Ανίκανες κυβερνήσεις από το 2001, κλείνετε το μοναδικό ελληνικό σχολείο του Μονάχου πριν καν ανοίξει

Η 19η Οκτωβρίου ήταν μια ημέρα λύπης για την Ελληνική κοινότητα της πόλης του Μονάχου...

Η Ολομέλεια του Δήμου της πόλης αποφάσισε, με ψήφους 78 υπέρ και 2 κατά, να προχωρήσει στο γκρέμισμα ενός ονείρου δεκαετιών για τους Έλληνες της πόλης: Του υπό κατασκευή ελληνικού σχολείου.

Η υπόθεση ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια. Τότε, ο δήμος του Μονάχου παραχώρησε στην ελληνική κυβέρνηση το οικόπεδο το οποίο προοριζόταν για το χτίσιμο ενός σχολείου για τα Ελληνόπουλα της περιοχής. Με έναν και μοναδικό όρο: Οι εργασίες να ολοκληρωθούν εντός της προθεσμίας.

Ωστόσο, από το 2001 έως σήμερα, τα έργα δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Μόνο ο σκελετός του κτηρίου έχει κατασκευαστεί.

Στις 20 Ιουλίου 2016 «το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να μην παράσχει περαιτέρω παράταση και να αξιοποιήσει το δικαίωμα εξαγοράς του ακινήτου στην οδό Hachinger-Bach-Strasse 14a». Και έτσι οδηγηθήκαμε στην απόφαση για το γκρέμισμα.

Στην ανοιχτή επιστολή της, η Ελληνική Κοινότητα Κάρλσφελντ Μονάχου αναφέρει χαρακτηριστικά: 

«Ανίκανοι εκπρόσωποι όσων κυβέρνησαν από το 2001 μέχρι σήμερα, καταφέρατε με την προμελετημένη απόφασή σας να χάσουμε μετά από τόσες θυσίες, αγώνες και αγιασμούς με κορδέλες, το όνειρό μας. Η Ελληνική Κοινότητα σας καταγγέλλει ανοιχτά στον ελληνικό λαό και καλεί την επίσης ανίκανη σημερινή κυβέρνηση αν έχει το θάρρος να αναλάβει να ξεσκεπάσει τους υπευθύνους για το αποτέλεσμα. Καλούμε επίσης την δικαστική εξουσία να ρίξει φως στην υπόθεση. Γιατί η νέα πρόταση από τις 6 Σεπτεμβρίου 2016, που κατατέθηκε μετά βαΐων και κλάδων, τελικά ήταν χωρίς αντίκρισμα; Οι πληροφορίες μας –που δυστυχώς συνεχώς επιβεβαιώνονται– λένε ότι καμία απολύτως παρέμβαση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο δεν έγινε στους Γερμανούς. Μόνο κάποιος γραμματέας πήρε τηλέφωνο. Τελικά άλλη μία “σκληρή διαπραγμάτευση”;».

Από την πλευρά της Ελλάδας, τα κόμμαρα ρίχνουν την ευθύνη το ένα στο άλλο.

Οι υπεύθυνοι Παιδείας Μάξιμος Χαρακόπουλος και Απόδημου Ελληνισμού Αναστάσιος Δημοσχάκης της Ν.Δ. δήλωσαν ότι

«παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις μας για τη δυσμενή τροπή της εθνικής υπόθεσης, ο κ. Φίλης και ο κ. Πελεγρίνης “αγρόν ηγόραζαν”. Αναλίσκονται σε καθησυχαστικές δηλώσεις και σε κριτική για λάθη του παρελθόντος».

Ο κ. Πελεγρίνης απάντησε στην εφημερίδα Καθημερινή για το θέμα:

«Πότε έως τώρα δεν μίλησα για τις ευθύνες των προηγούμενων. Το κάνω τώρα γιατί προκαλούμαι. Επί 15 χρόνια οι κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε την καχυποψία των Βαυαρών λόγω της αβελτηρίας των προηγούμενων κυβερνήσεων. Προσπαθήσαμε να προχωρήσουμε τις εργασίες, ωστόσο δεν καταφέραμε να αναστρέψουν το κλίμα αναξιοπιστίας που μας κληροδότησαν. Παρ’ όλα αυτά θα συνεχίσουμε τον δικαστικό αγώνα για το θέμα».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ