Μαγειρεύουμε λαζάνια με μπεσαμέλ και μοσχαράκι ραγού του Άκη Πετρετζίκη

Μία ιδιαίτερη συνταγή που θα λατρέψετε!

ΥΛΙΚΑ

Για το μοσχάρι

50 γρ. χυμός από λάιμ
1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
1 κ.σ. worcestershire sauce
3 σκ. σκόρδο, κομμένες σε φέτες
3 πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες
αλάτι
πιπέρι
100 γρ. ελαιόλαδο
1,8 κιλά μοσχαρίσιο νουά, κομμένο σε 3 κομμάτια
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κύβους
250 ml μοσχαρίσιος ζωμός
800 γρ. τομάτα κονκασέ
1 κ.γ. ρίγανη
1 πρέζα ζάχαρη
350 γρ. φέτα
½ ματσάκι μαϊντανό
12 λαζάνια

Για την μπεσαμέλ

1 λίτρο γάλα
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο
2 κρόκους

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τον χυμό λάιμ, την σόγια, την worcestershire sauce, το μισό σκόρδο, μια πιπεριά τσίλι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο σιγά σιγά με συνεχή ροή (κορδώνι) συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος στο μπολ με την μαρινάδα ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για τουλάχιστον 8 ώρες.

Αφαιρούμε από το ψυγείο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τοποθετούμε 3 κ.σ ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, την πιπεριά, τον ζωμό, τις τομάτες, τη ρίγανη, το υπόλοιπο σκόρδο, τις 2 πιπεριές τσίλι, το αλάτι, το πιπέρι, την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.

Βγάζουμε το κρέας από την μαρινάδα και το μεταφέρουμε και αυτό στην κατσαρόλα.

Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι το κρέας να μαλακώσει και να μπορεί να διαχωρίζεται εύκολα με ένα πιρούνι για περίπου 4-5 ώρες.

Όταν το κρέας είναι έτοιμο το σπάμε με 2 πιρούνια και ανακατεύουμε με τη σάλτσα.

Προσθέτουμε τη φέτα χοντροκομμένη, το μαϊντανό ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε ελαφρά.

 

Για την μπεσαμέλ

Ζεσταίνουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα και σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο.

Ρίχνουμε το αλεύρι στο βούτυρο, καβουρδίζουμε λίγο και σιγά σιγά ρίχνουμε το γάλα.

Θέλει καλό ανακάτεμα με σύρμα κάθε φορά που ρίχνουμε γάλα στο μείγμα ώστε να μην σβολιάσει το μείγμα μας.

Συνεχίζουμε μέχρι να ρίξουμε όλο το γάλα και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.

Μετά προσθέτουμε και την τριμμένη παρμεζάνα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Αφού αφαιρέσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά μπορούμε να ρίξουμε 2 κρόκους, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.

 

Για το στήσιμο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

Σε ένα πυρέξ διαστάσεων 25x30 στρώνουμε 6 φύλλα από τα λαζάνια

Ρίχνουμε το μισό από το κρέας και τοποθετούμε άλλα 6 φύλλα από τα λαζάνια

Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο κρέας από πάνω και τέλος ρίχουμε την μπεσαμέλ απλώνοντάς την ομοιόμορφα να πάει παντού.

Ψήνουμε στον φούρνο για 40 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα.

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.

Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών…

Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.

Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”.

Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ