Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Ο Τζεφ Κουνς δωρίζει ''μπουκέτο'' από τουλίπες 10 μέτρων για τα θύματα στο Παρίσι


Ο Αμερικανός καλλιτέχνης Τζεφ Κουνς δωρίζει στο Παρίσι ένα «μπουκέτο από τουλίπες». 

Πρόκειται για  μνημειώδες σε μέγεθος έργο, ως «σύμβολο μνήμης», μετά τις επιθέσεις που βύθισαν στο πένθος τον Νοέμβριο του '15 τη γαλλική πρωτεύουσα.

Την είδηση ανακοίνωσε ο δήμος του Παρισιού.

Το έργο ύψους 10 μέτρων, από ορείχαλκο, ανοξείδωτο ατσάλι και αλουμίνιο, φιλοτεχνείται ακόμη στη Γερμανία. 

Αναπαριστά ένα χέρι που κρατά πολύχρωμες τουλίπες συμβολίζοντας την "πράξη της προσφοράς", όπως δήλωσε ο σταρ της σύγχρονης τέχνης μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ

Το γλυπτό αναμένεται να εγκατασταθεί το 2017 στην πλατεία μπροστά από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της πόλης του Παρισιού και από το Παλάτι του Τόκιο. 

Το κόστος παραγωγής και εγκατάστασής του υπολογίζεται σε τρεισήμισι εκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθεί από δωρεές ιδιωτών στη μη κυβερνητική οργάνωση Fonds Pour Paris και το παράρτημά της στις ΗΠΑ, το Paris Foundation.

«Το έργο δημιουργήθηκε ως σύμβολο μνήμης, αισιοδοξίας και αποκατάστασης, για να ξεπεραστούν τα φοβερά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Παρίσι πριν από ένα χρόνο», δήλωσε ο Κουνς έχοντας δίπλα του τη δήμαρχο Αν Ινταλγκό και την πρεσβευτή του ΗΠΑ Τζέιν Χάρλεϊ.

Το χέρι παραπέμπει στο Άγαλμα της Ελευθερίας που κρατά έναν πυρσό, δώρο της Γαλλίας στις ΗΠΑ. 

«Μπορούμε επίσης να σκεφθούμε τα εντυπωσιακά λουλούδια του Μονέ, τα ροκοκό λουλούδια του Φρανσουά Μπουσέ, του Ζαν-Ονορέ Φραγκονάρ ή του Πικάσο. Τα λουλούδια συμβολίζουν τη ζωή που συνεχίζεται», πρόσθεσε. 

Γιατί όμως τουλίπες; «Για την ιδιότητά τους να επανακάμπτουν», η οποία ελπίζει ότι θα αποτελέσει έμπνευση για τις οικογένειες των θυμάτων ώστε να προχωρήσουν μπροστά, δηλώνει ο καλλιτέχνης.

Για την δήμαρχο του Παρισιού «η απόφαση του καλλιτέχνη να δωρίσει στο Παρίσι την αρχική ιδέα ενός μνημειώδους έργου, συμβολίζοντας τη γενναιοδωρία και τη συμμετοχή, μαρτυρά την αμετάκλητη αφοσίωση που υπάρχει ανάμεσα στην πρωτεύουσά μας και τις ΗΠΑ».

Η δωρεά αυτή θυμίζει ότι «οι χώρες μας έχουν πάρα πολλά κοινά στοιχεία σε πολιτικό, οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο, όμως το σημαντικότερο είναι ότι η Γαλλία και οι ΗΠΑ είναι βαθιά προσηλωμένες στην παγκόσμια αρχή της Ελευθερίας», δήλωσε η Τζέιν Χάρτλεϊ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ