πόσο έχει ανάγκη ο ένας τον άλλον. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε όλοι από τη μία στιγμή στην άλλη αλλά είμαι πολύ αισιόδοξος». Τον τρομάζει ωστόσο «ότι τα παιδιά έχουν συνηθίσει μόνο στην εμπειρία της αφής, η τεχνολογία πια είναι η προέκτασή μας, το σώμα δεν τελειώνει στα δάχτυλα, αλλά συνεχίζεται στις συσκευές αφής, κινητά και ταμπλέτες… Δεν ξέρω που θα οδηγήσει όλο αυτό...».

Και τα… άλλα δίκτυα;

Τα social networks, ο Κώστας Βογιατζής τα βλέπει ως εργαλείο: «Αν κάνεις μία επιχείρηση στο Διαδίκτυο δεν είσαι μόνο ένα site, είσαι περισσότερα από μία διεύθυνση, και τα κοινωνικά δίκτυα βοηθούν πάρα πολύ στο να δεθεί ο κόσμος με το brand». Και τον εαυτό του, σαν brand τον αντιμετωπίζει: «Αυτό που βλέπει ο κόσμος είναι μόνο αυτό που επιλέγω εγώ να δείξω, το “ευχαριστώ” μου στις εταιρείες που με έχουν καλέσει να παρακολουθήσω τη δουλειά τους. Η εικόνα μου προς τα έξω, ελέγχεται πολύ προσεκτικά».

Στο μέλλον, πιστεύει, ότι ο κόσμος θα αποτραβηχτεί από τα social media: « Αν δεν το χρησιμοποιείς αποκλειστικά για να μεταδώσεις πράγματα για τη δουλειά σου, ο θόρυβος σε κρατάει συνέχεια στην πρίζα και νομίζω ότι υπάρχει η ανάγκη για το ακριβώς αντίθετο, να ζήσεις δηλαδή και λίγο unplugged».




Ο κόσμος χωρίς status
Αναρωτιέται πώς θα ήταν ο κόσμος αν μία μέρα απλώς το Facebook σταματούσε να υπάρχει και θεωρεί ότι η επιβεβαίωση του εγωισμού δεν θα έπρεπε να γίνεται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Το θεωρεί θλιβερό να παρακολουθεί κάποιος πόσα Likes έχει το status που ανέβασε π.χ. για τον καφέ που ήπιε το πρωί. «Ποιο “εγώ” καλύπτεις με το να ξέρεις πόσοι μοιράζονται ένα θέμα που έγραψες;». Είτε είναι δύο είτε ένα εκατομμύριο, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να γράψεις αυτό που αισθάνεσαι».

Τα τελευταία τρία χρόνια ζει από το Yatzer. Μπορεί να μη γεμίζει (υπερβολικά) η τσέπη του με χρήματα, αλλά, όπως λέει, γεμίζει η καρδιά του από την χαρά που βλέπει να παίρνουν οι άνθρωποι, που βλέπουν τη δουλειά τους δημοσιευμένη στο Yatzer: «Δεν με αφορά να γίνει χαμός με shares, likes κτλ. Με ενδιαφέρουν όσοι παίρνουν χαρά από αυτό που διαβάζουν. Όσοι και αν είναι αυτοί. Δεν είμαι επιχειρηματίας, δεν θα είμαι ποτέ, δεν έχω επιχειρηματικό μυαλό, και βέβαια, δεν υπήρξα ποτέ startup κάτι που είναι πολύ της μόδας σήμερα. Είμαι απλώς ένας άνθρωπος που μοιράζεται οτιδήποτε του αρέσει μέσα από μία σελίδα στο διαδίκτυο».
Τόσο απλά.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ