Google Maps: Πλέον στο κινητό και χωρίς Internet

Μια από τις χρησιμότερες λειτουργίες των smartphone πλέον θα λειτουργεί και όταν βρίσκεστε εκτός σύνδεσης Internet.

H αυξημένη χρησιμότητα, των ψηφιακών χαρτών τους  καθιστά όχι ακριβώς φθηνούς για αξιοποίηση στο εξωτερικό, καθώς - λόγω περιαγωγής - η τιμολόγηση των δεδομένων που χρησιμοποιούν είναι κατά πολύ ακριβότερη από την αντίστοιχη που έχουμε για τα ίδια δεδομένα στην χώρα μας.

 

Τρεις είναι οι εναλλακτικές σε αυτήν την περίπτωση: ή αγοράζει κανείς κάρτα SIM με προπληρωμένο όγκο δεδομένων στην εκάστοτε χώρα που ταξιδεύει, ή στηρίζεται στις όποιες δωρεάν συνδέσεις Wi-Fi μπορεί να βρει - βάσει της εμπειρίας μας, πρακτικά... ανεφάρμοστο σενάριο - ή μεταφέρει τους χάρτες σε μορφή αρχείων στο κινητό του. Κάποτε χρειάζονταν apps με κάποιο κόστος γι' αυτό. Ε, τώρα προσφέρονται σε όλους με εύκολο και άνετο τρόπο, δωρεάν, μέσω των Google Maps, σύμφωνα με το Athinorama.gr

Πράγματι, στην νεότερη έκδοσή του για Android το Google Maps προσφέρει δύο νέες επιλογές που, συνδυαστικά, καθιστούν εφικτή την χρήση του σε πολύ περισσότερες συνθήκες και περιπτώσεις απ' ότι στο παρελθόν. Η πρώτη επιλογή, η "Wi-Fi Only", επιβάλλει στο Google Maps να λειτουργήσει χωρίς το ίδιο να "ξοδεύει" όγκο δεδομένων από δίκτυα 3G/4G, αλλά χωρίς να εμποδίζει άλλα apps να το κάνουν αν ο χρήστης το επιθυμεί. Η δεύτερη επιλογή επιτρέπει την αποθήκευση χαρτών από το Google Maps σε μορφή αρχείων, αλλά όχι πλέον μόνο στον εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο του εκάστοτε smartphone, αλλά και σε κάρτες μνήμης microSD.

 

Με δεδομένο το γεγονός ότι τα μεγέθη αρχείων αυτών των χαρτών ξεπερνούν άνετα τα 2 ή 3 ή πιο πολλά GB - ανάλογα με την έκταση της επιθυμητής περιοχής - ήταν ουκ ολίγοι οι χρήστες που απλά δεν είχαν διαθέσιμο χώρο στο κινητό τους για να τα αποθηκεύσουν εκεί. Χάρις στην νέα αυτή επιλογή, με την χρήση φθηνών καρτών μνήμης μπορεί να έχει κανείς αυτούς τους χάρτες πάντοτε μαζί του ακόμη και σε άκρως προσιτά, εισαγωγικά smartphones με Android, όπως αυτά που φέρουν μόνο 8 GB (ονομαστικού...) αποθηκευτικού χώρου.

Αν και υπάρχουν apps χαρτογραφικά που κατά καιρούς προσφέρουν τους δικούς τους αντίστοιχους χάρτες δωρεάν, αναμφίβολα η δημοτικότητα και η ποιότητα των Google Maps τα διαχωρίζει από τον όποιο ανταγωνισμό. Όλα αυτά, φυσικά, ισχύουν μόνο για τα smartphones με Android, καθώς η Apple δεν θα επέτρεπε ποτέ την αποθήκευση ανταγωνιστικών χαρτών σε μορφή αρχείων στα iPhone, ενώ Google Maps app για Windows 10 Mobile δεν υπάρχει ακόμη (επίσημα τουλάχιστον... γιατί το gMaps δεν είναι καθόλου κακό). Είναι όμως τα offline Google Maps μία καλή δικαιολογία για να αποκτήσει κάθε κάτοχος κινητού με Android την πρώτη του ή μεγαλύτερη κάρτα μνήμης; Είναι από τις καλύτερες!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ