Πεντανόστιμη συνταγή... λόγω της ημέρας! Πρωτομαγιάτικο χοιρινό καρέ γεμιστό από την μοναδική Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Βγάλτε αυτό το εντυπωσιακό και πεντανόστιμο, γεμιστό χοιρινό καρέ σε ένα τραπέζι και εισπράξτε συγχαρητήρια!

Υλικά Συνταγής

1 (2 ½ κιλά) χοιρινό καρέ ολόκληρο

5 κ.σ. ελαιόλαδο

αλατοπίπερο

1 κ.σ. μουστάρδα

1 κ.γλ. ρίγανη αποξηραμένη

2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι

σπάγκος ψησίματος

Για τη γέμιση

300 γραμ. ανθότυρο

100 γραμ. φέτα

8 λιαστές ντομάτες στεγνές

1 πιπεριά

1/2 ματσάκι ρόκα

Για το ταψί (προαιρετικά)

1 κρεμμύδι χοντροκομμένο

1 μεγάλο καρότο

1 κλωνάρι σέλερι

1 φλ. λευκό ξηρό κρασί

1 ½ φλ. ζωμό κρέατος

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για το γεμιστό xοιρινό καρέ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C.

Θρυμματίζουμε τα τυριά σε μπολ. Ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες την πιπεριά το σκόρδο και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Προσθέτουμε τη ρόκα.

Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο τη μουστάρδα το θυμάρι τη ρίγανη και μπόλικο αλατοπίπερο. Τα ανακατεύουμε.

Ακουμπάμε το καρέ στη σανίδα κοπής. Με γάντι στο χέρι πιέζοντας με τα δάχτυλα ξεκολλάμε με προσοχή το κρέας από το κόκαλο ανοίγοντας μια θήκη. Τα πλαϊνά πρέπει να μείνουν κλειστά. Στο τέλος θα έχουμε ανοίξει κατά μήκος του καρέ μια θήκη ανάμεσα στο κόκαλο και στο κρέας. Αλείφουμε το καρέ μέσα κι έξω πολύ καλά με το μίγμα ελαιολάδου.

Γεμίζουμε τη θήκη με την γέμιση. Δένουμε ανάμεσα στα κόκαλα για να κλείσει η θήκη με την γέμιση. Ακουμπάμε το καρέ σε σχάρα με την πλευρά του λίπους προς τα επάνω να το βλέπουμε. Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε διαγώνια την επιφάνεια του λίπους. αλείφουμε με όσο μείγμα ελαιολάδου έχει περισσέψει.

Βάζουμε την σχάρα με το καρέ σε ταψάκι. Προσθέτουμε τα λαχανικά το κρασί και τον ζωμό .ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά. Αφήνουμε το κρέας για 15 λεπτά να ξεκουραστεί σκεπασμένο. Στραγγίζουμε όλα τα υγρά του ταψιού σε τηγάνι.

Αφαιρούμε τα λαχανικά αφού τα πιέσουμε σε σήτα να βγάλουν τα υγρά τους. Τα γλασάρουμε σε τηγάνι να πυκνώσει η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε.

Αφαιρούμε τον σπάγκο. Κόβουμε το καρέ ανάμεσα στα κόκαλα και περιχύνουμε με την σάλτσα του. Σερβίρουμε με ψητή πατάτα.

Who is Who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα.» Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου «Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ