Μέρκελ μετά το Βερολίνο: Έχω ευθύνη, αν μπορούσα θα γύριζα το χρόνο πίσω

«Απογοητευτικό και δυσάρεστο» χαρακτήρισε τη Δευτέρα η Άνγκελα Μερκελ το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στο Βερολίνο που βρήκε το κυβερνών κόμμα CDU να καταποντίζεται στο 17,6%. «Δεν αποποιούμαι των προσωπικών μου ευθυνών σαν πρόεδρος του κόμματος» τόνισε. 

Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε μάλιστα ότι «αν μπορούσα θα γύριζα πίσω το χρόνο στις αρχές του 2015 για να προετοιμαστούμε καλύτερα για τη μεταναστευτική κρίση». 

 

«Θα δώσω μάχη για να διασφαλίσω ότι το χάος με τις εισροές προσφύγων του περασμένου έτους δεν θα ξανάσυμβεί» δεσμεύτηκε η Άνγκελα Μέρκελ. 

 

Οι Γερμανοί ψηφοφόροι στις τοπικές εκλογές, φαίνεται ότι «τιμωρούν» το CDU, και τη Μέρκελ προσωπικά,  για την πολιτική «ανοιχτών θυρών» που τήρησε αρχικά στο μεταναστευτικό. 

 

«Για να αλλάξει το κλίμα η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει πορεία στη μεταναστευτική πολιτική» σχολίασε ο Βαυαρός υπουργός Οικονομικών Μάρκους Σόντερ, από το αδελφό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). Οι Φιλελεύθεροι (FDP) κατέγραψαν 6,7% με 4,9%. 

 

Το ασυνήθιστο αποτέλεσμα της κάλπης στο Βερολίνο, που στέλνει έξι κόμματα στην τοπική Βουλή και δρομολογεί συνασπισμό με αριστερό πρόσημο, κυριαρχεί σήμερα Δευτέρα στον γερμανόφωνο τύπο.


Τα αποτελέσματα αναλυτικά: 

- Σοσιαλδημοκρατικό Κομμα (SPD) : 21,6% ( -6,7%), Eδρες 38
- Xριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU): 17,6% (-5,7%) , Eδρες 31
- Aριστερά (Die Linke): 15,6% ( +3,9% ), Eδρες 27
- Πράσινοι (Gruenen): 15,2% ( -2,4%), Eδρες 27
- Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): 14,2% (+14,2%), Eδρες 25
- Φιλελεύθερο κόμμα (FDP): 6,7% +4,9%, Eδρες 12
- Πειρατές (Piraten): 1,7% ( -7,2%) , Eδρες -
Η συμμετοχή των εκλογέων έφτασε το 66,9% (το 2011 ήταν 60,2%)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ