5+1 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για το άγχος & πως μπορεί να μας επηρεάσει!

Η μάστιγα της εποχής μας είναι σίγουρα το άγχος.

Υποβαθμίζει μόνιμα την ποιότητα της ζωής μας και δε μας επιτρέπει να απολαύσουμε τις στιγμές που μας χαρίζει το παρόν. Στα λόγια είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε το άγχος.

Μπορούμε όμως, πριν το αντιμετωπίσουμε πρακτικά, να κάνουμε τις παρακάτω 7 σκέψεις, που θα μας βοηθήσουν, σύμφωνα με το tsemperlidou.gr.

Το άγχος μπορεί να μας επισκεφθεί σε κάθε ηλικία.
Πριν αντιμετωπίσουμε κάτι, είναι απαραίτητο να το έχουμε βγάλει από τη λίστα της δαιμονοποίησης. Το άγχος και οι διαταραχές του, δεν έχουν ηλικία σύμφωνα με τους ειδικούς. Το πότε θα νιώσουμε «σκάσιμο» μας είναι άγνωστο. Επομένως, φροντίζουμε να μην λειτουργούμε σαν αποθήκη. Να μη μαζεύουμε αρνητικά συναισθήματα. Έχουμε ανάγκη την αποφόρτιση.

Μπορεί να είμαστε αγχωμένοι ακόμη και όταν είμαστε χαρούμενοι.
Το άγχος είναι μια κατάσταση. Ας πούμε, είναι φόντο για οποιαδήποτε προσωρινή διάθεση της ψυχής μας. Ακόμη και όταν είμαστε χαρούμενοι, θα έχουμε παρατηρήσει ότι νιώθουμε κάτι να μας «κρατάει». Λίγη ώρα μετά αφού νιώσουμε χαρούμενοι, θα αισθανθούμε την επιστροφή ενός «πνιξίματος». Εδώ, ο τρόπος αντιμετώπισης μπορεί να είναι ο εξής: Να προσπαθούμε να απορροφηθούμε από την καλή στιγμή, να χαθούμε κυριολεκτικά μέσα σε αυτήν. Αντικατάσταση κάθε αρνητικής με μια καινούρια που θα μας φέρει πιο κοντά στη θετική κατάσταση.

Το άγχος είναι δίκοπο μαχαίρι.
Αγχωνόμαστε για το αν καταφέρουμε κάτι που έχουμε ως υποχρέωση. Είτε την ολοκληρώσουμε είτε όχι, το άγχος παραμένει. Αν την διεκπεραιώσουμε, πάμε στην επόμενη υποχρέωση συνοδευόμενοι από το άγχος. Αν δεν την ολοκληρώσουμε, μένουμε με το άγχος της εκκρεμότητας. Εδώ χρειάζεται εξυπνάδα…Να αποφύγουμε την βασική σκέψη της τελειομανίας. Ποιά είναι αυτή; «Κάτι που μπορείς να κάνεις σήμερα, μην το αφήνεις για αύριο». Και ποιό είναι το νόημα του «αύριο»; Όταν ανάψει «κόκκινο λαμπάκι» στην αντοχή μας να διαχειριστούμε σκέψεις, τότε κατεβάζουμε τον διακόπτη…Αύριο, με καλύτερη διάθεση, θα είμαστε έτοιμοι να το διαχειριστούμε ψύχραιμα.

Το άγχος έχει ασαφή ταυτότητα…
Όπως αναφέραμε παραπάνω, το άγχος είναι κατάσταση. Δεν μπορούμε ακριβώς να εντοπίσουμε τον λόγο που είμαστε αγχωμένοι. Οι συνεχείς ερωτήσεις του τύπου «μα γιατί αγχώνομαι;» θα έχει συνεχώς ασαφείς απαντήσεις όσο τις κάνουμε αναρωτιόμαστε πάνω στον πανικό. Μια ήρεμη στιγμή της μέρας ή ακόμη καλύτερα, στις διακοπές ή στις αργίες  μπορούμε να βρούμε την πηγή του άγχους. Ποιό είναι αυτό το πράγμα που μας οδηγεί σε αγχώδεις σκέψεις για κάθε μας δραστηριότητα; Τι φοβόμαστε; Αυτές τις απαντήσεις θα τις βρούμε με ηρεμία και βαθιά σκέψη.

Το άγχος δεν έχει λογική.
Είναι άλλο πράγμα η φυσιολογική ανυπομονησία και η γόνιμη ανησυχία που μας δίνει εγρήγορση για να ολοκληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και άλλο πράγμα το άγχος που είναι τοξικό συναίσθημα. Σε φαινομενικά ήρεμες και μη απειλητικές στιγμές της ζωής μας, μπορεί να νιώθουμε ότι κάτι μας φοβίζει. Μην προσπαθούμε να εξορθολογήσουμε το άγχος με αλλεπάλληλες ερωτήσεις. Αν το κατατάξουμε κατευθείαν στη λίστα με τις παράλογες σκέψεις, άμεσα θα νιώσουμε καλύτερα. Το ότι νιώθουμε παράλογα συναισθήματα δε μας καθιστά «τρελούς». Είμαστε άνθρωποι και κάθε μέρα έχουμε λανθασμένες σκέψεις.

Πρέπει να το περιορίσουμε γιατί θα μετατραπεί σε ψυχολογική ύφεση.
Είτε λέγεται κατάθλιψη, είτε λέγεται μελαγχολία, σίγουρα δεν είμαστε ειδικοί για να ονομάσουμε καταστάσεις συναισθηματικές. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αρκετοί ειδικοί θεωρούν πως αν το άγχος δεν αντιμετωπιστεί (με τρόπους που ταιριάζουν στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά) τότε μετατρέπεται σε μια μόνιμη στεναχώρια που μας οδηγεί σε αρνητισμό. Πώς αντιμετωπίζεται λοιπόν το άγχος; Δημιουργικά. Αθλητισμός, περπάτημα, διάβασμα, ζωγραφική και μουσική είναι αποδεδειγμένο πως μας χαλαρώνουν δημιουργικά και μας κάνουν να βλέπουμε τη ζωή από πολύ πιο ευνοϊκή θέση!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ