Σοκάρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: 1 στους 3 Έλληνες απειλείται από φτώχεια

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα στοιχεία του 2015 δόθηκε στη δημοσιότητα και δείχνει πως η χώρα μας είναι "πρωταθλήτρια" στα οικονομικά προβλήματα των πολιτών της.

Η κατάσταση στη χώρα μας παραμένει δύσκολη κα ιδιαίτερα ανησυχητική, αφού σύμφωνα με νέα σοκαριστικά στοιχεία, 1 στους 3 Έλληνες κινδυνεύει από φτώχεια ή κοινωνική απομόνωση.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα στοιχεία του 2015 δόθηκε στη δημοσιότητα και δείχνει πως η χώρα μας είναι "πρωταθλήτρια" στα οικονομικά προβλήματα των πολιτών της.

Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή την παρουσίαση των συστάσεών της Επιτροπής για τα εργασιακά δικαιώματα στην ευρωζώνη στην Ελλάδα καταγράφεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος φτωχοποίησης, καθώς το 35,7% του πληθυσμού απειλείται από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.

Περισσότεροι από ένας στους πέντε πολίτες, ποσοστό 22,2%, αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές στερήσεις.

 

Στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση, σε δυσμενέστερη θέση από την Ελλάδα βρίσκονται η Βουλγαρία και η Ρουμανία, και στην επίδραση των κοινωνικών παροχών στην καταπολέμηση της φτώχειας. 

Η επίδραση των κοινωνικών δαπανών – πλην συντάξεων – υπολογίζεται μόλις στο 4,1%, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην ευρωζώνη το 2015 ήταν υπερδιπλάσιος, ανερχόμενος στο 8,5%.

Το αξιοπερίεργο είναι πως υπάρχει αδυναμία αντιμετώπισης της ένδειας, ενώ η Ελλάδα ξόδευε αναλογικά περισσότερα χρήματα σε προγράμματα κοινωνικής προστασίας από τα υπόλοιπα 14 κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, το 2015 οι δαπάνες της ελληνικής γενικής κυβέρνησης για κοινωνική προστασία ήταν ισοδύναμες με το 20,5% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ήταν 20,1%.

Τα κενά του κοινωνικού κράτους επεκτείνονται και στον χώρο της Υγείας, με το 12,3% του πληθυσμού να δηλώνει πως δεν έλαβε ιατρική περίθαλψη την οποία είχε ανάγκη. 

Είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη. Πιο κάτω από τη χώρα μας είναι μόνο η Εσθονία, με 12,7%.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα εισοδηματικής ανισότητας στη νομισματική ένωση.

Το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού είχε εισοδήματα εξίμισι φορές μεγαλύτερα από το φτωχότερο 20%.

Μεγαλύτερο χάσμα στην κατανομή εισοδημάτων εντός ευρωζώνης καταγράφηκε μόνο στη Λιθουανία (7,5 φορές) και στην Ισπανία (6,9 φορές).

Τέλος, η χώρα μας εξακολουθεί να έχει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και νεανικής ανεργίας σε ολόκληρη την ΕΕ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ