Σε ισχύ από τις 7 το βράδυ η επταήμερη εκεχειρία στη Συρία - Ηρεμία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

Η εκεχειρία σε όλο το έδαφος της Συρίας, η οποία περιλαμβάνεται στη συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας, τέθηκε σε εφαρμογή στις 7 το βράδυ της Δευτέρας.

Ούτε η συριακή κυβέρνηση ούτε οι βασικές οργανώσεις του αντάρτικου της συριακής αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει δημοσίως κατά πόσο θα σεβαστούν την εκεχερία, ωστόσο πηγές και από τις δύο πλευρές έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα το πράξουν.

Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις περιορίστηκαν στην κήρυξη επταήμερης εκεχειρίας, διατηρώντας το δικαίωμα να απαντήσουν διά των όπλων «σε κάθε παραβίασή της από ένοπλες ομάδες».

Η Ρωσία, η οποία και ανακοίνωσε την εφαρμογή της εκεχειρίας από τις 7 το βράδυ, είναι σύμμαχος του καθεστώτος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, ενώ οι ΗΠΑ στηρίζουν μετριοπαθείς τάσεις της συριακής αντιπολίτευσης που προσπαθούν να το ανατρέψουν.Τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στηρίζει και η Τουρκία, που δήλωσε ότι υποστηρίζει τη συμφωνία.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές όπου κάτι τέτοιο καθίστατο δύσκολο λόγω των μαχών, ενώ εκτός εκεχειρίας παραμένουν οι δύο βασικές τζιχαντιστικές οργανώσεις, Ισλαμικό Κράτος και Μέτωπο Φατέχ Αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα), οι οποίες θα συνεχίσουν να δέχονται πλήματα από την υπό τις ΗΠΑ διεθνή συμμαχία και από τη Ρωσία.

Το Μέτωπο Φατέχ Αλ Σαμ, με το προηγούμενο όνομά του, ήταν το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, λίγα λεπτά μετά την έναρξη εφαρμογής της εκεχειρίας, ηρεμία επικρατούσε στο μεγαλύτερο μέρος των μετώπων αντιπαράθεσης ανά τη Συρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ