Άρχισε η προεδρία της Αυστρίας σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία- Για πρώτη φορά στο τιμόνι της Ε.Ε. μια κυβέρνηση με ακροδεξιούς

Κρίσιμο εξάμηνο για την ΕΕ με την Αυστρία στο τιμόνι

Σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία η Αυστρία παίρνει σήμερα τη σκυτάλη της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ. Για πρώτη φορά βρίσκεται στο τιμόνι της ΕΕ μια κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχουν ακροδεξιοί.

Λίγες μόνο μέρες μετά την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό η Αυστρία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. Οι καιροί κάθε άλλο παρά εύκολοι είναι: Η διένεξη για το προσφυγικό συνεχίζεται, οι χώρες της ομάδας Βίζεγκραντ βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με την υπόλοιπη ΕΕ και η Ιταλία κλείνει τα λιμάνια της σε πλοία ΜΚΟ. Ανοιχτό εξακολουθεί να παραμένει το ερώτημα πώς θα κατανέμονται πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία αναλαμβάνει το τιμόνι της ΕΕ η Αυστρία, η οποία τα τελευταία χρόνια τηρεί σκληρή στάση στην προσφυγική πολιτική, ιδίως από τότε που ο συντηρητικός καγκελάριος Ζεμπάστιαν Κουτς συγκυβερνά με το ακροδεξιό FP

Στην τελετή παράδοσης στο τουριστικό θέρετρο Σλάντμιγκ στο βουνό Πλανάι σε ύψος 1.900 μέτρων, στην οποία συμμετείχαν ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο αυστριακός καγκελάριος Ζεμπάστιαν Κουρτς, αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο καγκελάριος Κουρτς εξέφρασε την πρόθεσή του να λειτουργήσει ως «γεφυροποιός» στην ΕΕ: «Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την εξάμηνη προεδρία για να χτίσουμε γέφυρες και για να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις με στόχο μια πιο ισχυρή ΕΕ. Επιδιώκουμε μια Ευρώπη που προστατεύει τους πολίτες της, παρέχει ασφάλεια και εγγυάται την ευημερία».

Πέραν του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος, στη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας θα υπάρξουν δύο ακόμη κεντρικές «προκλήσεις», το Brexit- η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ και το πολυετές οικονομικό πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού μετά το 2020, που, σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, λόγω του οικονομικού κενού που θα προκύψει με την αποχώρηση της Βρετανίας, θα πρέπει να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η Αυστρία υποστηρίζει σε κάθε περίπτωση «μία Ευρώπη, που προστατεύει», γι αυτό και στην πρώτη θέση της ατζέντας θέτει τον αγώνα κατά της «παράνομης μετανάστευσης» και την «περισσότερη ασφάλεια στην Ευρώπη», θέματα που θα βρεθούν και στο επίκεντρο της προγραμματιζόμενης για την 20ή Σεπτεμβρίου Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ.

Όπως επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ο Σεμπάστιαν Κουρτς, αντί των διαφωνιών ως προς την κατανομή των προσφύγων, το βάρος πρέπει να δοθεί στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, υποστηρίζοντας ο ίδιος με έμφαση την δημιουργία κέντρων κράτησης προσφύγων εκτός Ευρώπης, την ανάγκη μεγαλύτερης βοήθειας επί τόπου, όπως επίσης τη διεύρυνση της εντολής αρμοδιοτήτων και την ενίσχυση της Frontex.

Ένα τρίτο κέντρο βάρους θα είναι, κατά την άποψή του, το θέμα της ασφάλειας στη γειτονία και η προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής και των διαδικασιών έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά επίσης και η αποτροπή εντάσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, που ήταν εμφανείς στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που είχε αποκλειστικό θέμα του το προσφυγικό- μεταναστευτικό.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να αποφευχθεί μία διάσπαση της ΕΕ, η Αυστρία θέλει να κτίσει γέφυρες και να είναι ένας ουδέτερος μεσίτης», είχε τονίσει πρόσφατα, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της αυστριακής Προεδρίας ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στο πλαίσιο της αυστριακής Προεδρίας, από σήμερα και μέχρι την 31 η Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν συνολικά 300 συναντήσεις, 60 Συμβούλια Υπουργών από τα οποία τα 13 στην Αυστρία, όπως επίσης και η Σύνοδος Κορυφής της 20 ης Σεπτεμβρίου στο Σάλτσμπουργκ.

Τουσκ: «To σημαντικότερο είναι η ενότητα»

Δεν είναι ωστόσο μόνο το προσφυγικό που καλείται να διαχειριστεί η Βιέννη μέσα στο τρέχον εξάμηνο. Μια από τις προκλήσεις της αυστριακής προεδρίας είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ της επταετίας 2021-2027, ο οποίος θα είναι ο πρώτος χωρίς την Μεγάλη Βρετανία. Ήδη πάντως ο αυστριακός καγκελάριος απέκλεισε εκ των προτέρων τις προτάσεις για αύξηση της οικονομικής συμβολής των χωρών-μελών και ανακοίνωσε «σκληρές και μακρές διαπραγματεύσεις». Παράλληλα η Βιέννη καλείται να διαχειριστεί τις διαπραγματεύσεις για το Brexit η οποία εισέρχονται πλέον στην τελική ευθεία. Στόχος είναι η ολοκλήρωσή τους εντός του τρέχοντος έτους έτσι ώστε η Βρετανία να μην εγκαταλείψει την ΕΕ στις αρχές του 2019 χωρίς μια συμφωνία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έκανε στην τελετή παράδοσης λόγο για μεγάλες προσκλήσεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Στην ομιλία του υπογράμμισε τη σημασία της ενότητας μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ: «Όπως έδειξε η σύνοδος κορυφής πριν από λίγες μέρες εργαζόμαστε όλοι σκληρά για να αποδείξουμε ότι αυτό που χαρακτηρίζει την ΕΕ είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια και όχι η αβεβαιότητα και η αστάθεια. Το σημαντικότερο πάντως είναι η ενότητα. Και εδώ επενδύω πολλά σε εσένα Ζεμπάστιαν».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ