Γεύση και φαντασία για αυτό το νηστίσιμο Στρούντελ που μας προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης!

Ιδανικό για τη Μεγάλη Εβδομάδα αυτό το πεντανόστιμο Στρούντελ!

ΥΛΙΚΑ

1 κρεμμύδι ξερό
1 σκ. σκόρδο
200 γρ. μανιτάρια champignon μεσαία
50 γρ. ελαιόλαδο
1 καρότο
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
5 φύλλα κρούστας για πίτες
4-5 κλωνάρια θυμάρι (μόνο φύλλα)
10 φιλαράκια δυόσμου
¼ ματσάκι μαϊντανό
πιπέρι
αλάτι
30 γρ. κουκουνάρια
10 ελιές
1 κ.σ. φρυγανιά  
50 γρ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
5 λιαστές ντομάτες
ξύσμα απο 1 λεμόνι

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

 

Για τη γέμιση

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή και το αφήνουμε να κάψει.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες 0,5 εκ.
  • Ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι, ρίχνουμε τα λαχανικά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Θέλουμε το τηγάνι να καίει ώστε να ψηθούν τα λαχανικά και όχι να βράσουν. Δεν ανακατεύουμε συνέχεια για να μην βγάλουν τα υγρά τους.
  • Κόβουμε το καρότο και τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες 0,5 εκ.
  • Αφαιρούμε από το τηγάνι και σουρώνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μανιτάρια για να βγάλουν όλη την υγρασία. Δεν θέλουμε καθόλου υγρασία για να μην πανιάσει το φύλλο μας.
  • Βάζουμε ξανά το τηγάνι στη φωτιά, προσθέτουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο, ρίχνουμε το καρότο και τις πιπεριές και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

 

Για το στρούντελ

  • Ψιλοκόβουμε όλα τα μυρωδικά και τα ανακατεύουμε ώστε να κάνουμε ένα μείγμα μυρωδικών.
  • Παίρνουμε 5 φύλλα κρούστας και τα υπόλοιπα τα αποθηκεύουμε. Παίρνουμε ένα φύλλο, πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, ρίχνουμε 2 κ.σ. μυρωδικά και σκεπάζουμε με το 2ο φύλλο.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα.
  • Αδειάζουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα υπόλοιπα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι, το κουκουνάρι, τις ελιές κομμένες σε ροδέλες, την φρυγανιά για να τραβήξει την υγρασία, την διατροφική μαγιά, τις λιαστές ντομάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια και το ξύσμα από το λεμόνι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω στα φύλλα, και με ένα κουτάλι την απλώνουμε ώστε να καλύψει την επιφάνεια των φύλλων αφήνωντας γύρω γύρω ένα περιθώριο 2 εκ.
  • Πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες από τις μικρές πλευρές και την μία μέγάλη πλευρά που βρίσκεται απέναντι μας.
  • Παίρνουμε τη μεγάλη πλευρά που βρίσκεται μπροστά μας και αρχίζουμε να τυλίγουμε μέχρι να έχουμε ένα ρολό.
  • Παίρνουμε ένα ταψί (20x30) και απλώνουμε μία λαδόκολλα.
  • Βάζουμε το στρούντελ στο ταψί με την πλευρά της ένωσης προς τα κάτω για να μην ανοίξει κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Με ένα πινέλο απλώνουμε ελαιόλαδο σε όλη την επιφάνεια του στρούντελ.
  • Ψήνουμε για 30-40 λεπτά σε υψηλή σχάρα μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
  • Αφήνουμε να κρυώσει για 15-20 λεπτά, κόβουμε με πριονωτό μαχαίρι και σερβίρουμε.

 

 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.

Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών…

Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.

Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”.

Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ