Πώς θα ξεχωρίσεις την ιγμορίτιδα από το κρυολόγημα & πως θα την αντιμετωπίσεις

Η ιγμορίτιδα είναι συχνά αποτέλεσμα κρυολογήματος.

Ιγμορίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή που αναπτύσσεται στα ιγμόρεια, δηλαδή στις κοιλότητες της άνω γνάθου που παράγουν βλέννα ώστε να διατηρούν ενυδατωμένη τη ρινική κοιλότητα και να απομακρύνουν σκόνη και μικρόβια.

Η φλεγμονή εμποδίζει τη φυσική ροή της βλέννας, με αποτέλεσμα αυτή να «παγιδεύεται» και να προκαλεί συμπτώματα όπως η ρινική συμφόρηση, ο πόνος και το αίσθημα πίεσης στο πρόσωπο.

Η ιγμορίτιδα είναι συχνά αποτέλεσμα κρυολογήματος, γι’ αυτό και είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσουμε, όπως αναφέρει το onmed.gr

«Κλειδί» η διάρκεια των συμπτωμάτων

Στην αρχή, τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της ιγμορίτιδας είναι παρόμοια, η βασική διαφορά για να τα ξεχωρίσουμε όμως είναι η διάρκειά τους.

Ένα απλό κρυολόγημα διαρκεί συνήθως από πέντε έως επτά ημέρες, με τα συμπτώματα (καταρροή, φτάρνισμα, βήχας, πονόλαιμος κ.λπ.) να είναι πιο έντονα την τρίτη με τέταρτη ημέρα. Η ιγμορίτιδα διαρκεί περισσότερες ημέρες, τυπικά πάνω από 10και γύρω στη δέκατη ημέρα παρατηρείται σημαντική επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Πώς αντιμετωπίζεται η ιγμορίτιδα

Στην αντιμετώπιση της φλεγμονής των ιγμορείων ιδιαίτερα βοηθητικά είναι τα μη συνταγογραφούμενα αντιφλεγμονώδη και τα αποσυμφορητικά φάρμακα. Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει στεροειδή για την ταχύτερη αντιμετώπιση της υποκείμενης λοίμωξης ή κάποιο ισχυρό αποσυμφορητικό.

Για τη χρόνια ιγμορίτιδα υπάρχει και η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης. Συνιστάται σε ασθενείς που παρουσιάζουν ευπάθεια στην ιγμορίτιδα λόγω της πολύ μικρής διαμέτρου των ιγμορείων τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ