Live από την Ιερουσαλήμ: Η κηδεία του Σιμόν Πέρες - Ομπάμα, Ολάντ, Κλίντον παρόντες

Ξεκίνησε νωρίς το πρωί η κηδεία του πρώην προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς το «παρών» δίνουν σχεδόν 70 ηγέτες από όλο τον κόσμο.

H κηδεία άρχισε με τη μεταφορά του φέρετρου που είναι καλυμμένο με την ισραηλινή σημαία --υπό τον ήχο των εβραϊκών επικήδειων προσευχών-- μέχρι το βήμα, όχι μακριά από τον τόπο όπου θα ταφεί ο Πέρες στο εθνικό κοιμητήριο στο όρος Χερτζλ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι επικεφαλής 30μελούς αντιπροσωπείας. Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είναι μεταξύ των παρευρισκομένων.

Το Ισραήλ δεν έχει γνωρίσει παρόμοιο γεγονός τουλάχιστον μετά την κηδεία το 1995 του Γιτζκάχ Ράμπιν, ο οποίος είχε επίσης τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης το 1994, μαζί με τον Πέρες και τον Γιάσερ Αραφάτ.

Η αστυνομία μιλά για πρωτοφανή επιχείρηση, με την κινητοποίηση 8.000 αστυνομικών. Η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας αρμόδια για την προστασία προσωπικοτήτων έχει αναπτύξει εκατοντάδες πράκτορες, ενώ για προληπτικούς λόγους έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις υπόπτων για την αποφυγή ταραχών.

Στην τελετή, θα εκφωνήσει λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μαζί με τα τρία παιδιά του Σιμόν Πέρες, αλλά και τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Ισραήλ. Από την Ελλάδα έχει μεταβεί στο Ισραήλ για την κηδεία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ