''Κρυφτείτε αλλιώς θα πεθάνετε'': Ο φονικός τυφώνας Μάθιου σαρώνει την Αμερική

Ο τυφώνας Μάθιου που σκόρπισε θάνατο και καταστροφή στα νησιά της Καραϊβικής, όπου ειδικά στην Αϊτή οι νεκροί σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό έχει φτάσει στους 842, έφτασε στις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Και τις τρομοκρατεί. Κυριολεκτικά.

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις πολιτείας της Φλόριντα, της Τζόρτζια και της Νότιας Καρολίνας και ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν στα καταφύγια. Τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν αδειάσει εδώ και μέρες, κυριολεκτικά, στα βενζινάδικα οι ουρές παραμένουν για να προμηθευτούν καύσιμα οι πολίτες, ενώ τα καταφύγια έχουν γεμίσει ασφυκτικά!

Η ταχύτητα των ανέμων έχει πέσει στα 190 μίλια/ώρα, με αποτέλεσμα ο τυφώνας να υποβιβαστεί στην κατηγορία 3. Στην πολιτεία της  Φλόριντα 2.000.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους.

Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στις πολιτείες που απειλούνται από τον Μάθιου (Φλόριντα, Βόρεια και Νότια Καρολίνα) μια δήλωση του δημάρχου του Cocoa Beach, Τιμ Τίμουλτι. «Θα πεθάνει κόσμος!». Μοιάζει απίστευτο να βγαίνει μια φράση τέτοια από το στόμα ενός δημάρχου, ενός ανθρώπου που έχει εκλεγεί γιατί, υποτίθεται, πως μπορεί να χειριστεί κρίσεις. Αλλά, ίσως και για να αποποιηθεί κάποιας ευθύνης, βγήκε στο CNN για να προειδοποιήσει τους πολίτες πως... θα πεθάνουν!

«Υπάρχουν διακοπές ρεύματος, αντικείμενα που προσγειώνονται στο έδαφος... Θα πεθάνει κόσμος. Είναι σημαντικό να μείνουν στα καταφύγια και να περιμένουν να περάσει η καταιγίδα. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», είπε. Οκ, λογικό, επόμενο και υπεύθυνο να προειδοποιεί τον κόσμο.

Περίπου 600.000 νοικοκυριά έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι εξαιτίας του τυφώνα Μάθιου και οι Αρχές προειδοποιούν για περαιτέρω διακοπές στην ηλεκτροδότηση, όπως είπε ο κυβερνήτης, Ρικ Σκοτ. Ήδη, μία 58χρονη έχασε τη ζωή της στο σπίτι της στο Πορτ Σεντ Λούσι, απο καρδιακή προσβολή, την οποία οι τοπικές αρχές συνδέουν με το πέρασμα του τυφώνα, καταμετρώντας την ως το πρώτο θύμα του στις ΗΠΑ.

Και ο δήμαρχος του Τζάκσονβιλ προειδοποίησε πως αυτό που έρχεται, απειλεί ζωές. Και κάλεσε τους πολίτες να μείνουν στα καταφύγια...


Ο τύφωνας Μάθιου,  φαίνεται να είναι ισχυρότερος από τον Κατρίνα, που τον Αύγουστο του 2005 είχε προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 1.800 ανθρώπων και είχε καταστρέψει ολοσχερώς τη Βόρεια Καρολίνα!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ