100 κιλα ντομάτες, 160 κιλά ζυμάρι, 50 κιλά μυζήθρα, 20 κιλά λάδι και μπόλικη ρίγανη - Ο ντακος για το ρεκορ Γκινες

  Το μεγαλύτερο παξιμάδι και ντάκο στον κόσμο, μήκους 7,45 μέτρων το οποίο αποτελεί  προς το παρόν ένα ανεπίσημο ρεκόρ για το βιβλίο 'Γκίνες', παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στο Αλσος των Αγίων Αποστόλων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο 'Το Ρόδο' που είχε και την ιδέα αυτή, με αφορμή τα δέκα χρόνια σύστασής του που συμπληρώνονται φέτος.

 

Το μεγαλύτερο παξιμάδι και ντάκο στον κόσμο, μήκους 7,45 μέτρων το οποίο αποτελεί  προς το παρόν ένα ανεπίσημο ρεκόρ για το βιβλίο 'Γκίνες', παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στο Αλσος των Αγίων Αποστόλων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο 'Το Ρόδο' που είχε και την ιδέα αυτή, με αφορμή τα δέκα χρόνια σύστασής του που συμπληρώνονται φέτος.

Για την δημιουργία του ντάκου χρειάστηκαν 160 κιλά ζυμάρι, πενήντα κιλά μυζήθρα, εκατό κιλά ντομάτες, είκοσι κιλά λάδι και μπόλικη ρίγανη. Να σημειωθεί ότι η παρουσίαση και η καταμέτρηση του ντάκου, βιντεοσκοπήθηκε με σκοπό να αποσταλεί στην Αμερική, στους υπεύθυνους των ρεκόρ του βιβλίου Γκίνες, ενώ όπως μάθαμε από τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Νίκο Μαθιουδάκη «ο ντάκος θέτει σοβαρή υποψηφιότητα στο να καταγραφεί και επίσημα στα ρεκόρ. Η προσπάθεια, αυτή του Συλλόγου μας, ανεξάρτητα αν συμπεριληφθούμε στα ρεκόρ ή όχι, έχει σαν στόχο να αναδείξουμε την κρητική μας διατροφή και τον παραδοσιακό μας ντάκο, έξω από τα σύνορα της Κρήτης», υπογράμμισε ο κ. Μαθιουδάκης. Να σημειωθεί ότι το τεράστιο αυτό παξιμάδι κατασκεύασε ο Φούρνος Φουράκης στο Κολυμπάρι με αφορμή τα 30 χρόνια λειτουργίας του. Μετά την παρουσίαση του παξιμαδιού, μέλη του συλλόγου, ξεκίνησαν να προσθέτουν τα υλικά δημιουργώντας έτσι τον μεγαλύτερο ντάκο που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Στη συνέχεια το έκοψαν σε κομμάτια και τον μοίρασαν στον κόσμο ο  οποίος στο τέλος χειροκρότησε την προσπάθεια, ενώ όλοι ευχήθηκαν καλή επιτυχία. Επίσης ο Σύλλογος 'Το Ρόδο' το Σάββατο το βράδυ στον ίδιο χώρο, παρουσίασε    κάτι πρωτότυπο που για πρώτη φορά κάνει την εμφάνισή του στο νησί γενικότερα, τον 1ο διαγωνισμό μαγειρικής στη παρασιά (πυρομάχι).

Από νωρίς το απόγευμα επτά         πυρομάχια είχαν στηθεί, οι φωτιές είχαν ανάψει για τα καλά και τα τσικάλια με τα διάφορα παραδοσιακά φαγητά άρχισαν να ψήνονται σιγά - σιγά. Οι διαγωνιζόμενοι με πολύ μεράκι, κέφι και με την συμπαράσταση εκατοντάδων συμπολιτών μας, ξεκίνησαν αυτό τον πρωτότυπο διαγωνισμό μαγειρικής. Οσο περνούσε η ώρα, το τσιτσίρισμα ακουγόταν όλο και πιο έντονα, και οι μυρωδιές 'έσπαγαν' τα ρουθούνια, ενώ όλοι περίμεναν με ένα πιρούνι στο χέρι, να κατέβει επιτέλους το τσικάλι από το πυρομάχι για να μπορέσουν να δοκιμάσουν τις νοστιμιές και τις γεύσεις, που μόνο το φαγητό στα ξύλα μπορεί να προσφέρει στο ουρανίσκο. Πριν όμως το τσιμπολόγημα, η κριτική επιτροπή δοκίμασε όλα τα πιάτα, βαθμολόγησε αναλόγως και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν λίγο πριν αρχίσουν οι χοροί και τα τραγούδια από παραδοσιακά συγκροτήματα, που κράτησαν τον κόσμο μέχρι αργά...     

Στη εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Γ? αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος μιλώντας στα 'Χ.Ν.' τόνισε ότι κάθε τι που βοηθάει την παράδοση εκτός από τους χορούς και τα τραγούδια, είναι πολύ θετικό ειδικά όταν υπάρχει ένας Πολιτιστικός Σύλλογος ο οποίος σήμερα έρχεται να μας θυμίσει τις παλιές καλές συνταγές φαγητών που έφτιαχναν οι μητέρες μας και οι γιαγιάδες μας και όλοι μας τις θυμόμαστε σαν μια καλή ανάμνηση. Συγχαρητήρια σε όλους και ελπίζουμε ότι αυτή η προσπάθεια να έχει και συνέχεια».

Από την πλευρά του ο κ. Τάσος Κουρουπάκης, από την περιφερειακή Ενότητα Χανίων σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι «η αποψινή εκδήλωση δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την καθημερινότητα. Θυμηθήκαμε παλιές καλές εποχές για το πως οι μεγαλύτεροι από εμάς μεγαλώσαμε. Θυμηθήκαμε λέξεις οι οποίες ήταν ξεχασμένες. Τα έθιμα και ο τρόπος ζωής των γονέων και παπούδων μας, οφείλουμε να τα θυμόμαστε, να τα προβάλλουμε, ώστε να καταλάβουμε         όλοι μας, ιδιαίτερα όμως οι νεότεροι το τι σημαίνει παράδοση. Θα είμαστε υπεύθυνοι αν στο πέρασμα των χρόνων η παράδοση μας χαθεί. Ευτυχώς που υπάρχουν Σύλλογοι σαν το 'Ρόδο' να μας τη θυμίζει».

«Με ιδιαίτερα χαρά ο Δήμος είναι συνδιοργανωτής σε αυτή την πρωτότυπη εκδήλωση η οποία διοργανώνεται για πρώτη φορά. Το ψήσιμο στη παρασιά είναι και αυτή ένα σημαντικό κομμάτι της κρητικής μας παράδοσης» τόνισε ο      αντιδήμαρχος Χανίων κ. Δημήτρης Λειψάκης.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων 'Νύχτες γεμάτες Φως 2013'.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ