10 ιδέες για διατροφή χωρίς γλουτένη από τη Ντίνα Νικολάου

Για καλύτερη διατροφή.

Σε αντίθεση με αυτό που μπορούνε να σκεφτούμε, το να τρώμε χωρίς γλουτένη δεν είναι απαραίτητο συνώνυμο της στέρησης. Παρακάτω σας δίνω μερικές ιδέες για να τρώτε καλά και ισορροπημένα χωρίς γλουτένη.

Ευχαριστούμε τη Ντίνα Νικολάου για την παραχώρηση του άρθρου.

  1. Μαγειρέψτε φρέσκα προϊόντα
    Για μια ισορροπημένη διατροφή και χωρίς γλουτένη, είναι προτιμότερο να φτιάχνετε εσείς τα φαγητά σας στο σπίτι. Έτσι θα ξέρετε τι προϊόντα βάζετε και πως τα μαγειρεύετε. Θα μπορείτε με αυτό το τρόπο να επιλέγετε πάντα φρέσκα προϊόντα. Επιλέξετε εποχικά λαχανικά, κρέας και ψάρι, αυγά και άλλα όσπρια για υγιεινά γεύματα.
  2. Καταναλώστε κίνοα
    Επιλέξτε σπόρους χωρίς γλουτένη, αλλά υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες, όπως το κίνοα , το φαγόπυρο ή ακόμη και το καστανό ρύζι. Τα περισσότερα ψωμιά ή δημητριακά χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι ελαφρώς χαμηλότερα σε ίνες. Επιπλέον, βοηθούν στη διατήρηση αμύλου απαραίτητο για τον οργανισμό μας.
  3. Να ετοιμάζετε φαγητά για όλη την εβδομάδα
    Αν δουλεύετε πολλές ώρες και δεν έχετε πολύ χρόνο μέσα στη βδομάδα να μαγειρέψετε, επιλέξτε και ετοιμάστε τα φαγητά σας το σαββατοκύριακο. Πάντα μικρά και ισορροπημένα γεύματα χωρίς γλουτένη. Στη συνέχεια, μπορείτε να τα βάζετε σε μικρά τάπερ για να τα παίρνετε μαζί σας στο γραφείο. Ή ακόμα και να τα παγώνετε και να τα βγάζετε για το βραδινό.
  4. Ενημερώστε τους φίλους σας
    Εάν είστε καλεσμένοι σε σπίτι φίλων, θα είναι καλύτερο να γνωρίζουν και εκείνοι τη διατροφή σας χωρίς γλουτένη. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην βρεθείτε νηστικοί κατά τη διάρκεια του γεύματος. Ωστόσο, ενημερώστε τους ότι οι σαλάτες και τα λαχανικά είναι κατάλληλες για εσάς ή δώστε τους ιδέες για κάποιο μενού χωρίς γλουτένη. Το πιο απλό; Φέρτε τους το επιδόρπιο, χωρίς γλουτένη, ώστε έτσι όλοι να μπορέσουν να το δοκιμάσουν.
  5. Χρησιμοποιήστε μπαχαρικά
    Η αλήθεια είναι πως τα φαγητά χωρίς γλουτένη μερικές φορές δεν έχουν την ίδια γεύση με τα άλλα. Μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε στα φαγητά σας τα αγαπημένα σας μπαχαρικά για περισσότερη γεύση. Είναι έτσι ένας καλός τρόπος για να τρώτε χωρίς γλουτένη και να συνεχίζετε να απολαμβάνετε το φαγητό σας! Βανίλια, κουρκουμά, μοσχοκάρυδο ή κανέλα θα είναι οι σύμμαχοί σας για αλμυρές ή γλυκές συνταγές.
  6. Τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
    Για να μην λείπει τίποτα στον οργανισμό σας, μη διστάσετε να προσθέσετε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως τα φύκια, οι σπόροι chia, το λινάρι, το πίτουρο ρυζιού κ.λπ. που θα τα αναζητήσετε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
  7. Παρουσιάστε πρωτότυπα πιάτα
    Ένα όμορφο πιάτο πάντα είναι και πιο νόστιμο! Για να αντικαταστήσετε τα παραδοσιακά σάντουιτς, αντικαταστήστε τις φέτες ψωμιού με κόκκινα φύλλα λάχανου ή σαλάτας, μαζί με λίγες φέτες σολομού ή γαλοπούλα.
  8. Βρείτε εναλλακτικές λύσεις
    Συνήθως χρησιμοποιούμε αλεύρι σταρένιο για μια πιο παχύρευστη σούπα ή μερικές σάλτσες όταν είναι πολύ αραιή. Με μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, πρέπει να είστε δημιουργικοί και να βρείτε εναλλακτικές λύσεις, όπως το άμυλο από τη πατάτα ή το καλαμπόκι, για παράδειγμα.
  9. Εμπνευστείτε από νόστιμες συνταγές
    Το να τρώμε χωρίς γλουτένη δεν αποτελεί απαραίτητα περιορισμός. Αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη ή απλά είναι από επιλογή, ρίξτε μια ματιά στο ιντερνέτ για να βρείτε νέες συνταγές που θα σας κάνουν να θέλετε να τις μαγειρέψετε.
  10. Και για το κολατσιό;
    Επιλέξτε φρέσκα φρούτα και όχι χυμούς, αποφύγετε τις υπερ-γλυκαντικές τροφές και επιλέξτε τους ελαιούχους σπόρους ή τους ξηρούς καρπούς.

Who is Who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα.» Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου «Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ