Δείτε ποιες είναι οι 6 ασθένειες που φαίνονται στα χέρια

Από το μήκος των δαχτύλων μέχρι το χρώμα των νυχιών ή και το ίδιο το αποτύπωμα, τα χέρια μας αποκαλύπτουν σημαντικές πληροφορίες για την υγεία μας.

Μήκος δαχτύλων – Οστεοαρθρίτιδα

Στις γυναίκες στις οποίες ο παράμεσος (το τέταρτο δάχτυλο) είναι μεγαλύτερος σε μήκος από τον δείκτη (το δεύτερο) εκτιμάται ότι ο κίνδυνος οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα είναι διπλάσιος σε σύγκριση με όσες έχουν μικρότερο παράμεσο απ’ ό,τι δείκτη, δείχνει μελέτη στην επιθεώρηση Arthritis & Rheumatism. Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισμό θεωρείται πως ευθύνονται τόσο για το μεγάλο μήκος του παράμεσου δαχτύλου όσο και για τον αυξημένο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας, όπως δημοσιεύει το onmed.gr

Τρέμουλο – Νόσος Πάρκινσον

Το τρέμουλο των χεριών, ειδικά στις μικρές ηλικίες, οφείλεται συνήθως σε αθώες αιτίες, όπως η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, όμως στους μεγαλύτερους ανθρώπους συνδέεται στενά με τη νόσο Πάρκινσον. Όταν το τρέμουλο εκδηλώνεται μόνο στο ένα χέρι τότε μπορεί να αποτελεί είτε την πρώτη ένδειξη Πάρκινσον είτε σύμπτωμα του λεγόμενου ιδιοπαθούς τρόμου, μιας διαταραχής άγνωστης αιτιολογίας που χαρακτηρίζεται από το ανεξέλεγκτο τρέμουλο.

Χρώμα νυχιών – Νεφροπάθεια

Ερευνητές από την Ινδία μελέτησαν ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με χρόνια νεφροπάθεια και διαπίστωσαν ότι ποσοστό 36% από αυτούς παρουσίαζαν αποχρωματισμό στα νύχια. Συγκεκριμένα, το κάτω μέρος του νυχιού ήταν λευκό ενώ το επάνω μέρος καφετί. Αυτός ο τύπος αποχρωματισμού θεωρείται ότι οφείλεται στην αυξημένη συγκέντρωση ορισμένων ορμονών σε συνδυασμό με τη χρόνια αναιμία, δύο χαρακτηριστικά της χρόνιας νεφροπάθειας.

Δύναμη λαβής – Έμφραγμα και εγκεφαλικό

Η δύναμη της λαβής, η οποία είναι πολύ εύκολο να μετρηθεί από τον γιατρό με τη βοήθεια ενός γρήγορου τεστ, μπορεί να «προβλέψει» το έμφραγμα και το εγκεφαλικό καθώς και τις πιθανότητες επιβίωσης από ένα τέτοιο επεισόδιο, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που έγινε σε σχεδόν 140.000 ενήλικες από 17 χώρες και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Lancet. Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, η δύναμη λαβής είναι ενδεικτική για τη συνολική μυϊκή δύναμη και τη φυσική κατάσταση γι’ αυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Παλάμες που ιδρώνουν – Υπεριδρωσία

Η υπερβολική παραγωγή ιδρώτα μπορεί να υποδεικνύει την έλευση της εμμηνόπαυσης, μια διαταραχή στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα ή μια πάθηση που ονομάζεται υπεριδρωσία, η οποία χαρακτηρίζεται από την έντονη δραστηριότητα των ιδρωτοποιών αδένων του σώματος. Τα περισσότερα άτομα με υπεριδρωσία συνήθως αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε ένα ή δύο συγκεκριμένα σημεία του σώματός τους (π.χ. στις παλάμες, στις μασχάλες ή στα πέλματα).

Δακτυλικό αποτύπωμα – Υπέρταση

Σύμφωνα με βρετανική μελέτη, όταν το αποτύπωμα είναι σπειροειδές σε ένα ή και περισσότερα δάχτυλα είναι αυξημένος ο κίνδυνος υπέρτασης. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσα περισσότερα δάχτυλα του χεριού παρουσίαζαν σπειροειδές μοτίβο αποτυπώματος τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος υπέρτασης. Το μοτίβο του αποτυπώματος, εξηγούν οι ερευνητές, υποδεικνύει προβλήματα κατά την ανάπτυξη του εμβρύου σε συγκεκριμένα στάδια της εγκυμοσύνης, τα οποία μελλοντικά επηρεάζουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ