Φυτικές ίνες: Το νέο όπλο μας κατά της γήρανσης - Ποια διατροφή συστήνεται για να μείνουμε (σχεδόν πάντα) νέοι

Τι αποκάλυψε σχετική έρευνα

Καθώς τα θηλαστικά γερνούν, τα ανοσοκύτταρα στον εγκέφαλο γνωστά ως μικρογλοία γίνονται χρόνια φλεγμονή.

Σε αυτή την κατάσταση, παράγουν χημικές ουσίες, που είναι γνωστό οτι εξασθενούν τη γνωστική και κινητική λειτουργία.

Για αυτό το λόγο, κατά τη γήρανση, πολλές λειτουργείες του εγκεφάλου μειώνονται και η μνήμη εξασθενεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στα Frontiers of Immunology, είναι δυνατόν να βρεθεί μια θεραπεία, η οποία μπορεί να καθυστερήσει το 'αναπόφευκτο' : φυτικές ίνες.

Όταν λαμβάνονται οι διαιτητικές ίνες, τα βακτηρίδια του εντέρου μετατρέπονται σε λιπαρά οξέα μικρής αλύσου (SCFAs), συμπεριλαμβανομένου του βουτυρικού οξέος.

Η μελέτη αποκαλύπτει οτι στα γερασμένα ποντίκια, το βουτυρικό οξύ παρεμποδίζει την παραγωγή επιβλαβών χημικών ουσιών. Μία απο αυτές τις χημικές ουσίες είναι η ιντερλευκίνη-1β, η οποία έχει συσχετιστεί με τη νόσο του Alzheimer στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Illinois, ενδιαφέρονταν να γνωρίζουν εάν τα ίδια αποτελέσματα θα μπορούσαν να επιτευχθούν απο την ενίσχυση φυτικών ινών στην διατροφή των ποντικών.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Μαριάννα Μόνου στο logodiatrofis.gr, δημιούργησαν δίαιτες χαμηλών και υψηλών ινών σε ομάδες νέων και γηρασμένων ποντικών, στην συνέχεια μέτρησαν τα επίπεδα του βουτυρικού οξέος και τα λιπαρά οξέα μικρής αλύσου στο αίμα, καθώς και τις φλεγμονώδεις χημικές ουσίες στο έντερο.

Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αύξησε τα λιπαρά οξέα μικρής αλύσου και το βουτυρικό οξύ, τόσο στα νέα, όσο και στα γερασμένα ποντίκια.

Παρ’ όλα αυτά, μόνο τα ποντίκια που ανήκαν στην ομάδα της χαμηλής δίαιτας σε φυτικές ίνες, είχαν ενδείξεις φλεγμονής στο έντερο, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης  Rodney Johnson, καθηγητής και επικεφαλής του τμήματος ζωικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Illinois. Επισημαίνει επίσης, οτι οι νέοι ενήλικες δεν είχαν αυτή τη φλεγμονώδη ανταπόκριση στην ίδια δίαιτα.

Απο την άλλη πλευρά, η εντερική φλεγμονή μειώθηκε δραματικά στα ποντίκια που κατανάλωναν τη δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Το επόμενο βήμα ήταν η εξέταση των σημείων φλεγμονής στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 50 μοναδικά γονίδια σε κύτταρα του εγλεφάλου και διαπίστωσαν οτι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες μείωσε τη φλεγμονή σε ηλικιωμένα ζώα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ