Γλυκός πειρασμός: Υπέροχη Τάρτα σοκολάτας με σύκα από τον Άκη Πετρετζίκη

Το τέλειο γλυκό

Συστατικά

Για τη βάση

300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1 πρέζα αλάτι
180 γρ. βούτυρο παγωμένο
1 αυγό
1 κ.σ. νερό παγωμένο
1 κρόκο αυγού αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό

Για τη γκανάς

375 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη
75 γρ. ανάλατο βούτυρο
 

Για τα σύκα

3 σύκα, σε φέτες
100 γρ. μέλι

Ευχαριστούμε το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

 Εκτέλεση

Για τη βάση

Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμο ταψί 12 x 36 εκ.
Φτιάχνουμε τη βάση της τάρτας μας πατώντας ΕΔΩ.

Για τη γκανάς

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, βάζουμε την κρέμα και φέρνουμε σε βρασμό. Μόλις βράσει αφαιρούμε από τη φωτιά.
Τοποθετούμε τη σοκολάτα σε ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα και την κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε στην άκρη για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει και μετά ανακατεύουμε με ένα σύρμα για να αναμειχθούν, προσθέτοντας σιγά σιγά το βούτυρο.
Ρίχνουμε πάνω από τη ζύμη και βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες να σφίξει το μείγμα μας.

Για τα σύκα

Κόβουμε 3 σύκα σε φέτες.
Σε ένα μπολάκι βάζουμε το μέλι και το ζεσταίνουμε για 30” στο φούρνο μικροκυμάτων στα 700 watt (αλλιώς σε ένα κατσαρολάκι).
Απλώνουμε τις φέτες σύκων στην τάρτα μας και τις αλείφουμε βουτώντας μ' ένα πινέλο στο μέλι μας.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ