Βαγγέλης Πρωτόπαππας: Ο Έλληνας δάσκαλος που πήγε σε 60 χώρες όταν έκλεισε μία πόρτα στην ζωή του...

Το χειμώνα, είναι δάσκαλος σε δημόσιο σχολείο και ονειρεύεται τις επόμενες περιπέτειές του.

Τα καλοκαίρια, ο Βαγγέλη Πρωτόπαπας γυρίζει τον κόσμο, ταξιδεύοντας σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Μέχρι τώρα, έχει επισκεφθεί 60 χώρες σε όλες τις ηπείρους. Από το Κιργιστάν και το Εκουαδόρ, μέχρι το Ιράν, την Ινδία και τα φιορδ της Νορβηγίας. Και συνεχίζει τα ταξίδια.

«Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να βλέπεις χώρες και να τις αθροίζεις στη λίστα σου, αλλά να ζεις αληθινές ταξιδιωτικές εμπειρίες και όχι να περνάς από έναν τόπο χωρίς να σε αγγίζει τίποτα», λέει στο ΑΠΕ. «Υπάρχουν χώρες στις οποίες έχω πάει πολλές φορές και πάντα ανακαλύπτω καινούρια πράγματα», συμπληρώνει και φέρνει ως παράδειγμα την Ιταλί, την Ισπανία και την Ελλάδα. «Θεωρώ ότι είναι ανεξάντλητες και δεν γίνονται αδιάφορες, όσες φορές κι αν τις επισκεφτείς», εξηγεί.

Ολα ξεκίνησαν το 2001, όταν στη ζωή του τότε «έκλεινε μια πόρτα», εξηγεί. «Τα ταξίδια ήταν το παράθυρο που έδωσε φως και όραμα. Άρχισα να διαβάζω τις αλήθειες του κόσμου διαφορετικά. Να καταλαβαίνω περισσότερο τους ανθρώπους, να ανέχομαι και να αγαπάω τη διαφορετικότητά τους, αλλά και να εκτιμάω πράγματα από τον πολιτισμό της χώρας μου, που μέχρι τότε δεν τους έδινα και πολύ σημασία», παραδέχεται.
Η αλατοέρημος Uyuni στη Βολιβία και η ανατολή από την κορυφή του όρους Σινά

Από τα τοπία που τον έχουν εντυπωσιάσει είναι στο Κιργιστάν, στο Tash Rabat που βρίσκεται πάνω στον δρόμο του μεταξιού λέει.

«Βρέθηκα σε ένα τοπίο με πολύ καθαρή ενέργεια. Είχε χαμηλή βλάστηση, με χορτάρι σαν χοντρό χαλί, όπου περιπλανιόντουσαν ελεύθερα κοπάδια με γιακ, κάλπαζαν άλογα και πετάγονταν από τις φωλιές συμπαθέστατα και χαριτωμένα μεγαλόσωμα τρωκτικά. Ηταν μια αίσθηση παραδείσου», περιγράφει.
«Από τα πιο εντυπωσιακά μέρη που έχω επισκεφτεί ήταν η αλατοέρημος Uyuni στη Βολιβία, το Lençóis Maranhenses, μια περιοχή με μεγάλους αμμόλοφους και καταγάλανες λίμνες από βρόχινο νερό στη Βόρεια Βραζιλία και η θέα του ορίζοντα πλησιάζοντας μετά από 5 ώρες περπάτημα στην Trolltunga, στη Νορβηγία. Όμως δεν θα ξεχάσω ποτέ το πολύ έντονο συναίσθημα που ένιωσα βλέποντας την ανατολή από την κορυφή του όρους Σινά μετά από μια ολονύχτια ανάβαση και τον ήχο της απόκοσμης γαλήνης αγγίζοντας τον ουρανό στον βράχο της Καλαμιώτισσας στην Ανάφη».

Η πιο έντονη εμπειρία όμως ήταν Camino de Santiago de Compostela, ένα περπάτημα- προσκύνημα 900 χλμ, από τα σύνορα της Γαλλίας έως τον Ατλαντικό, διασχίζοντας την Ισπανία.

«Δεν στέκομαι στα χιλιόμετρα σαν κάτι εξαιρετικό, άλλωστε το κάνουν χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο. Για μένα είχε 4 διαφορετικές διαστάσεις. Πρώτον, μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω τη φυσική ομορφιά της Ιβηρικής χερσονήσου, τα βουνά, τις κοιλάδες, τα ποτάμια, τους εύφορους κάμπους. Δεύτερον, ήρθα σε επαφή με τον πολιτισμό της Ισπανίας, τα γραφικά χωριά και τις εντυπωσιακές πόλεις του λιγότερο τουριστικοποιημένου βορρά, τις τοπικές παραδόσεις και τη μουσική, την ντόπια κουζίνα και το εξαιρετικό κρασί. Τρίτον, γνώρισα ανθρώπους από όλο τον κόσμο και έκανα δυνατές φιλίες. Και τελευταίο και πιο σημαντικό, απέκτησα μια ιδιαίτερη σχέση με τον εαυτό μου, γυρνώντας πίσω διαφορετικός και ανανεωμένος», διηγείται.  

Οι περιπέτειες

Από τα ταξίδια του δεν λείπουν και οι επικίνδυνες στιγμές. Ανάμεσά τους, όταν ταξίδευε για δύο μήνες οδικώς με τοπική συγκοινωνία, από το Εκουαδόρ στην Κολομβία, τη Βενεζουέλα, τη Βραζιλία και το Σαλβαδόρ ντε Μπαΐα, όπου επιχείρησαν να του κλέψουν τη φωτογραφική μηχανή του.

«Αντιδρώντας αντανακλαστικά έκανα ένα σάλτο και ξανάρπαξα την μηχανή από τον επίδοξο κλέφτη, παίρνοντάς τον στο κυνήγι και βρίζοντάς τον στα ελληνικά. Επίση, γλίτωσα από θανατηφόρο τροχαίο και μετά, περπατώντας 10 ημέρες στα Ιμαλάια, κάτω από συνεχή βροχή και κατολισθήσεις, όπου χάθηκαν πολλοί άνθρωποι, ένιωσα πολύ έντονα τι σημαίνει να ταξιδεύεις με κινδύνους», λέει.  

Πώς τα καταφέρνει

Ο κ. Πρωτόπαπας τονίζει ότι ο καθένας θα μπορούσε να ακολουθήσει τα βήματά του, με λίγο κόπο παραπάνω.

«Είναι αυτονόητο ότι δεν μένω σε ξενοδοχεία πολυτελείας, αλλά σε φτηνά καταλύματα, ή σε σπίτια. Γενικώς, δεν ξοδεύω πολλά λεφτά στα ταξίδια μου και για να τα βάλω αυτά τα χρήματα στην άκρη δουλεύω πολύ σκληρά όλο τον υπόλοιπο χρόνο, ζώντας λιτά και απέριττα», εξηγεί.


Οι επόμενοι προορισμοί

Τα πλάνα του δεν σταματούν ποτέ, καθώς έχει ήδη κατά νου τους επόμενους προορισμούς του.

«Πάει καιρός που θέλω να κάνω τον Υπερσιβηρικό ξεκινώντας από την Κίνα και το Πεκίνο, μέσω Μογγολίας και φτάνοντας στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Με γοητεύει πολύ το νότιο μέρος της Χιλής και της Αργεντινής, ως την Παταγονία. Ομως, έχω κάνει και ένα τάμα. Να ξαναπερπατήσω στο Camino de Santiago για τη μνήμη της μητέρας μου που έφυγε πρόσφατα», δηλώνει.

Φωτογραφίες: ΑΠΕ/ Βαγγέλης Πρωτόπαπας

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ