Top woman η Ευτέρπη Κουτζαμάνη, πρώτη γυναίκα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου - Ποια είναι η γνωστή ως εισαγγελέας της 17 Νοέμβρη

Αλλαγή φρουράς με άρωμα... γυναίκας στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, καθώς από χτες για πρώτη φορά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πέρασε σε γυναικεία χέρια.

Αλλαγή φρουράς με άρωμα... γυναίκας στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, καθώς από χτες για πρώτη φορά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πέρασε σε γυναικεία χέρια.
Η αρχαιότερη αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη, γνωστή ως «εισαγγελέας της 17 Νοέμβρη», τοποθετήθηκε στην ανώτατη εισαγγελική θέση, έπειτα από τη σχετική απόφαση που ελήφθη στη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και κατόπιν εισήγησης του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, σύμφωνα με το ethnos.gr.



Παράλληλα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε ότι ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα είναι ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος κ. Μιχαήλ Θεοχαρίδης, ο οποίος αποχωρεί από το δικαστικό σώμα το 2014.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας νέος πρόεδρος τοποθετήθηκε ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος κ. Σωτήρης Ρίζος, ο οποίος θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα το 2015.

Στον Αρειο Πάγο στις θέσεις των αντιπροέδρων του Ανωτάτου Δικαστηρίου προάγονται οι αρεοπαγίτες κ. Ιωάννης Σίδερης, Νικόλαος Λεοντής, Αντώνιος Αθηναίος, Γρηγόριος Κουτσόπουλος, Δήμητρα Παπαντωνοπούλου και Σπύρος Μητσιάλης. Αντιπρόεδρος του ΣτΕ τοποθετήθηκε ο κ. Νικόλαος Ρόζος.

Πρόεδρος στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους τοποθετήθηκε, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο κ. Ι. Σακελλαρίου, ενώ στο Ελεγκτικό Συνέδριο ο έως σήμερα αντιπρόεδρός του κ. Ευάγγελος Νταής.

ΕΥΤΕΡΠΗ ΚΟΥΤΖΑΜΑΝΗ
Ηταν πρώτη και στον εισαγγελικό κλάδο

Η Ευ. Κουτζαμάνη, η οποία ήταν εισαγγελέας στη δίκη σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη», είναι η αρχαιότερη αντεισαγγελέας του ΑΠ και διαδέχθηκε τον κ. Ιω. Τέντε που αποχώρησε από τη θέση του για να αναλάβει καθήκοντα Εθνικού Συντονιστή κατά της Διαφθοράς.

Γεννήθηκε το 1949 και μεγάλωσε στον Πολιχνίτο Μυτιλήνης.Το 1967 μπήκε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία αποφοίτησε στις αρχές του έτους 1972. Εγινε δικηγόρος Μυτιλήνης το 1974. Πέρασε στον διαγωνισμό εμμίσθων παρέδρων και διορίσθηκε στις 7/10/1975 έμμισθη πάρεδρος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και είναι η πρώτη γυναίκα που εισήλθε στον εισαγγελικό κλάδο.
Στη συνέχεια προήχθη και υπηρέτησε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Δράμας, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου. Ως εισαγγελέας Πρωτοδικών το 1985 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σπάρτης και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Το 1995 γίνεται αντεισαγγελέας Εφετών και υπηρέτησε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών σε όλα τα Τμήματα της Εισαγγελίας (Εκτέλεσης, Προσδιορισμού, Διοικητικό, Εκδόσεων, Ακροατήρια κ.λπ.).
Το 2003 ως εισαγγελέας Εφετών υπηρέτησε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, ενώ το 2006 έγινε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ήταν μέχρι το 2012 η πρώτη γυναίκα αντεισαγγελέας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Το έτος 2010, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου και του υπουργού Δικαιοσύνης, ορίστηκε πρόεδρος της Πενταμελούς Επιτροπής για τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Μ. Θεοχαρίδης - Νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου
Με έργο στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών
Ο νέος πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μιχαήλ Θεοχαρίδης γεννήθηκε στις Αγραπιδιές του Δήμου Αμυνταίου του Νομού Φλώρινας το έτος 1947. Είναι έγγαμος, με δύο τέκνα.
Υπηρέτησε διαδοχικά ως πάρεδρος στο Πρωτοδικείο Εβρου, ως πρωτοδίκης στα Πρωτοδικεία Ροδόπης, Καβάλας, Θεσσαλονίκης, ως πρόεδρος Πρωτοδικών στα Πρωτοδικεία Βέροιας και Θεσσαλονίκης, ως εφέτης στο Εφετείο Θεσσαλονίκης και ως πρόεδρος Εφετών στα Εφετεία Λαμίας και Λάρισας.
Στον βαθμό του αρεοπαγίτη προήχθη τον Ιούνιο του έτους 2006 και του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου στις 8/7/2010. Δίδαξε Εμπορικό Δίκαιο κατά τα έτη 1997-1999 και Αστικό Δίκαιο (Εμπράγματο - Κληρονομικό) κατά τα έτη 2004-2005 και 2009, ενώ υπήρξε τακτικό μέλος της επιτροπής που διενήργησε κατά το έτος 2010 τον εισαγωγικό διαγωνισμό στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών για την κατεύθυνση της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης.
Τον Ιανουάριο του έτους 2012 τοποθετήθηκε, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, γενικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τον Μάιο του 2013. Κατά το διάστημα της θητείας του στην Εθνική Σχολή διοργάνωσε 16 σεμινάρια επιμόρφωσης δικαστικών λειτουργών, στα οποία έλαβε ενεργό μέρος, εκπροσώπησε τη σχολή σε συνέλευση των Σχολών Δικαστών Ευρωπαϊκών Χωρών στην Κοπεγχάγη και, στο πλαίσιο διμερούς συνεργασίας της σχολής με την Ακαδημία Δικαιοσύνης της Τουρκίας, ηγήθηκε αντιπροσωπείας δικαστών από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας κατά τις συναντήσεις της με αντιπροσωπεία της Τουρκικής Ακαδημίας Δικαιοσύνης στην Αγκυρα και τη Θεσσαλονίκη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣτΕ
Ποια είναι η πορεία του Σ. Ρίζου
Ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ Σωτήριος Αλ. Ρίζος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Το 1966 μπήκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ' όπου αποφοίτησε το έτος 1971. Τον Μάρτιο του 1975 διορίσθηκε εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Εχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης (Γερμανία), ενώ στο πανεπιστήμιο αυτό καθώς και στο Ινστιτούτο Max - Planck για το Δημόσιο και το Διεθνές Δίκαιο, που εδρεύει στην ίδια πόλη, ασχολήθηκε κυρίως με το Συνταγματικό και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Το 1981 προήχθη σε πάρεδρο και το 1992 σε σύμβουλο Επικρατείας. Ως πάρεδρος υπηρέτησε στο Γ' Τμήμα του Δικαστηρίου, ως σύμβουλος στο Ε' Τμήμα.
Τον Ιούλιο του 2005 προήχθη σε αντιπρόεδρο, υπηρέτησε δε στο Α' και Γ' Τμήμα του δικαστηρίου. Σήμερα -και από τριετίας- υπηρετεί ως πρόεδρος του Δ' Τμήματος.
Εκτός από την πράξη του Δικαίου ασχολείται συστηματικά και με την θεωρία του Δημοσίου Δικαίου. Εχει δημοσιεύσει μελέτες στο πεδίο του Συνταγματικού Δικαίου και του Δικαίου του Περιβάλλοντος και της Πολεοδομίας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ