Δημοσκόπηση CNN: Νικήτρια του debate Τραμπ - Κλίντον με ποσοστό 62% η Χίλαρι

Η Χίλαρι Κλίντον είναι η νικήτρια της πρώτης τηλεμαχίας ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και μάλιστα με ποσοστό 62%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ORC για λογαριασμό του CNN σε ψηφοφόρους που παρακολούθησαν τους δύο υποψηφίους να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Μόλις το 27% θεωρεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε μια καλύτερη βραδιά από την Κλίντον, κάτι που δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, δεδομένου ότι σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση, η Κλίντον εξέφρασε τις απόψεις της πιο ξεκάθαρα και έδειξε να κατανοεί καλύτερα τα ζητήματα προς διάλογο. Επίσης, η υποψήφια των Δημοκρατικών θεωρείται ότι κατάφερε σε ποσοστό 57% έναντι 35% του Ντόναλντ Τραμπ να μετριάσει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων ενόψει μιας ενδεχόμενης νίκης στις εκλογές.

Η διαφορά ήταν μικρότερη στο ερώτημα ποιος υποψήφιος εμφανίστηκε πιο ειλικρινής και αυθεντικός, αν και πάλι νικήτρια αναδείχτηκε η Χίλαρι Κλίντον με ποσοστό 53%, ενώ ο Τραμπ εξασφάλισε ποσοστό 40%.

Πάντως, ο Tramp πήρε τα πρωτεία ως ο υποψήφιος που «ξόδεψε» τον περισσότερο χρόνο στη διάρκεια της τηλεμαχίας επιτιθέμενος στον αντίπαλό του. Το ποσοστό υπέρ του Τραμπ έφτασε το 56% έναντι 33% που συγκέντρωσε η Κλίντον.

Ενα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τη δημοσκόπηση είναι το γεγονός ότι η Κλίντον όχι απλώς αναδείχτηκε η νικήτρια του ντιμπέιτ αλλά ξεπέρασε κάθε προσδοκία, δεδομένου ότι το ίδιο κοινό, προέβλεπε ότι η διαφορά μεταξύ των δύο «μονομάχων» θα ήταν στο 26% ενώ τελικά σκαρφάλωσε στο 35%.

Στο ερώτημα «κατά πόσο σας επηρέασε η τηλεμαχία ενόψει εκλογών» ποσοστό 47% απάντησε ότι δεν έκανε κάποια διαφορά, ωστόσο αυτοί που επηρεάστηκαν μετακινήθηκαν ελαφρώς προς την πλευρά της υποψήφιας των Δημοκρατικών. Ειδικότερα, το 34% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι μετά την τηλεμαχία εξετάζουν το ενδεχόμενο να ψηφίσουν υπέρ της Κλίντον και το 18% θεωρεί πιθανότερο να υποστηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ότι αφορά πιο εξειδικευμένα ζητήματα, οι ψηφοφόροι που στήθηκαν μπροστά στις τηλεοράσεις τους δήλωσαν ότι η Κλίντον τα κατάφερε καλύτερα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με ποσοστό 62% έναντι 35% υπέρ του Τραμπ, με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων να θεωρούν την υποψήφια των Δημοκρατικών πιο ικανή να διαχειριστεί ζητήματα τρομοκρατίας, με ποσοστό 54% έναντι 43%. Σε θέματα οικονομίας ωστόσο, οι δύο υποψήφιοι έχουν διαφορά μόλις τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων (51% υπέρ της Κλίντον έναντι 47% που προτιμούν τον Ντόναλντ Τραμπ).

Πάντως, οι περισσότεροι θεατές διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τις ικανότητες του Τραμπ να διαχειριστεί την προεδρία. Το 55% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο Τραμπ δεν θα ήταν σε θέση να τα καταφέρει, ενώ το 43% έχει αντίθετη άποψη.

Επίσης, σε ότι αφορά τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο υποψηφίων τα 2/3, δηλαδή ποσοστό 67%, θεωρούν δίκαιη την κριτική της Κλίντον σε βάρος του αντιπάλου της με το 51% να υποστηρίζει το ίδιο για τον Τραμπ.

Τέλος, δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι υπέρμαχοι των «επιθέσεων» του Τραμπ ενάντια στην Κλίντον εμφανίζονται κυρίως οι άνδρες με ποσοστό 58% ενώ οι γυναίκες συγκέντρωσαν ποσοστό 44%.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ