Good News: O διεθνής και ταλαντούχος κύριος Νίκος Φλώρος έλαβε το χρυσό παράσημο από την γεωγραφική εταιρεία της Λισαβόνας (ΦΩΤΟ)

Η Μαρία Κάλλας επιστρέφει στη Λισαβόνα ως Μήδεια μέσα από την καλλιτεχνική έκθεση του πολυβραβευμένου γλύπτη

Μια από τις πιο άβατες πόρτες της Λισαβόνας άνοιξε διάπλατα για τον διεθνή Έλληνα γλύπτη Νίκο Φλώρο και την μοντέρνα Τέχνη.

Η νέα του έκθεσή με τίτλο ‘’Μαρία Κάλλας – Μήδεια – Αργοναύτες’’ ξεκίνησε στις 30 Νοεμβρίου στο ιστορικό κτήριο της Γεωγραφικής Εταιρείας της Λισαβόνας (στην Αίθουσα Πορτογαλίας), η οποία στεγάζει το Εθνογραφικό και ιστορικό Μουσείο των Ανακαλύψεων της Πορτογαλίας. Στην συγκεκριμένη αίθουσα ήταν η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε έκθεση μοντέρνας Τέχνης με αφορμή τα έργα του πολυβραβευμένου παγκοσμίως Έλληνα δημιουργού που εμπνεύστηκαν από την 40η επέτειο από το θάνατο της Μαρίας Κάλλας.

Ο Νίκος Φλώρος αντλεί έμπνευση από τον διάσημο ρόλο της σοπράνο ως Μήδειας, έναν από τους παλαιότερους μύθους της αναζήτησης ενός ήρωα. Η μεγάλη Ελληνίδα υψίφωνος ερμήνευσε τον ρόλο της Μήδειας στην ιταλική της εκδοχή για εννέα χρόνια από την Σκάλα του Μιλάνο μέχρι το Ντάλλας του Τέξας, το Λονδίνο και την Επίδαυρο. Ένα μεγάλο μέρος της έμπνευσης του Νίκου Φλώρου βασίζεται στην γνωστή εμβληματική φράση ‘’Ho datto tutto a te’’(έχω δώσει τα πάντα σε σένα), που είπε η Κάλλας στο Μιλάνο γυρίζοντας προς το κοινό αντί προς τον Ιάσωνα.

Το πνεύμα, η ιστορία και η φαντασία των Ελλήνων δηλώνονται εμφανώς στην έκθεση των γλυπτών έργων τέχνης του Νίκου Φλώρου. Η Μήδεια ως ρόλος που αποκάλυπτε το πιο sui generis χαρακτήρα της Τέχνης της Κάλλας συναντά τους Αργοναύτες που τονίζουν την ανάλογη σχέση τους με τους Πορτογάλους εξερευνητές που, σαν άλλοι Αργοναύτες, δαμάζουν τα κύματα, αναζητώντας νέους και μακρινούς προορισμούς.

Με αυτή την μεγαλειώδη έκθεση, η Μαρία Κάλλας επιστρέφει στη Λισαβόνα, 59 χρόνια μετά την παρουσία της στο Εθνικό Θέατρο του Αγίου Καρόλου, τον Μάρτιο του 1958. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ως υποστηρικτής της Έκθεσης του Νίκου Φλώρου, στηρίζει το καλλιτεχνικό έργο της Μαρίας Κάλλας και του γλύπτη Νίκου Φλώρου, ως πολιτών της Πελοποννήσου, προωθώντας έτσι την γνωστοποίηση της καταγωγής της Ελληνίδας Ντίβας.

Το τιμητικό παράσημο

Τη νύχτα των εγκαινίων της έκθεσης ο διεθνώς βραβευμένος και εκπαιδευμένος στην École des Beaux Arts του Παρισιού, Νίκος Φλώρος έγινε επίτιμο Μέλος της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών της Λισαβόνας και τιμήθηκε με το χρυσό παράσημο από τον Πρόεδρο της Γεωγραφικής Εταιρείας της Λισαβόνας, Καθηγ. Dr. Luis-Aires Barros και την Αυτού Υψηλότητα τον Πρίγκιπα της Πορτογαλίας H.R.H. Dom Miguel de Braganaça.

Nikos Floros 71

Ανάμεσα στους πολύ αξιόλογους ομιλητές της βραδιάς, βρισκόταν και η εξοχότατη κ. Αικατερίνη Σιμοπούλου, Πρέσβειρα της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Πορτογαλία που παρουσίασε τα τεχνουργήματα στο κοινό. Ενώ με πολύ κολακευτικά λόγια μίλησε και ο καθηγητής Benito Martinez,Πρόεδρος του Τμήματος Γενεαλογίας, Εραλδικής και Φιλοτελισμού της Γεωγραφικής Εταιρείας της Λισαβόνας που συνεργάστηκε στενά με το Νίκο Φλώρο προκειμένου να υποστηρίξει την εκδήλωση.

Μετά την λήξη της παρασημοφόρησης, ο πολυβραβευμένος δημιουργός προσέφερε από τον ελληνικό Οίκο Badounas watch-jewel έναν μοναδικό, συμπαγή ασημένιο δίσκο ως δώρο στον Πρίγκιπα H.R.H. Dom Miguel de Braganaça για την ελληνικο-πορτογαλική φιλία.

Μια πραγματικά πολύ συγκινητική στιγμή για το κοινό. Η βραδιά των εγκαινίων συνεχίστηκε με ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Έλληνα κιθαρίστα Κωνσταντίνο Μπουλουγάρη που έπαιξε γνωστά θέματα από τις όπερες της Κάλλας.

Το έργο

Η έκθεση αποτελείται από 5 προσωπογραφίες της Κάλλας, ένα εμβληματικό φόρεμα από αλουμίνιο, τον ματωμένο χιτώνα της Μήδειας, ένα ζευγάρι υπερρεαλιστικές γόβες που στηρίζονται πάνω σε οδοντοστοιχίες καθώς και το γνωστό Χρυσόμαλλο Δέρας που κέρδισε τις εντυπώσεις με την τεχνοτροπία του αλλά και θυμίζοντας πως ήταν το δέρας που απέμεινε από το κριάρι που έστειλε η Νεφέλη για να σώσει τον γιο της Φρίξο από την θυσία που ήθελε να κάνει ο πατέρας του.

Ο Νίκος Φλώρος χρησιμοποιεί υλικά από την καθημερινότητά. Υλικά που μεταμορφώνει σε πρωτότυπα έργα σύγχρονης τέχνης. Τα μοναδικά γλυπτά και οι μορφές του σε ψηφιδωτό, σε αντιδιαστολή με την ενέργεια πρωτόγονων πολιτισμών από όλο τον κόσμο, υπόσχονται να προκαλέσουν μια υπερβατική, εκστατική σχέση με την ανθρώπινη ψυχή, κάτι που ο καλλιτέχνης επιδιώκει με τις δημιουργίες του.

Όπως αναφέρει στο κείμενο του ο επιμελητής των εκθέσεων του Νίκου Φλώρου, κος. Αριστοτέλης Καραντής : “Το ταξίδι των Αργοναυτών και του Ιάσωνα παρομοιάζετε με το ταξίδι της Μαρίας Κάλλας στην ζωή, μακρύ και επικίνδυνο. Το Χρυσόμαλλο Δέρας όντας η πρόκληση του Ιάσωνα για να κατακτήσει τον θρόνο, έτσι και ο Νίκος Φλώρος έχοντας ως πρόκληση να αποδώσει φόρο τιμής στην Μαρία Κάλλας και τον μύθο της τολμά να την αποδώσει μέσα από την μοναδική τεχνοτροπία του ως Μήδεια, που συνδέεται άρρηκτα με τον Μύθο και το πάθος της Μήδειας προς τον Ιάσων. Ο πορφυρός μανδύας της Μήδειας προς την Γλαύκη εκφράζει τον πόνο και την απόγνωση που ένιωθε στην ζωή της η Μαρία Κάλλας, όπως και η Μήδεια.”

Μέσα από το έργο του, ο Νίκος Φλώρος συνδυάζει στοιχεία προκειμένου να καλλιεργήσει συνειδητά μια εναλλακτική αντίληψη. Χρησιμοποιεί ένα πολύ μοντέρνο μέσο, το αλουμίνιο, μαζί με ένα σύγχρονο και ισχυρό εμπορικό τίτλο, εκείνον της Coca-Cola και υφαίνει μια νέα μορφή «υφάσματος» και ψηφιδωτού, για να δημιουργήσει έτσι εντυπωσιακές γλυπτές φορεσιές και μαγευτικά ψηφιδωτά πορτραίτα που αντανακλούν τη δύναμη και την επιρροή αυτών των ιστορικών προσωπικοτήτων. Αυτά τα γλυπτά κοστούμια – σύμβολα της εξουσίας, δίνουν καλλιτεχνική μορφή σε ένα υλικό, το οποίο είναι προϊόν της σύγχρονης κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που θέλει να επιβάλλει τη μεγάλη δύναμη που η αυτοκρατορία του σύγχρονου μάρκετινγκ και των διαφημίσεων ασκεί στον άνθρωπο.

Την έκθεση επιμελήθηκαν ο Δρ Vítor Escudero, της Εθνικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών και Σύμβουλος της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών και ο κος. Αριστοτέλης Καράντης.

Η έκθεση

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017 και τελέστηκαν υπό την αιγίδα της Γεωγραφικής Εταιρείας της Λισαβόνας, του Υπουργείου Πολιτισμού της Πορτογαλίας, της Αυτού Υψηλότητας Δον Μιγγέλ, Πρίγκιπα της Μπραγκάνσα της Πορτογαλίας και Δούκα του Βιζέου, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της Πορτογαλικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών, του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Πορτογαλία και του Ιδρύματος George Best Costacos.

Ο οίκος Badounas ρολόϊ & κόσμημα προσέφερε έναν μοναδικό, συμπαγή ασημένιο δίσκο ως δώρο στον Πρίγκιπα H.R.H. Dom Miguel de Braganaça για την ελληνικο-πορτογαλική φιλία.

Ο Ευθύμιος Πόντζης, διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού ομίλου Eurotrans – είναι ο επίσημος μεταφορέας των καλλιτεχνικών δημιουργιών του Νίκου Φλώρου σε όλο τον κόσμο.

Ο Νίκος Φλώρος αφιερώνει την έκθεση αυτή στον εκλειπόντα Δημήτρη Τζανάκη στέλεχος της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων και Σύμβουλο Α’ του Υπουργείου Εξωτερικών του οποίου το έργο ενέπνευσε τον καλλιτέχνη να προωθήσει την πολιτιστική διπλωματία μέσα από τις δημιουργίες του σε όλο τον κόσμο.
Η έκθεση ενώ είχε προγραμματιστεί να λήξει στις 15 Δεκεμβρίου, λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος που έδειξε το κοινό, θα πάρει παράταση μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.

Προηγούμενες εκθέσεις και βραβεύσεις

Οι υπερρεαλιστικές δημιουργίες pop-art του Νίκου Φλώρου έχουν εκτεθεί σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πολλών σημαντικών μουσείων, όπως η Ρωσική Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αγία Πετρούπολη, το Κρατικό Μουσείο Tsarytsino στη Μόσχα, το Κρατικό Μουσείο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ισαάκ στην Αγία Πετρούπολη, το Εθνικό Μουσείο Γυναικών στις Τέχνες στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, το Παλάτι του Hofburg στη Βιέννη και το Teatro Communale στην Μπολόνια της Ιταλίας, μεταξύ άλλων.

Ο Νίκος Φλώρος έχει βραβευτεί από το Ρωσικό κράτος για τις καλλιτεχνικές του δημιουργίες (2016) και ήταν ο μοναδικός καλλιτέχνης που κλήθηκε να παρουσιάσει το έργο του αφιερωμένο στην Πριγκίπισσα Grace στο Μόντε Κάρλο του Μονακό κατά τη διάρκεια του διεθνούς αφιερώματος «Γκρέις: Σύμβολο Αλλαγής» υπό την αιγίδα του Πρίγκιπα Άλβέρτου ΙΙ του Μονακό.

Το έργο του Νίκου Φλώρου έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως και καλύπτεται από μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων όπως το Reuters, το BBC, το Sky News, το ABC News, το New York Times, το Vogue, το W, το Associated Press, η Fashion TV και πολλά άλλα τηλεοπτικά κανάλια.

Οι φωτογραφίες των έργων της έκθεσης είναι της Έλενας Σμυρνιώτη.

Who is Who

Γεννημένος στην Αρκαδία και ασχολούμενος από μικρός με τη ζωγραφική, το 1983 παίρνει μέρος στο Αρκαδικό Φεστιβάλ και δέχεται το πρώτο βραβείο από τα χέρια της Μελίνας Μερκούρη. Έτσι, γρήγορα βρέθηκε στην Καλών Τεχνών του Παρισιού.

Είναι πρόεδρος του Ιδρύματος George Best Costacos Foundation που ειδικεύεται στην έρευνα για τον καρκίνο του εγκεφάλου. Επιθυμία του είναι να στηρίξει με τα έργα του το Κέντρο Ζωής και την εκστρατεία ενάντια στον ιό H.I.V.

Ζει και δημιουργεί κυρίως στο εξωτερικό. Είναι όμως υπερήφανος για την καταγωγή του, παρόλο που στην Ελλάδα δεν αγκάλιασαν την τέχνη του, όπως στο εξωτερικό.

Η ιδιαιτερότητα και η μοναδικότητα των έργων του οφείλεται στα θέματα, στα υλικά και στον τρόπο χρησιμοποίησής τους.

Εκατομμύρια κουτάκια αναψυκτικών γίνονται νήμα που υφαίνουν το ύφασμα με το οποίο δημιουργεί τις τουαλέτες που φορέθηκαν από τη Μαρία Κάλλας και από τη Γκρέις Κέλι του Μονακό. Γι αυτόν, το μεταλλικό κουτάκι είναι το κουκούλι ενός μεταξοσκώληκα και το ύφασμα που φτιάχνεται από αυτό είναι μεταλλικό μετάξι, όπως συνηθίζει να το λέει.

Το 2007, για την επέτειο των 30 χρόνων από το θάνατο της Μαρία Κάλλας, εξέθεσε μία σειρά ανεπανάληπτων έργων.

Το 2012, συμπτωματικά και πάλι, για τη συμπλήρωση των 30 χρόνων από το θάνατο της Γκρέις Κέλι, του ζητήθηκε να δημιουργήσει και να εκθέσει στο Μονακό μια σειρά από έργα, μεταξύ των οποίων ήταν το ανεπανάληπτο νυφικό φόρεμά της, που το φιλοτέχνησε επί τρία χρόνια και χρησιμοποίησε 4.000 κουτάκια αναψυκτικών.

Ο ίδιος αισθάνεται κάπως μαγικά, αφού πέρα από τις άλλες συμπτώσεις, οι δύο αυτές προσωπικότητες ήταν καλές φίλες. Τα κοστούμια της θεατρικής παραγωγής NARCISE του Jean Jacques Rousseau, είναι δικές του δημιουργίες. Τα επόμενα έργα του είναι εμπνευσμένα από τις Ελληνικές Αρχαιότητες.

Στην Ελλάδα, είχαμε την τύχη να θαυμάσουμε από κοντά τα αριστουργηματικά έργα του, στην Αθήνα στο Μέγαρο Μελά, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Κυκλαδικής Τέχνης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στη Ρόδο, στο Παλάτι των Ιπποτών. Στο εξωτερικό έχει πραγματοποιήσει πολλαπλάσιες εκθέσεις και έχει αποσπάσει πολλά πρώτα βραβεία, με κορωνίδα αυτό που πήρε από το Διευθυντή του Ινστιτούτου Κοστουμιών του Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης, Harold Koda.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε και στο Made in Greecenews

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ