Καλά νέα για χιλιάδες οφειλέτες: Ποιοι και πως θα δουν τα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία να διαγράφονται

Τι θα ισχύσει για επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες, δημοσιογράφους

Ανάσα σε χιλιάδες ασφαλισμένους αναμένεται να δώσουν οι τρεις υπουργικές αποφάσεις που βρίσκονται προ των πυλών και θα προβλέπουν «κούρεμα» για τα αμφισβητούμενα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Έθνους της Κυριακής, το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουν τη δυνατότητα να διαγράψουν παλαιότερες οφειλές, οι εξής κατηγορίες:

1. Νέοι ασφαλισμένοι, με πρώτη ασφάλιση μετά την 1/1/1993, που ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες και ταυτόχρονα μισθωτοί και βάσει νόμου του 1992 μπορούσαν να απαλλαγούν από τη δεύτερη υποχρεωτική ασφάλιση, με αποτέλεσμα να σέρνουν χρέη προς τον ΟΑΕΕ.

2. Επιχειρηματίες που εξαιρούνταν από τον ΟΑΕΕ και ασφαλίζονταν στον πρώην ΟΓΑ με πληθυσμιακά και εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία τροποποιούνταν κατά καιρούς, με αποτέλεσμα να διεκδικούνται οφειλές για τον ίδιο ασφαλιστικό χρόνο και από τα δύο πρώην ταμεία.

3. Δημοσιογράφοι προερχόμενοι από το ΤΣΠΕΑΘ, με πρώτη ασφάλιση έως το 1992, που διατηρούσαν παράλληλα μπλοκάκι για δημοσιογραφικές υπηρεσίες και βρέθηκαν με χρέη στον ΟΑΕΕ.

Προς διαγραφή θα μπουν χρέη που δημιουργήθηκαν έως της 31 Δεκεμβρίου του 2016, ημερομηνία που εφαρμόστηκε το νέο σύστημα εισφορών μέσω του ΕΦΚΑ.

Όσον αφορά τα επιπλέον ποσά που έχουν τυχόν καταβληθεί από τους εργαζόμενους που εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες δεν θα επιστρέφονται, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για την προσαύξηση της ανταποδοτικής τους σύνταξης. Να σημειωθεί επίσης ότι οι οφελούμενοι του μέτρου, θα έχουν τη δυνατότητα να διαγράψουν χρέη όχι μόνο στον κλάδο της κύριας ασφάλισης, αλλά και σε πρώην φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.

Πώς θα γίνει τη διαγραφή χρεών

Η διαδικασία διαγραφής των αμφισβητούμενων παλαιών χρεών θα γίνεται με τέσσερα απλά βήματα.

Σύμφωνα με το Έθνος η διαδικασία θα έχει ως εξής:

1. Ο οφειλέτης θα κάνει αίτηση και θα καταθέτει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στις υπηρεσίες του ασφαλιστικού φορέα, οι οφειλές του οποίου ζητεί να διαγραφούν. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στον ΕΦΚΑ σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία βρίσκεται στα τελευταία στάδια ανάπτυξης.

2. Με την υποβολή της αίτησης θα ενημερώνεται αυτόματα το ΚΕΑΟ για να παγώσει τα εισπρακτικά μέτρα σε βάρος τους.

3. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα αναλαμβάνουν να ελέγξουν τον ασφαλιστικό βίο του αιτούντος και να διασταυρώσουν τα στοιχεία.

4. Σε περίπτωση που είναι έγκυρο το αίτημα του οφειλέτη, ο ΕΦΚΑ θα διαβιβάζει στο ΚΕΑΟ την πράξη διαγραφής, προκειμένου να διαγραφούν οι επιπλέον οφειλές.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ