Το τέλος του Μουγκάμπε: Ο δικτάτορας της Ζιμπάμπουε και η σύζυγος του διώχθηκαν από το στρατό - Επιστρέφει ο εξόριστος αντιπρόεδρος (ΦΩΤΟ)

Ο στρατός το αρνείται 

Άρματα μάχης κινούνται προς την πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, ενώ σύμφωνα με την Daily Mail o στρατός απομάκρυνε τον 93χρονο Ρόμπερτ Μουγκάμπε από το γραφείο του.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις διακόπτουν την κυκλοφορία σε βασικούς δρόμους γύρω από την πόλη. Στρατιώτες με βαρέα όπλα έχουν αποκλείσει επίσης το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZBC. 

Οι εξελίξεις έρχονται λίγες ημέρες μετά την εκδήλωση της έντασης στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος Zanu-PF, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, με την απόλυση του αντιπροέδρου της χώρας Έμερσον Μνανγκαγκουά και την εκδήλωση δυσαρέσκειας από την πλευρά του στρατεύματος.

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε είναι ο μόνος ηγέτης τον οποίο έχει γνωρίσει η Ζιμπάμπουε τα 37 χρόνια της ανεξαρτησίας της, από το 1980.

Ο κ. Μνανγκαγκουά, ο οποίος, μετά την καθαίρεσή του, έφυγε για τη Νότια Αφρική, είναι βετεράνος του πολέμου για την ανεξαρτησία της Ζιμπάμπουε και θεωρείτο εκ των πιθανότερων διαδόχων του 93χρονου σήμερα προέδρου της χώρας.

O στρατηγός Κονσταντίνο Τσιγουένγκα, διοικητής των Δυνάμεων Άμυνας της Ζιμπάμπουε, είχε προειδοποιήσει από την Δευτέρα ότι, εάν οι εκκαθαρίσεις στο κυβερνών κόμμα, οι οποίες στοχεύουν βετεράνους του απελευθερωτικού πολέμου, όπως ο κ. Μνανγκαγκουά, συνεχιστούν, οι ένοπλες δυνάμεις θα επενέβαιναν στην πολιτική ζωή.

Υπό κράτηση ο υπουργός Οικονομικών

Ο στρατός της Ζιμπάμπουε, σύμφωνα με την εφημερίδα The sun,  έθεσε υπό κράτηση τον υπουργό Οικονομικών της αφρικανικής χώρας, τον Ιγκνέσιους Τσόμπο, λίγες ώρες αφότου κατέλαβε την εξουσία για να ξεριζώσει τα «κακοποιά στοιχεία» στο περιβάλλον του Προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε που όπως υποστηρίζει προκαλούν τα κοινωνικά και οικονομικά δεινά στη χώρα, δήλωσε μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση. Ο Τσόμπο είναι ένα από τα ηγετικά στελέχη της λεγόμενης τάσης «G40» στο κυβερνών κόμμα ZANU-PF, της οποίας επικεφαλής είναι η σύζυγος του προέδρου Μουγκάμπε, η Γκρέις, η οποία θέλει να διαδεχθεί τον 93χρονο Πρόεδρο.

Νωρίτερα, ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού αρνήθηκαν ότι έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα σε τηλεοπτικό τους διάγγελμα, με το οποίο στην πράξη επιβεβαίωσαν την κατάληψη της εξουσίας…και διαβεβαίωσαν ότι ο Πρόεδρος Μουγκάμπε είναι «σώος και αβλαβής». Ο στρατηγός ο οποίος έκανε το διάγγελμα είπε πως η «ομαλότητα» θα επιστρέψει στη χώρα μόλις οι ένοπλες δυνάμεις ολοκληρώσουν την «αποστολή» τους.

Ο στρατός διαψεύδει

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων της Ζιμπάμπουε , σε τηλεοπτικό διάγγελμα, "Ο πρόεδρος της χώρας είναι σώος".

Στο ίδιο διάγγελμα διαβεβαιώνουν ότι δεν έγινε πραξικόπημα.

«Δεν βρίσκεται σε εξέλιξη στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης. Διαβεβαιώνουμε το έθνος ότι τόσο η αυτού εξοχότης ο πρόεδρος (...) όσο και τα μέλη της οικογένειάς του είναι σώοι και αβλαβείς και η ασφάλειά τους είναι εξασφαλισμένη» ανέφερε ένας στρατηγός, στη διάρκεια του διαγγέλματος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο στρατός θα «στοχοθετήσει κακοποιά στοιχεία στο περιβάλλον» του προέδρου της Ζιμπάμπουε.

Η ανακοίνωση του στρατού έγινε περίπου δύο ώρες αφότου ακούστηκαν πυρά κοντά στην κατοικία του Μουγκάμπε περί τις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και μερικές ώρες αφότου άνδρες του στρατού αναπτύχθηκαν στη Χαράρε και κατέλαβαν το κτήριο της κρατικής τηλεόρασης.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε ακολουθούν τη δίχως προηγούμενο αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου Μουγκάμπε και του επικεφαλής του στρατού, στρατηγού Κονσταντίνο Τσιουένγκα, με αφορμή την αποπομπή του αντιπροέδρου από την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα ZANU-PF εν μέσω των «εκκαθαρίσεων» στις τάξεις του.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ