Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Οι Κυκλάδες στο πιάτο σας: Πιταράκια της Μήλου από τον Άκη Πετρετζίκη

Γευστική επιλογή.

Υλικά:

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + αρκετό για το άνοιγμα των φύλλων
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. χλιαρό νερό

 

Για τη γέμιση

  • 350 γρ. μηλέικο σκληρό τυρί ή φέτα σκληρή
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • πιπέρι
  • φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος, προαιρετικά
  • 1 λίτρο ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
  • φύλλα δυόσμου, για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

Για τη ζύμη

  • Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να έχουμε μία ομοιόμορφη και εύπλαστη ζύμη.
  • Μεταφέρουμε σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Για τη γέμιση

  • Σπάμε το τυρί με τα χέρια μας ή τρίβουμε στον τρίφτη το μηλέικο τυρί. Βάζουμε το τυρί σε ένα μπολ.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  • Σοτάρουμε για 3 λεπτά το κρεμμύδι μέχρι να χρυσαφίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αδειάζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο στο μπολ. Ανακατεύουμε με το τυρί.
  • Προσθέτουμε το πιπέρι και τον ψιλοκομμένο δυόσμο.
  • Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι.
  • Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε ορθογώνιο 40x50 εκ. πάχους 0,5 εκ.
  • Με ένα στρογγυλό κουπάτ 12 εκ. κόβουμε τη ζύμη μας σε 15 κομμάτια.
  • Ρίχνουμε στο κέντρο από κάθε κύκλο 1 κ.σ. κοφτή από τη γέμιση.
  • Πασπαλίζουμε τις άκρες με λίγο νερό και κλείνουμε σε μισοφέγγαρα πιέζοντας καλά τις άκρες με ένα πιρουνάκι.
  • Ρίχνουμε σε 3 δόσεις τα πιταράκια στο καυτό λάδι για 1-2 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν. Αφαιρούμε με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας και αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν τα περιττά λάδια.
  • Σερβίρουμε ζεστά με φουντίτσα δυόσμου.

 

Ευχαριστούμε το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ