Το νέο βιβλίο του Έλληνα φιλόσοφου Στέλιου Ράμφου «Πολιτική από στόμα σε στόμα» - 15 σκέψεις για την Ελλάδα του σήμερα

Εκατοντάδες ήταν οι αναγνώστες γεμίσαν, απ' άκρου εις άκρον, το χώρο της Στοάς του Βιβλίου για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του φιλοσόφου Στέλιου Ράμφου.

Στο καινούργιο του βιβλίο με τίτλο «Πολιτική από στόμα σε στόμα» (εκδόσεις Αρμός), ο Στέλιος Ράμφος μοιράζεται τις σκέψεις του γύρω από την πολιτική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια. 

Κατά τη διάρκεια της δίωρης ομιλίας του, η προσήλωση των ακροατών έμοιαζε σχεδόν... θρησκευτική.

Ο φιλόσοφος αναφέρθηκε διεξοδικά στις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας ενώ κατήγγειλε  τον μεγαλύτερο κίνδυνο που μας απειλεί: Τον λαϊκισμό.

«Ο λαϊκισμός μπορεί να ζήσει και να ανδρωθεί καλλιεργώντας τα πιο χαμηλά ένστικτα. ΄Ερχεται η ώρα που κατεβαίνουμε όλο και πιο χαμηλά. Η ψευδολογία που ζούμε και η υπόσχεση παραδείσων έχει αρχίσει να ριζώνει μέσα μας και να αναπτύσσει το πιο χαμηλό ένστικτο. Οι κοινωνίες που θα καταρρεύσουν είναι εκείνες που θα γίνουν ζούγκλες. Σκοπός της πόλης είναι να ζούμε εν ειρήνη. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να τραυματιστεί. Γι' αυτό ας επιμείνουμε: Πολιτική από στόμα σε στόμα!»

Το καινούργιο του βιβλίο µε τίτλο «Πολιτική από στόµα σε στόµα» είναι ένα «νυχτολόγιο». Από την αρχή του 2014, με την έλευση της «πρώτης φοράς Αριστερά», άρχισε να κρατάει σηµειώσεις, να καταγράφει παρατηρήσεις και ελεύθερους συνειρµούς, να αναζητάει το «πνεύµα των γεγονότων». Αρχικά για αυστηρά προσωπική χρήση. Τώρα καθώς ήρθε το τέλος της φαντασίωσης της καλής Αριστεράς, ασχέτως αν, όπως λέει ο ίδιος, το σενάριο έχει ακόµα επεισόδια, αποφάσισε να µοιραστεί και µε άλλους τις σκέψεις του. 

Με τρόπο σύντοµο ή αποφθεγµατικό αποτυπώνει τις αντιδράσεις του στη σειρά των γεγονότων που καλύπτουν την περίοδο 2014-2016 και αναζητάει τις πνευµατικές προϋποθέσεις µιας πολιτικής η οποία δεν θα αφήνει τους ανθρώπους υπαρξιακά ακάλυπτους, αλλά θα τους ωθεί να συµµετέχουν υπεύθυνα.Τώρα ακριβώς που η πολιτική έχει απαξιωθεί και που αναζητάµε εναγωνίως µια πολιτική που θα «ανοίγει διαρκώς την κοινωνία στη διαύγεια του νοήµατος»....

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ