Τέλεια αρχοντική & κεφάτη η Σύρος του Ευτύχη Μπλέτσα με φωτογραφίες και πληρέστατο ρεπορτάζ για την γαστρονομία της

Τον Αύγουστο 2013 βρεθήκαμε για λίγες μέρες στην πανέμορφη Σύρο. Ενθουσιαστήκαμε με την ομορφιά της Ερμούπολης, τα εκπληκτικά κτήρια, την φιλοξενία στο ξενοδοχείο μας, τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα και το πολύ καλό φαγητό που φάγαμε εκεί.

Τον Αύγουστο 2013 βρεθήκαμε για λίγες μέρες στην πανέμορφη Σύρο. Ενθουσιαστήκαμε με την ομορφιά της Ερμούπολης, τα εκπληκτικά κτήρια, την φιλοξενία στο ξενοδοχείο μας, τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα και το πολύ καλό φαγητό που φάγαμε εκεί.
Η Σύρος είναι ένα ιδιαίτερο νησί των Κυκλάδων το οποίο πολύ αγαπήσαμε κατά την παραμονή μας εκεί λόγω της γιορτής του λουκουμιού. Η Σύρος γύρω της έχει όλα τα Κυκλαδίτικα νησιά όπως Άνδρος, Τήνος, Μύκονος κτλ. Η ομορφιά της δεν μοιάζει με τα άλλα κοσμοπολίτικα νησιά μιας και κρατάει πιο low profile. Οι τουρίστες της είναι ως επί το πλείστον Έλληνες. Η Σύρος δεν είναι πολυδιαφημισμένος τουριστικός προορισμός και οι ξένοι τουρίστες στο νησί είναι λίγοι. Είναι όμως ένα πανέμορφο μέρος με πολλά μέρη που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί.



Αν πας στη Σύρο πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς την Άνω Σύρο και το μουσείο του Βαμβακάρη. Υπάρχει μια ολόκληρη ιστορία πίσω από αυτό το νησί που είναι άκρως ενδιαφέρουσα και είναι καλό να τη γνωρίζεις. Στο Κινί είδαμε το πιο μαγικό ηλιοβασίλεμα και φάγαμε πλάι στο κύμα. Η Σύρος και τα λουκούμια της σε παρασέρνουν στις πιο όμορφες παραλίες και τα πιο ειδυλλιακά αξιοθέατα.



Μια πρωινή βόλτα στα σοκάκια της Σύρου θα σε πείσει πως το κέντρο της πόλης είναι γεμάτο ζωή και έτοιμο να σε καλοδεχθεί. Όλοι οι κάτοικοι/πολίτες/πωλητές είναι ευγενέστατοι. Το νησί αυτό όσον αφορά τον τουρισμό του έχει ένα αρνητικό και ένα θετικό, το οποίο είναι το ίδιο ακριβώς. Δηλαδή ο τουρισμός του είναι κυρίως ελληνικός. Αυτό από τη μια σημαίνει πως οι πωλητές δεν μπορούν εύκολα να κάνουν τα τερτίπια τους και να σε ξεγελάσουν πουλώντας σου κάτι που δεν αξίζει τα χρήματά του αλλά και γενικότερα το επίπεδο των μαγαζιών είναι πολύ καλό. Επίσης αν κάποιος θέλει να πάει σε ένα νησί χωρίς ξένους τουρίστες, η Σύρος προσφέρεται. Από την άλλη όμως είναι κρίμα ένα τέτοιο νησί να μην αξιοποιείται τουριστικά για τους ξένους και έτσι  να έχουμε μεγαλύτερη αύξηση τουρισμού.



Ψωμάκι ζυμωτό ολικής! Στη ταβέρνα “Συριανή Κουζίνα”


Άνω Σύρος & Κινί
Ένα απο τα απογεύματα μας επισκεφθήκαμε την Άνω Σύρο και το Κινί. Μάθαμε πράγματα για τον Βαμβακάρη αφού πήγαμε στο μουσείο που έχει φτιαχτεί στη μνήμη του και βρίσκεται στην Άνω Σύρο. Ήπιαμε μια δροσερή πορτοκαλάδα στην υπέροχη καφετέρια της Άνω Σύρου και απολαύσαμε την τέλεια θέα της Ερμούπολης από ψηλά.

Μάθαμε πως οι παλιοί Συριανοί απέφευγαν τους πειρατές που τους επιτίθονταν. Οι πρώτοι κλείνονταν ψηλά στα σπίτια τους και άφηναν χαμηλά εκτεθειμένα τα χωράφια τους στους πειρατές για να τα λεηλατήσουν και να κλέψουν ότι επιθυμούσαν. Έτσι τους άφηναν ήσυχους και φεύγανε χωρίς να υπάρχουν θύματα.



Τέλεια σαλάτα με ξινοτύρι και κρέμα βαλσάμικο στη ταβέρνα “Συριανή Κουζίνα”


Έπειτα επισκεφθήκαμε το λαογραφικό μουσείο της Άνω Σύρου στο οποίο υπάρχει από παλιό χαράτσι Τούρκου, μέχρι τα σχέδια της φυλακής της Γυάρου.

Το αξιοσημείωτο σχετικά με τις φυλακές της Γυάρου είναι οτι ο αρχιτέκτονας τους, ανιψιός του δικτάτωρα Μεταξά φυλακίστηκε εκεί επειδή υπεξέρεσε χρήματα του Δημοσίου κατά την κατασκευή των φυλακών.



Νοστιμότατο Σπανακόρυζο στη ταβέρνα “Συριανή Κουζίνα”

Τέλος καταλήξαμε στο μαγικό Κίνι στο οποίο απολαύσαμε ένα από τα πιο όμορφα και ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα. Έπειτα γευτήκαμε Aegean Cuisine στο εστιατόριο «Αλλού Γυαλού»  πλάι στο κύμα.

Μείναμε σε ένα υπερτέλειο ξενοδοχείο με μόνο 5 δωμάτια! Το 5hermoupolis. Δωμάτιο εκεί μπορείτε να κλείσετε και από το booking.com



Σαρδελίτσες ψητές στη ταβέρνα “Συριανή Κουζίνα”


Αν πάτε, προτείνουμε να φάτε σε εστιατόρια με σήμανση Aegean Cuisine.

Από αυτά που φάγαμε εμεις, προτείνουμε το Αλλού Γυαλού στο Κίνι, το Ηλιοβασίλεμα στο Γαλησσά,  και το “Περι Τίνος”  στην Ερμούπολη. “Συριανή Κουζίνα”. Σε όλα αυτά θα δοκιμάσετε ελαφρώς πειραγμένη Ελληνική αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα βασισμένη σε τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές συνταγές.

Καλά ήταν και το “”Συριανή Κουζίνα” του Συλιβάνη όπου μπορείς να φας σπιτικό φαγητό σε πολύ καλές τιμές αλλά και η “Ιθάκη του Αη” όπου πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τις τηγανητές λιαστές ντομάτες.



Οχτανόστιμο μπιφτέκι με πατάτες στη ταβέρνα “Συριανή Κουζίνα”

Αν θέλετε να ανακαλύψετε τα τοπικά παραδοσιακά τρόφιμα της Σύρου, να πάτε οπωσδήποτε στο κατάστημα Πρέκας από όπου αξίζει να πάρετε Συριανά αποξηραμένες λιαστές ντομάτες, σάλτσα από Μάραθο, ντόπια κάπαρη, συριανά Ζυμαρικά, Παστελαρίες και άλλα πολλά που θα βρείτε εκεί!

Το παραδοσιακό ΠΟΠ τυρί της Σύρου λέγεται Σαν Μιχάλη και πήρε το όνομα του από το χωρίο Άγιο Μιχάλη, βόρεια της Ερμούπολης που φτιαχνόταν.

Αν σας αρέσει το frozen yogort όπως εμένα καλύτερα να προτιμήσετε το YUMMY στην αριστερή πλευρά της πλατείας Μιαούλη (Δημαρχείου). Είναι και πολύ νόστιμο αλλά και πιο οικονομικό από αλλού.

Τέλος μην ξεχάσετε να πάρετε Λουκούμια και Χαλβαδόπιτες. Είναι τα MUST του νησιού.

Η χαλβαδόπιτα είναι και μία εξαιρετική επιλογή για σνακ, αφού δεν περιέχει μόνο ζάχαρη. Είναι ουσιαστικά ένα μαντολάτο με αμύγδαλα σε μορφή σάντουιτς ανάμεσα σε 2 λεπτά φύλα βάφλας.

Αυτά για τώρα. περισσότερα στο βίντεο-εκπομπή που θα παίξει από Σεπτέμβριο με τη νέα Σαιζόν.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ