Ταινίες εβδομάδας: Ποιοτικός Αλμοδόβαρ, σέξι Μπεν Άφλεκ & σχολικά γυμνάσια στις οθόνες των σινεμά

Απ' όλα έχει ο μπαξές της μεγάλης οθόνης!

Ο λογιστής / The Accountant

Του Γκάβιν Ο’Κόνορ. Με τους Μπεν Αφλεκ, Ανα Κέντρικ, Τζ. Κ. Σίμονς
Περιπέτεια, 2016, ΗΠΑ, 128’.

  Ενας αυτιστικός Μπάτμαν, εεε, συγγνώμη, λογιστής που «καθαρίζει» βιβλία αλλά και επικίνδυνους εγκληματίες, αναλαμβάνει δουλειά για εταιρεία ρομποτικής και αναπτύσσει μια ιδιότυπη σχέση με τη λογίστρια που ανακάλυψε την οικονομική ασυμφωνία στα χαρτιά της. Ανιση ταινία, που προσπαθεί να χωρέσει πάρα πολλές ιστορίες για το δικό της καλό: το βρίσκει στη δράση, το χάνει για τα καλά όποτε σπρώχνει για συναίσθημα. 

 

 

Frantz

Του Φρανσουά Οζόν. 
Με τους Πάουλα Μπερ, Πιερ Νινέ
Δραματική, 2016, Γαλλία/Γερμανία, 113’.

 Σε ένα γερμανικό χωριό το 1919, μια κοπέλα που έχει χάσει τον αρραβωνιαστικό της στο μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου γνωρίζει ένα νεαρό Γάλλο, ο οποίος επισκέπτεται τον τάφο του στρατιώτη και υποστηρίζει πως ήταν φίλοι. Η κοπέλα και οι γονείς του νεκρού υποδέχονται τον ξένο και σταδιακά τον αγαπάνε, παρά τη σθεναρή αντίδραση του περίγυρου για την επαφή τους με τον εχθρό Γάλλο. Του ταιριάζει αυτή η εποχή του Οζόν, όπως και η δραματική ποιότητά της, την οποία υπογραμμίζει με τις ασπρόμαυρες/έγχρωμες εναλλαγές της εικόνας και τη βάση στη λεπτομέρεια. Το καλύτερο όμως δεν είναι αυτό: ο Οζόν τσιγκλάει, όπως συνήθως, αλλά όχι με τη διάθεση ζιζανίου. Παίζει με τις νύξεις (ποιος είναι ο αξιαγάπητος αλλά μυστηριώδης νεαρός;), καταργεί τις εύκολες επικρίσεις (Γερμανοί και Γάλλοι υποφέρουν από τις ίδιες προκαταλήψεις και τις ίδιες πληγές) και κοντοστέκεται στο τεντωμένο σχοινί των ψεμάτων (που δυνητικά είτε καταστρέφουν είτε απελευθερώνουν). Από τις πιο ανθρώπινες δουλειές του Οζόν, με ένα από τα πιο δυνατά πρωταγωνιστικά teams του: την Πάουλα Μπερ και τον Πιερ Νινέ.

 

 

Ο Πητ και ο δράκος του / Pete’s Dragon 

Του Ντέιβιντ Λόουερι. Με τους Μπράις Ντάλας Χάουαρντ, Ρόμπερτ Ρέντφορντ
Παιδική, 2016, ΗΠΑ, 103’.

  Ενα μικρό αγόρι χάνει σε αυτοκινητικό τους γονείς του και μεγαλώνει, σαν σύγχρονος Μόγλης, παρέα με έναν δράκο. Μέχρι που τον ανακαλύπτουν άνθρωποι μερικά χρόνια μετά. Μπορεί στα animation να το έχουμε συνηθίσει, αλλά ταινία με ζωντανή δράση και γνωστούς ηθοποιούς όπως η Μπράις Ντάλας Χάουαρντ και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ δεν παλεύεται μεταγλωττισμένη.

 

 

Η μεγάλη επιστροφή / Coming Home 

Του Ζανγκ Γιμού. Με τους Γκονγκ Λι, Τσεν Νταομίνγκ
Δραματική, 2014, Κίνα, 109’. 

  Χειριστικός όσο δεν πάει, παρότι -αν αποζητάτε δάκρυα- αποτελεσματικός, ο Ζανγκ Γιμού αφηγείται την ιστορία ενός άντρα που μετά την Πολιτιστική Επανάσταση επιστρέφει ύστερα από χρόνια εξορίας στο σπίτι του. Η γυναίκα του όμως έχει πάθει αμνησία και δεν τον θυμάται.

 

 

 

Julieta

Του Πέδρο Αλμοδόβαρ. 
Με τους Αντριάνα Ουγκάρτε, Εμα Σουάρες
Δραματική, 2016, Ισπανία, 109’.

Μετά το (αξιαγάπητο) τσίρκο του «Δεν κρατιέμαι», ο Πέδρο Αλμοδόβαρ περπατά σε γνώριμα γυναικοκρατούμενα μονοπάτια, με την ιστορία της Χουλιέτα, μιας γυναίκας που έχει στιγματιστεί από τη σχέση με την κόρη της. Ο Αλμοδόβαρ δεν μπορεί να γίνει «κακός» σκηνοθέτης, αλλά εδώ σίγουρα μοιάζει κουρασμένος, κυρίως στο άτονο δέσιμο που έχει κάνει στις ιστορίες της Αλις Μονρό. Η πιο χλιαρή από τις ταινίες του.

 

 

Belgica 

Του Φέλιξ Φαν Γκρόνινγκεν. Με τους Στεφ Ερτς, 
Τομ Φερμίρ
Δραματική, 2016, Βέλγιο/Γαλλία, 127’. 

 Μετά τα «Ραγισμένα όνειρα» ο Φέλιξ φαν Γκρόνινγκεν επιστρέφει με μια ταινία γεμάτη μουσική (εννοείται) και ορμή, αλλά όχι πολλά περισσότερα. Η ιστορία δύο διαφορετικών αδερφών που ανοίγουν ένα μπαρ εντέλει ξεπροβάλλει ως ένα μεθυσμένο, ατελείωτο (127 λεπτών) βιντεοκλίπ με πολλά αφηγηματικά κλισέ. 

 

 

 

Σχολικά γυμνάσια / Middle School: The Worst Years of my Life 

Του Στιβ Καρ. 
Με τους Γκρίφιν Γκλακ, Λόρεν Γκράχαμ
Κωμωδία, 2016, ΗΠΑ, 92’. 

Ενας μαθητής ξεκινάει επανάσταση ενάντια στους ατελείωτους κανόνες του σχολείου του.

 

 

 

 

Ouija: Η πηγή του κακού / Ouija: Origin of Evil 

Του Μάικ Φλάναγκαν. Με τους Λιν Σέι, Νταγκ Τζόουνς
Τρόμου, 2016, ΗΠΑ, 99’. 

Origin story για την ταινία τρόμου «Ouija: Πίνακας πνευμάτων», που ταξιδεύει στο 1967 και τις μεταφυσικές περιπέτειες δύο κοριτσιών που κάνουν επίκληση πνευμάτων για να εξαπατήσουν τους πελάτες τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ