Θεϊκή γεύση που εντυπωσιάζει και ξετρελαίνει: Κόκορας κρασάτος από τον Άκη Πετρετζίκη

Ο κόκκορας όπως δεν τον έχετε ξαναφάει.....

Συστατικά
1,5 κιλό κόκορα κομμένο στα 10-12 ή κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής
750 γρ. κόκκινο κρασί
αλεύρι για το αλεύρωμα του κρέατος (3-4 κ.σ.)
2 κρεμμύδια κομμένα
3 σκελίδες σκόρδο
300 γρ.μπέικον σε κύβους
500 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο καθαρισμένα
500 γρ. μανιτάρια λευκά μικρά ολόκληρα
300 γρ. νερό και 2 κύβους κοτόπουλο
αλάτι 
πιπέρι
ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο προαιρετικά

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Μαρινάρουμε τον κόκορα για 24 ώρες στο κρασί.
Αφαιρούμε το κρέας από τη μαρινάδα που την κρατάμε στην άκρη. Στεγνώνουμε καλά το κρέας με χαρτί κουζίνας.
Σε ένα τηγάνι που έχει κάψει καλά προσθέτουμε 2 κ.σ ελαιόδαδο.
Αλευρώνουμε ελαφρά τα κομμάτια του κόκορα και τα σοτάρουμε καλά μέχρι να πάρει καλό χρώμα από όλες τις μεριές.
Σοτάρουμε λίγα λίγα τα κομμάτια του κρέατος γιατί θέλουμε να κάνουν μία ωραία κρούστα. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
Σε μία κατσαρόλα που την έχουμε βάλει σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και  σοτάρουμε το μπέικον, το κρεμμύδι, το σκόρδο. Aφού σοταριστούν καλά προσθέτουμε το κρασί.
Το κρασί θα αφρίσει αρκετά όταν το ρίξουμε μέσα οπότε το αφήνουμε για 2-3 λεπτά και αν χρειαστεί αφαιρούμε λίγο από τον αφρό με μία τρυπητή κουτάλα.
Έπειτα προσθέτουμε τα κομμάτια του κόκορα, τους κύβους κοτόπουλου, το νερό και τα βράζουμε για 20 λεπτά.
Στα 20 λεπτά προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια στιφάδου.
Στα 40 λεπτά προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το βράσιμο.
Τέλος, στα 60 λεπτά αφαιρούμε τον κόκορα από την κατσαρόλα και σε περίπτωση που χρειάζεται να δέσει η σάλτσα περισσότερο τη βράζουμε για λίγο ακόμη μόνη της.
Όταν η σάλτσα πήξει αρκετά, αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο και αφήνουμε να δέσει.
Προσθέτουμε τα κομμάτια του κόκορα και το αφήνουμε μέσα να τραβήξει ακόμα περισσότερη νοστιμιά από τη σάλτσα.
Τέλος αν θέλουμε σερβίρουμε με μακαρόνια.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ