Α. Τσίπρας: Χρειαζόμαστε δίκαιη λύση στο Κυπριακό - Μερικές φορές οπισθοχωρούμε, αλλά με στόχο την ανάπτυξη

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρας μας, στις προσπάθειες που καταβάλλει και στις προοπτικές που έχει αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην κεντρική του ομιλία στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι «σήμερα, αντίθετα με πριν από έναν χρόνο, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα αποτελούν ευκαιρίες για την διεθνή κοινότητα, για την Ευρώπη και για την περιοχή μας, να γυρίσουμε σελίδα στις κρίσεις του παρελθόντος και να αποτρέψουμε καινούργιες επικίνδυνες κρίσεις.»
 

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά αισιόδοξος πως η Ελλάδα έπειτα από επτά ταραγμένα χρόνια ύφεσης βγαίνει πλέον από την βαθύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση στην μεταπολεμική της ιστορία.
Ειδική αναφορά έκανε για άλλη μια φορά από τη Νέα Υόρκη στο θέμα του χρέους τονίζοντας πως η ελληνική κυβέρνησή προωθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις έχοντας ως μέριμνα την προστασία του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Παροτρύνουμε τους εταίρους μας να προχωρήσουν με την οριστικοποίηση των μέτρων για την μείωση τους χρέους, ώστε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών», ανέφερε στην ομιλία του και συμπλήρωσε πως  «χρειαζόμαστε μια λύση στο ζήτημα του χρέους που θα συνεισφέρει σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, για το οποίο συζητάμε τόσο πολύ στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρώπη. Να αφήσουμε τον φαύλο κύκλο της λιτότητας πίσω μας».

Ο πρωθυπουργός μίλησε τόσο για το μεταναστευτικό όσο και για το Κυπριακό.

- Χρειαζόμαστε μια δίκαιη, βιώσιμη λύση στην Κύπρο που θα βάλει τέλος μια για πάντα στο αδιέξοδο και εξαρτημένο παρελθόν του νησιού. Μια λύση που θα συνεισφέρει στην αλλαγή της ασταθούς δυναμικής στην περιοχή μας.
- Χρειαζόμαστε μια διεθνή αποτελεσματική απάντηση στη μεταναστευτική κρίση, στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μια απάντηση που θα αντιμετωπίζει τις επικίνδυνες ξενοφοβικές και εθνικιστικές φωνές που εμφανίζονται ξανά για πρώτη φορά με τόση ένταση από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Εξειδικεύοντας τις προτάσεις του ο κ. Τσίπρας είπε ότι το πλαίσιο πρέπει:
- Να αυξήσει την υποστήριξη προς τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες.
- Να αυξήσει τις επιστροφές ατόμων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας και την επανεγκατάσταση και επαναπροώθηση όλων εκείνων που την χρειάζονται.
- Να αυξήσει την συνεργασία ασφάλειας εναντίον των δικτύων διακινητών.
- Να αυξήσει τις πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση του διαλόγου και των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας «μέσω ενός ευρέως φάσματος πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανόμενης και της πολύ καλής συνεργασίας μας στην διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών».

Επίσης, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε πως η ελληνική πλευρά υποστηρίζει σταθερά μία κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ