40% των θανάτων παγκοσμίως προέρχονται από τις αγγειακές παθήσεις

Οι αγγειακές παθήσεις αποτελούν μείζον θέμα για τη δημόσια υγεία, καθώς ευθύνονται για το 40% των θανάτων. 

Στον δυτικό κόσμο ο επιπολασμός τους είναι ίδιος με τον επιπολασμό του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, ώστε να περιορίζονται οι απειλητικές για την ανθρώπινη ζωή συνέπειες. Ευθύνονται επίσης για πολλές αναπηρίες, κακή ποιότητα ζωής και απώλεια ωρών εργασίας από τα άτομα παραγωγικής ηλικίας.

Στις παθήσεις των αγγείων, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Αποφρακτική Αρτηριακή Νόσος, το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια -Λεμφοίδημα, η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος και το Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Από την άλλη πλευρά, σήμερα οι ειδικοί ιατροί έχουν στη φαρέτρα τους νέες θεραπείες, όπως τα αγγειοδιασταλτικά, αντιπηκτικά και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, καθώς και τις αγγειοχειουργικές επεμβάσεις είτε με την κλασική είτε με την σύγχρονη ενδαγγειακή τεχνική. Οι νεότερες εξελίξεις όπως στην νανοϊατρική και αγγειακή υπερηχοτομογραφία, βοηθούν να αντιμετωπισθούν πιο αποτελεσματικά οι αγγειακές παθήσεις αυξάνοντας σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης και την ποιότητα ζωής των ασθενών όταν αυτές γίνονται πράξη.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια της επιστημονικής διημερίδας με θέμα Αγγειακές Ημέρες ΑΧΕΠΑ: Διεπιστημονική Αγγειοχειρουργική η οποία πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
Πρωτοποριακά στεντ με υλικά νανοτεχνολογίας.

Οι νέες εξελίξεις τεχνολογικού χαρακτήρα, όπως οι πρωτοποριακοί νάρθηκες (τα γνωστά στεντ), που είναι κατασκευασμένοι με υλικά βασισμένα στην νανοτεχνολογία, ανοίγουν νέους δρόμους στην αντιμετώπιση της Αποφρακτικής Αρτηριακής Νόσου, επισημαίνει ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής ΑΠΘ Κυριάκο Κτενίδη.

Τα νέα αυτά στεντ έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μειώνουν σημαντικά την αντίδραση των αγγείων του ανθρώπου και οι πιθανότητες να "αποφραχθούν" λόγω θρόμβωσης περιορίζονται σημαντικά. Ταυτόχρονα, οι ασθενείς παρουσιάζουν πολύ λιγότερες μετεγχειρητικές ανεπιθύμητες ενέργειες, γεγονός που βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Τα στεντ αυτά εξελίσσονται, σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του καθήγητη Στέργιου Λογοθετίδη, μαζί με την υπεύθυνη της νανοϊατρικής, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ