Το βλέμμα της Ευρώπης στο Βερολίνο: Στις κάλπες σήμερα οι Γερμανοί ψηφοφόροι

Τα εκλογικά κέντρα θα κλείσουν στις 19:00.

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Κυριακή 61,8 εκατ. Γερμανοί πολίτες για τις βουλευτικές εκλογές, με την Άγκελα Μέρκελ να διαφαίνεται ότι θα επικρατήσει άνετα του Μάρτιν Σουλτς, αλλά και την απειλή της εθνικιστικής ακροδεξιάς να ρίχνει βαριά την σκιά της στην ψηφοφορία.

Τα εκλογικά κέντρα θα κλείσουν στις 19:00 (ώρα Ελλάδας), οπότε αναμένονται τα πρώτα exit poll.

Μεγάλο ζητούμενο για τα κόμματα είναι η προσέλκυση των αναποφάσιστων, καθώς ο αριθμός τους ξεπερνά το ένα τρίτο του συνόλου των ψηφοφόρων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Μέρκελ κυμαίνεται μεταξύ 34 και 36%, ενώ των Σοσιαλδημοκρατών του Μάρτιν Σουλτς 21 με 22%.

Το ξενοφοβικό ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» αναμένεται να αποσπάσει το 11 έως 13% των ψήφων, το κόμμα της Αριστεράς έως 11%, οι Φιλελεύθεροι έως 10% και οι Πράσινοι έως 8%.

Εν τω μεταξύ, ρευστό προβλέπεται το πολιτικό σκηνικό της επόμενης μέρας, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες θα είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν συνεργασίες, και οι πιθανοί εφικτοί συνδυασμοί της νέας κυβέρνησης έχουν διαφορετικό αντίκτυπο στην πορεία της ενωμένης Ευρώπης.

Στις φετινές εκλογές έχουν δικαίωμα ψήφου 400.000 λιγότεροι πολίτες από ό,τι το 2013, ενώ τρία εκατομμύρια Γερμανοί θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Από τα 18,6 εκατομμύρια άτομα με καταγωγή από το εξωτερικό, δικαίωμα ψήφου έχουν τα 6,1 εκατομμύρια, εκ των οποίων 1,5 εκατομμύριο Γερμανορώσοι και 1,3 εκατομμύριο Γερμανοτούρκοι. Οι Έλληνες κάτοχοι γερμανικής υπηκοότητας είναι περίπου 60.000, δεν είναι ωστόσο γνωστό πόσοι από αυτούς είναι άνω των 18 ώστε να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο απαρτίζεται από το λιγότερο 598 βουλευτές. Λόγω όμως ενός περίπλοκου -και ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικού- συστήματος, ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί αρκετά.

Στην απερχόμενη Βουλή συμμετείχαν 630 βουλευτές, ενώ οι σημερινές εκλογές εκτιμάται ότι θα αναδείξουν ακόμη περισσότερους, καθώς το όριο του 5% για την είσοδο στην Μπούντεσταγκ αναμένεται να περάσουν περισσότερα κόμματα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ